A balatonszepezdi táborozásról

2016.09.20. | Keresztszülők

Augusztus végén az V. kerületi Önkormányzat balatonszepezdi táborába négy moldvai faluból, Somoskáról, Újfaluból. Szitásról és Gajdárból 24 csángó gyermek érkezett. A gyerekek a domboldalon, öreg fák között megbúvó hangulatos tábor különálló faházaiban kaptak szállást, ahol velük egyidejűleg torockói székely gyermekek táboroztak.

A csángó gyerekek négy kísérő tanár Papp Kinga Enikő és Tokos Norbert gajdári, Vaszi Henrietta újfalusi és Lőrincz Kinga szitási tanítók felügyelete alatt hat felejthetetlen napot töltött, 2016. augusztus 18. és 24. között a balatonszepezdi táborban. Csángó gyerekek nem első alkalommal nyaraltak az Önkormányzat táborában, köszönhetően a Budapest Főváros V. kerülete támogatásának, és idén még a Concordia Alapítványtól kapott anyagi segítségnek, amiből a csoport buszos útiköltségét lehetett fedezni.

A gyerekek a fárasztó utazás ellenére, a megérkezést követően, a szállás birtokbavétele, az ebéd és rövid pihenő után azonnal menni akartak a Balaton parti strandra. Ez érthető, hiszen közülük egy-két kivételtől eltekintve, még senki sem látta a Magyar Tengert és nem fürödhetett a Balatonban.

Mivel a táborozás az augusztus 20-i ünnep idejére esett, alkalom nyílt arra, hogy a csángó gyerekek fellépjenek a balatonszepezdi búcsún. A Balaton partján felállított színpadon a szép számmal összegyűlt szepezdieket csángó énekekkel és tánccal és egy csángó mesével örvendeztették meg. Fellépésük előtt Tokos Norbert tanító bácsi, aki az énekeket és a táncokat betanította és saját hegedűjátékával kísérte, bemutatta a moldvai csoportot és pár szóban ismertette a magyar oktatás helyzetét. A fellépést követően Szepezd polgármestere odajött a gyerekekhez, megköszönte a fellépést és reményét fejezte ki az iránt, hogy a jövőben is üdvözölhetnek csángó gyerekeket Balatonszepezden.

Másnap a táborozó csapat részt vett az augusztus 20-i ünnepi szentmisén, amit a festői fekvésű szepezdi római katolikus templom kertjében tartottak, és az istentisztelet után lehetőség volt egy újabb rövid szereplésre, a csángó himnusz eléneklésére, amivel a szepezdi ünnepi program le is zárult.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                       A képen Bokssai Daniella, somoskai keresztlányával és  Benke Sárikával látható.

Mivel a balatoni időjárás elég változékony volt, az egyik esős napon a táborozó társaság vonattal Tapolcára kirándult, és ott a csodálatos barlangrendszer karsztképződményeit csodálhatták meg csónakázás közben. Sajnos, a másik tervezett kirándulást, a balatoni hajózást a hajómenetrend augusztus 20. utáni változása miatt nem sikerült megvalósítani. A gyerekek azonban ezt nem nagyon bánták, mert így több alkalom kínálkozott a strandolásra, fürdésre a Balatonban.

A balatonszepezdi eligazodásban és a programok előkészítésében segítségünkre volt korábbi keresztszülőtársunk, Kéménczi Mara, aki az elmúlt évben áthelyezte székhelyét Budapestről Balatonszepezdre. Ő többször meglátogatta, és apróságokkal látta el a táborlakókat.

A tábor vezetője mindenben segítségünkre volt és lehetőséget nyújtott a keresztszülőknek arra, hogy szükség esetén ott alhassanak a táborban.A gyermekeket meglátogató keresztszülők közül néhányan éltek is a lehetőséggel, a gyerekeknek így akadtak látogatóik bőven.

A tanárok arról számoltak be, hogy a hazautazáskor a gyermekek sírva búcsúztak a Balatontól, a táborozástól.

Mindezekért külön köszönet: az V. kerületi Önkormányzatnak, személy szerint Tomka Dorisznak és a tábor vezetőjének, Simon Péternek; a Concordia Alapítványnak és Rébay Lajos falugazdának, akinek a támogatás megszerzése köszönhető; Csongor Attila lábnyiki falugazdának, aki a táborozás lehetőségét átadta számunkra. A balatonszepezdi programok szervezésében segítséget nyújtó szervezőnek, Csizmazia Kenéznek, valamint a somoskai tanárnak, Benke Paulinának a gyermekek összetoborozásáért és a moldvai tanároknak a felügyeletért.


Toroczkay Katalin,
gajdári falugazda

 

 Adományozzon telefonja segítségével! Hívja az adományvonalat (13600) előszám nélkül, majd üsse be a 47-es kódszámot! A hívás ára bruttó 250 Ft. Köszönjük támogatását!
Facebook
erdély.ma
Nyitólap | A csángók | Az egyesület | Keresztszülővé válni | Kapcsolat
Hírek, események | Klubdélutánok | Szociális tevékenység | Vallás, hagyományőrzés | Nyaralás, táboroztatás | Oktatás, továbbképzés | Falugazdák | Segítséget kérünk | Utazás Moldvába | Naputánjáró | Könyvek, kisfilmek, videók