13. Csángó Nyár

2016.08.25. | Keresztszülők
Eltelt a 13. Csángó Nyár is, a KOVÁSZ Egyesület szervezésében, Petrovics Sándor vezetésével, keresztszülőkkel és befogadó családokkal, ünnepi körmenettel, közös programokkal, moldvai csángómagyar gyerekekkel, tanárokkal, vendégekkel... Rákosszentmihályon a Csángó esten Petrás Marika és Dr.Nyisztor Tinka is részt vett. Köszönetet mondunk mindenért az alábbi fényképekkel, levelekkel és ezzel a csángós köszöntéssel: Isten fizesse!
 
 
Nagy Erzsébet, bogdánfalvi keresztszülő és falugazda levele:
 
"A KOVÁSZ Egyesület, Petrovics Sándor vezetésével 13. alkalommal nyaraltat befogadó családoknál közös programmal moldvai gyerekeket. Sok faluból jártak már itt. Az utóbbi időkben Csíkfalu adta a nyaraló gyerekek nagy többségét. Az idén Diószegről és Bogdánfalváról is csatlakozhattak hozzájuk a gyerekek, akiket négy olyan tanár kísért el, akiknek szintén új volt ez a lehetőség. Jártak strandon, kalandparkban. Esőben voltak a Duna-kanyarban is, de az eső a jókedvüket nem vette el.

A Szent Jobb körmeneten a CSÁNGÓMAGYAROK tábla alatt vonultak a pusztinai felnőttek társaságában, Dr.Nyisztor Tinkával. Rákosszentmihályon a gyerekek vasárnap az esti szentmise után adtak szép és színvonalas műsort az ott megjelent vendégeknek. Sok keresztszülő, befogadó család ünnepelt és táncolt együtt a gyerekekkel a KOVÁSZ Egyesület vendégségén a műsor után. Mindenki jól érezte magát, csak azt sajnálta, hogy hamar eltelt az idő és el kellett búcsúzni egymástól. Az utolsó nap délutánján sikerült még csatlakoznom hozzájuk és együtt imádkozni és énekelni a Sziklakápolnában. Úgy láttam, a gyerekek jól érezték magukat. Külön hajóval repültek a Dunán, a Gellért tértől a Margitszigetig. A séta és végül a fagyizás előtti zenélő szökőkút élménye annyira felszabadulttá tette őket, hogy biztosan sokáig őrzik majd ezt az élményt, és a nehezebb napokban is emlékeznek rá.  Szívesebben tanulnak majd magyarul is így. Reméljük, hogy a most megismert, vagy újra meglátott ismerősökkel, barátokkal, keresztszülőkkel jobban tudnak ezután értekezni, ahogyan ők mondják: "tanácsolni", ha legközelebb jönnek, sőt, talán levélben is adnak majd hírt magukról.

Petrovics Sándor kifogyhatatlan szeretettel és energiával veszi őket és kísérőiket körül. Köszönetemet szeretném Neki újra kifejezni a keresztszülők, a tanárok és a gyerekek nevében is, hogy lehetővé tette a többnyire nehéz sorsú gyerekek itteni nyaralását szép programokkal és szerető befogadó családok mozgósításával. Isten fizesse!  - csángósan mondva, és adjon százszoros jutalmat  a sok munkáért és nem beszélve az anyagiak előteremtésért.
 
Nagy Erzsébet, bogdánfalvi keresztszülő és falugazda"
 
 
Petrovics Sándor, a Kovász Egyesület elnökének levele:
 
"Kedves Barátaim! Kedves Ismerősök!
Ma reggel haza indultak a moldvai csángó gyermekek. A kép az Esztergomi Bazilikában készült.
Küldök egy 7 perces összeállítást a 13. Csángó Nyár képeiből. Ld.: https://youtu.be/CrXOrw32Ylk
és egy levelet  is, melyet egy orvosnő írt a Csángó Estről. Köszönet a segítőknek! Üdvözlettel: Petrovics Sándor"

 

Az orvosnő, Dr. Nemes Viktória levele:

"Kedves Sándor!

Még sokáig meleg lesz a lelkem a tegnap este gyönyörűségétől.

Én evangélikus vagyok, és nagy örömmel veszek részt más felekezet szertartásain. Nagyon tetszik a katolikusok miséjén a közös alkotás, hogy "civilek" is felolvasnak, szerepelnek. Örömmel láttam, hogy az a gyönyörű, hatalmas templom megtelt. Mellettem egyébként egy szombathelyi házaspár ült... Igazából, bámultam a gyermekeket, (közvetlenül mögöttük ültünk), hogy a hosszú misét milyen fegyelmezetten ülték végig.

Nyisztor Tinkát személyesen még nem is láttam, Petrás Mária pedig most is lenyűgözött, mint mindig... A mi (hajdan Erdély-járó) baráti társaságunk Kóka Rozin keresztül tartja a csángó-kapcsolatot, nekem kezdettől fogva vannak keresztgyermekeim. Köszönöm Mackós Piroskát is, tartani fogom vele a kapcsolatot.

De persze, a legnagyobb élmény a gyermekek szereplése volt. Néhány csángó dalt mi is ismertünk, "A fényes nap..." az evangélikus énekes könyvünkben is benne van, esti alkalomkor sokszor választjuk, mindenki nagyon szereti. Néhány éve kint voltunk a keresztgyermekeinknél Külsőrekecsinben, ott tanultuk, hogy "Érik, érik a cseresznye,..." És az a, legalább 1 méternyi leánka, fantasztikus, ahogy énekelt. Remélem, Petrás Mária azonnal jegyzi magának... reméljük ez a kórházi közjáték nem veszi ki hosszú időre a forgalomból...

És a magam részéről is, Sándor, nagyon nagy hálával gondolok arra a külső szemlélő számára szinte felmérhetetlen szervezőmunkára, amit ebben az ügyben végez. Én felfogom, mert magam is, egész életemben valamilyen szervező munka élén álltam. És hogy személyesen köszöntött minden segítőt... ezt bizony igen sokszor hiányolják az áldozatkész segitők... Magam is nagyon szépen köszönöm, nagyon jól esett. Kedves Sándor, férjemmel együtt még egyszer köszönjük ezt a gyönyörű estét. Kívánom, hogy még nagyon sokáig legyen kedve és ereje ehhez a munkához, és kívánom, hogy családja is legyen ebben segítségére... Isten gazdag áldását kérem munkájára, egészségére.

Üdvözlettel: Dr. Nemes Viktória"

 

 Adományozzon telefonja segítségével! Hívja az adományvonalat (13600) előszám nélkül, majd üsse be a 47-es kódszámot! A hívás ára bruttó 250 Ft. Köszönjük támogatását!
Facebook
erdély.ma
Nyitólap | A csángók | Az egyesület | Keresztszülővé válni | Kapcsolat
Hírek, események | Klubdélutánok | Szociális tevékenység | Vallás, hagyományőrzés | Nyaralás, táboroztatás | Oktatás, továbbképzés | Falugazdák | Segítséget kérünk | Utazás Moldvába | Naputánjáró | Könyvek, kisfilmek, videók