Beszámoló a szeptember klubdélutánról

2018.09.20. | Keresztszülők
A nyári szünet utáni első klubnapunkon, szeptember 8-án, az egyesületünket érintő nyári eseményekről, táborokról tartottak vetített képes beszámolót tagtársaink, és hallottunk a továbbtanuló egyetemistákról is. Most is különleges műsorral készültünk: Nemcsics Kinga és a Hettyenfütty együttes volt a vendégünk, lebilincselő moldvai dalokat adtak elő koboz és furulya kísérettel.

Elsőként Jolanda Willemse elnökünk számolt be az idén már 28-ik alkalommal megrendezett jászberényi Csángó Fesztiválról, amellyel egy időben tartották meg az V. Kárpát haza Magyar Konferencia és Üzletember Fórumot. Mindkét rendezvény megálmodója és megvalósítója a Papp Imre és Péterbence Anikó házaspár. Alapgondolatuk, hogy a jól működő kulturális kapcsolatok mellett nagyon fontos lenne a gazdasági kapcsolatok szorosabbá fűzése Moldva fejlődése érdekében. A három napos konferencián a KEMCSE képviseletében Jolanda lehetőséget kapott a Keresztszülő program népszerűsítésére. A konferencia fontos eseménye volt az első Csángó Ház és Videó Archívum átadása. A rendezvények ünnepélyességét a Moldvából érkezett táncosok és énekesek emelték.

Toroczkay Katalin, a moldvai egyetemistákat támogató csoport vezetője nyáron is gondoskodott kulturális élményről: a Visegrádi Négyek magyarországi elnökségének záró eseményére, a Művészetek Palotájába a V4 Operettgálára vitte el a fiatalokat. A visegrádi országok neves énekesei népszerű operett dallamokat szólaltattak meg. Egy másik alkalommal a Magyar Állami Népi Együttes Magyar Rapszódia című káprázatos előadását nézték meg a Várkert Bazárban a fiatalokkal.

A Budapesten tanuló moldvai egyetemistákkal kapcsolatos hírekről is beszámolt Katalin: A Balassi Intézet Márton Áron Szakkollégiumában 2 előkészítős diák tanul az idén: Köne Emma Kostelekről újra előkészítős, mert nem sikerült a felvételije, Gyúr Klaudia Trunkból első éves. 3 diáknak sikerült az egyetemi felvételije: Kaszap Johanna, Solomon Annamária és Istók Cintia elsőévesek, és Petrás Róbert másodéven folytatja tanulmányait. Sajnos késői ügyintézés miatt két egyetemistának bizonytalan a helyzete: Istók Andrea csak térítéses oktatásban vehetne részt, Kaszap Johanna pedig nem kapott kollégiumot. Jó hír viszont, hogy havi 45 000 Ft-ra emelkedett az egyetemisták ösztöndíja.

Rébay Lajos, Somoska falugazdája, régi tervét valósította meg a nyáron: egy 9 fős Ford Tranzit kisbuszt adományozott a KEMCSE segítségével, a Pápai Önkormányzattal együttműködve a Somoska Kulturális Egyesületnek. Ennek a járműnek a segítségével a Bákó környéki iskolások szállítását fogják megoldani a környékbeli rendezvényekre.

Ezt követően kedves vendégünk volt a Hettyenfütty Együttes. Jelen volt tagjai: Nemcsics Kinga népi énekes, Takács Béla (furulya) és Csente Flóra (koboz), szórakoztatta a keresztszülői csapatot. A zenekar hivatásának tartja a moldvai csángó népzene népszerűsítését táncházak, rendezvények, táborok, koncertek keretein belül. Rendszeresen tartanak táncházakat a Hencida Népművészeti Egyesülettel karöltve. Immáron harmadik éve vesznek részt a Táncház napján fellépő együttesként. Kis koncertünkön a 2016-ban elkészült „ Tovafelé” című lemezükből is hallhattunk egy kis ízelítőt. Fiatalos lendületük jó hatással volt ránk, legszívesebben táncra perdültünk volna. A vidám énekek, táncdallamok mellett Kinga előadott egy gyönyörű balladát a Mennybe vitt leányról. Ez egy különleges változat volt Külső-rekecsinből, amelynek Mária Magdolna volt a főszereplője.
A jó hangulatú előadás után úgy váltunk el tőlük, hogy reméljük fogunk még találkozni ebben a
klubban.

Összejövetelünk végén két tábori beszámolóra került sor: Jolanda a szántódi tábor képeit vetítette le. A XII. kerületi Önkormányzat gyönyörű táborában a budapesti, diószéni és trunki gyerekek nyaraltak. A Németvölgyi Általános Iskola igazgatónője és tanárai az idén is fergeteges programot állítottak össze a gyerekek szórakoztatására. A sok élmény úgy összekovácsolta a magyar és moldvai gyerekeket, hogy a végére nem is lehetett megkülönböztetni, ki honnan jött. Mindenki örömére a moldvai gyerekek is magyarul beszéltek az esetek többségében. Ennek a szép programnak a megvalósulásához hozzájárult a Jolanda által szervezett szentendrei jótékonysági koncert bevétele is. A részletes beszámoló a honlapunkon olvasható.

Büttner Sarolta pedig a lészpedi gyerekek gödöllői videóját szerette volna lejátszani, de a technika ördöge közbeszólt, képeket viszont láthattunk a látogatásból. Az érdeklődők  a nyári táborok a beszámolóit megtekinthetik a honlapunkon.

Végezetül Vanczer Zsuzsa dumbrovéni falugazda a zánkai Erzsébet táborban nyaraló dumbrovéni, csík falui és lészpedi gyerekről mutatott néhány képet. Látva a gyerekek nagy örömét, hogy részt vehettek ebben a fantasztikus táborban, nagyon köszönjük Zsuzsának, hogy megoldotta a gyerekek utaztatásának utolsó percekben felmerült problémáját. Valamennyiünk számára tanulság, csak akkor ígérjük meg a gyerekeknek a nyári tábor lehetőségét, ha biztosan meg is tudjuk szervezni, elő tudjuk teremteni rá a pénzt. Sok esetben csak az általunk szervezett táborban tudnak nyaralni. Öröm helyett ne csalódást okozzunk!

Büttner Sarolta progamfelelős

Prekrit Judit fotók

 Adományozzon telefonja segítségével! Hívja az adományvonalat (13600) előszám nélkül, majd üsse be a 47-es kódszámot! A hívás ára bruttó 250 Ft. Köszönjük támogatását!
Facebook
erdély.ma
Nyitólap | A csángók | Az egyesület | Keresztszülővé válni | Kapcsolat
Hírek, események | Klubdélutánok | Szociális tevékenység | Vallás, hagyományőrzés | Nyaralás, táboroztatás | Oktatás, továbbképzés | Falugazdák | Segítséget kérünk | Utazás Moldvába | Naputánjáró | Könyvek, kisfilmek, videók