SZERET-MENTI ÉNEKVERSENYRŐL – KÖZÖS TÁNCCAL

2012.01.26.

Tudósítás a 2012-es év januári klubdélutánjáról

Az újesztendő első klubdélutánjának a vendége Tündik Tamás volt, a Gyepük Népe Alapítvány elnöke, aki videó filmmel kísért előadásban részletesen beszámolt a 2011-es, Trunkban megrendezett Szeret-menti népdalversenyről. Belépésekor Tündik Tamás elmondott egy moldvai köszöntőt és babszemeket szórt szét bőven köztünk: „Adjon Isten bő bort, bő búzát…”, majd bemutatta a segítőtársait is, akik Moldvában is rendszeresen együttműködnek vele az énekversenyeken és most is, elkísérték őt: Bodnár Marikát és ifj. Tündik Tamást. Röviden beszélt az alapítványukról: 17 éve működik a kulturális értékek megőrzése érdekében. Nyári iskolákban tanítottak, 2000 óta pedig a művészeti oktatást segítik, nyári táborokat is szerveznek a gyerekeknek. A Domokos Pál Péter Iskolában is tanít. Keresztlánya, Kertész Madalina igen tehetséges: rendre megnyer minden versenyt, amin elindulhat.

Az MCSMSZ szervezi évek óta a Szeret-menti népdalversenyeket. A falvakban komoly megmérettetésen szűrik ki a legtehetségesebb gyerekeket, akik aztán a korcsoportjuk szerint indulnak a versenyen. Mindig van egy tanár, aki az izguló gyerekeket átsegíti a nehézségeken. Trunkban 2011 novemberében Benke Paulina volt az. Nagy jelentőségű ez a verseny, hiszen Moldvában még a családjukban tanulják meg a gyerekek ezeket a gyönyörű népdalokat. Öt éve hallgatja őket Tündik Tamás. Sokat fejlődtek a gyerekek: öntudatosan, szépen énekelnek, szerepelnek. Olvasható a versenyről és a díjazottakról az MCSMSZ és a Gyepük Népe honlapján is.

A gondjaikat is megosztotta velünk. Sok a jó énekes, de a zsűri nem tud csak 1-1 díjat adni a különböző kategóriákban. Ám igyekeznek az összes tehetséges gyereket valamiképp megjutalmazni, hogy legyen kedvük énekelni és őrizni a hagyományaikat. Élményekre is szükségük van, hogy kellő vonzereje legyen ennek a törekvésnek. Idén májusban 6 helyett 21 gyerek jön Magyarországra jutalomból, Vajdaságból, Kárpátaljáról, Felvidékről, Moldvából. Ezek a gyerekek kettesével befogadó családokat várnak a versenyideje alatt. Megköszönte, hogy a KEMCSE 2 gyereket vállal. Ajándékok és díjak tekintetében is segítséget vár tőlünk. Hozott pár szépen kifestett ládikót és trikót is, amelyek megvásárlásával segíthettük a rendezvényüket.

Mesélt a karácsonyi és az újév-köszöntő moldvai népszokásokról is, olyanokról, mint a kántálás, aprószentekelés, urálás, béborulás. Nagy vidámságot okozott a megtáncoltatott kecske is lobogó színes szalagokból álló ruhájában és a zsinórral csattogtatott állkapcsával, amellyel tréfásan ijesztgetett bennünket. Nagy tapssal és a világ zarándokhelyeiről szól ajándékkönyvvel köszöntük meg az előadást.

A szünetben kicsit átrendeztük az előadótermet a közös táncoláshoz. A tánc előtt azonban a karácsonyi és az újévi szokásokhoz kapcsolódóan László Ildikótól hallhattunk két szép moldvai népdalt. Aztán megkezdődött a tánctanítás. és a közös tánc Búcsúzásul Pákozdi Judit elnökünk mindannyiunk nevében boldog újesztendőt kívánt mindenkinek.


Albertné Révay Rita
hagyományőrzési felelős
 

 Adományozzon telefonja segítségével! Hívja az adományvonalat (13600) előszám nélkül, majd üsse be a 47-es kódszámot! A hívás ára bruttó 250 Ft. Köszönjük támogatását!
Facebook
erdély.ma
Nyitólap | A csángók | Az egyesület | Keresztszülővé válni | Kapcsolat
Hírek, események | Klubdélutánok | Szociális tevékenység | Vallás, hagyományőrzés | Nyaralás, táboroztatás | Oktatás, továbbképzés | Falugazdák | Segítséget kérünk | Utazás Moldvába | Naputánjáró | Könyvek, kisfilmek, videók