Gyönyörű virágos rétté változott a ház

2015.11.26. | Keresztszülők

Beszámoló a XII. Szeret-menti Népdalvetélkedőről

A 2015. november 21-én, Pusztinán megrendezett népdalvetélkedőre a keresztszülők nagyobb csapata látogatott el.  A versenyre gyönyörűen berendezett, feldíszített, Magyar Házba 24 faluból népes gyerekcsapat érkezett. A keresztszülőket, akik Tündik Tamás kisbuszával utaztak a távoli moldvai településre Rébay Lajos, dr. Kővári Katalin, Horváth Zsuzsanna, Lázárné Sereg Borbála és Lázár Mihály, Tánczos Erzsébet, Boksai Daniella, Nagy Erzsébet és Büttner Sarolta képviselték. Az érkezés követően örömmel üdvözölték egymást a gyerekekkel és a tanárokkal. A szereplők felöltöztek saját falujuk népviseletébe. Gyönyörű virágos rétté változott a ház.

Nyisztor Ilona házigazda köszöntötte az egybegyűlteket, majd a pusztinai Mátyás Karina, a tavalyi kosteleki győztes felszabadultan énekelt. Ezt követően Bartha András, a Pusztinai Magyar ház elnöke, majd Márton Attila, a moldvai magyar oktatás koordinátora köszöntette a jelenlévőket. Dr. Tóth Bernadett Eszter, csíkszeredai magyar konzul hozta el a magyar kormány üzenetét: nagyon komolyan veszik a moldvai csángómagyarok támogatását. Az utolsó pillanatban megérkezett Bátor Botond pálos atya, akinek áldásával elkezdődött a verseny a sorszámok kihúzása után.

Hagyományosan 2 kategóriában versenyezhettek a jelentkezők: 1-4. és 5-8. osztályosok csoportjában. Az 1-4. osztályos kategóriánál a zsűri elnöke Antal Tibor gyimesfelsőloki énektanár mellett Szabó Enikő szentegyházi énektanárnő, és Csobán Magdó pusztinai hagyományőrző volt. A versenyt Mátyás Mónika, pusztinai tanárnő vezette.

Az 5-8. osztályos kategória zsűri elnöke a szentegyházi Gyermekfilharmónia karnagya, Haáz Sándor volt, őt Tamás Magdó pusztinai hagyományőrző és Tündik Tamás (a Gyepűk Népe Alapítvány elnöke) segítette. A versenyt Nyisztor Ilona vezette.

Az alsó tagozatosoknál 24 induló közül a zsűri döntése alapján a következő lett a sorrend :

I. Zsikman Patrícia IV. osztályos, Magyarfalu

II. Mátyás Denissza IV. osztályos, Pusztina

III.Tamás Lucsika IV. osztályos, Csíkfalu

A Konzulátus különdíját, könyveket Butáku Bianka IV. osztályos kapta Lujzikalagorból

A KEMCSE  különdíját, egy szép takarót a második osztályos László Márkó kapta Gajdárból.

 

A felső tagozatosoknál a 22 induló közül a zsűri a következő sorrendet állította fel:

I. Szilágyi Alexia V. osztály, Csíkfalu

II.  Karda Dária VI. osztály, Pusztina

III. Bulaj Denisz Adorián V. osztály,  Dumbrovény

A konzulátus különdíját, könyveket, a kosteleki Tímár Erika V. osztályos kapta.

A KEMCSE különdíját, egy hálózsákot, az Újfaluból érkező Adam -Crina Antonia VI.osztályos kislánynak adtuk át.

Mindkét kategóriában értékes díjakat osztott ki Márton Attila tanár bácsi, az oktatási program koordinátora: az első díj egy tablet, a második díj egy okos telefon, a harmadik pedig egy laptop táska volt. Minden résztvevő gyermek és felkészítő tanár örömmel vette át a népdalvetélkedő feliratos pólóját.  Szutor Ágnes, a Kráter kiadó elnöke, saját kiadású gyönyörű képes könyveket adott át valamennyi versenyzőnek. Szép gesztus volt az RMPSZ részéről, hogy minden felkészítő tanár és résztvevő kapott oklevelet. A tanárok ezen kívül megkapták alaptörvényünk, az Alkotmány egy szép kiadását, valamint Csoma Gergely Az elhagyott idő című gyönyörű könyvét Tündik Tamás ajándékaként. A versenyt a Himnusz és a Boldogasszony anyánk eléneklésével zártuk le.

A finom ebéd előtt Nyisztor Ilona vezetésével imádkoztunk, majd következett a megérdemelt gulyásleves és kakaós kalács. Sajnos a táncház elmaradt, mert mindenki sietett haza a falujába. A Keresztszülők a barátság ápolását is szem előtt tartva elmentek a román misére. A szimpatikus fiatal pap örömmel vette jelenlétünket. Ezt követően Nyisztor Tinka vezetésével magyarul imádkoztunk a megmentett és gyönyörűen felújított oltárkép előtt a Szent István templomban, egy nemrég megjelent imádságos füzetből, melynek címe: Magyarul imádkoznak Szent István gyermekei a templomban. A kiadványt Nyisztor Tinka állította össze.

Nagyon szépen köszönjük Nyisztor Ilona tanárnőnek, Bilibók Jenő tanár úrnak és Mátyás Mónika tanár néninek, hogy rengeteg munkával megteremtették ennek a hagyományőrzés szempontjából nagyon fontos versenynek a feltételeit. Lassan búcsúzkodva, beültünk Tündik Tamás kisbuszába, ahol élményekkel telve beszéltük meg a nap eseményeit. Az eső is eleredt, de már nem bántuk, mert a pusztinai Ház fenyő padlóját már nem veszélyeztette.

           
Büttner Sarolta, keresztszülő
a KEMCSE program koordinátora

 

Matias Tibor további fényképei láthatók az alábbi linken:

https://picasaweb.google.com/114746921428655860204/Pusztina2015?authuser=0&authkey=Gv1sRgCPf2qMKXst-m1AE&feat=directlink

 

 Adományozzon telefonja segítségével! Hívja az adományvonalat (13600) előszám nélkül, majd üsse be a 47-es kódszámot! A hívás ára bruttó 250 Ft. Köszönjük támogatását!
Facebook
erdély.ma
Nyitólap | A csángók | Az egyesület | Keresztszülővé válni | Kapcsolat
Hírek, események | Klubdélutánok | Szociális tevékenység | Vallás, hagyományőrzés | Nyaralás, táboroztatás | Oktatás, továbbképzés | Falugazdák | Segítséget kérünk | Utazás Moldvába | Naputánjáró | Könyvek, kisfilmek, videók