Csomagküldés Moldvába

2016.11.17. | Keresztszülők

Reményeink szerint idén sem marad karácsonykor egyetlen magyarul tanuló kisgyermek sem ajándék nélkül Moldvában. A keresztszülők nagy szeretettel elkészítették a karácsonyi csomagokat és sokan eljuttatták a APC SMART ELECTRONIC Kft-nek, összesen hat raklapnyi csomagot. Jolanda Willemse, a KEMCSE alelnöke és szociális felelőse maga is sok csomagot gyűjtött össze Szentendrén a gyerekeknek és a tanáraiknak. Az AMMOA, a KEMCSE és mindnyájunk nevében személyesen mondott köszönetet egy-egy kis ajándékkal a  Smart Kft. vezetőinek és munkatársainak a sokéves önzetlen szállításért, hogy évek óta időben kijutnak a csomagjaink Moldvába: Nyárády István tulajdonosnak, Papp Ádám ügyvezető úrnak, aki a csomagokért felelős, és egy kosár finomságot is átadott a többi dolgozónak. Ezúton is köszönjük nekik minden fáradozásukat, és Jolandának is a sok szervezést és cipekedést!

Jolanda az alábbi beszámolót küldte a csomaggyűjtés örömeiről és eredményeiről, amely két szentendrei újságban is meg fog jelenni, és remélhetően újabb keresztszülők is csatlakoznak majd hozzánk. Hálásan köszönjük mindenkinek az önzetlen szeretetét és a jóságát, a moldvai csángómagyar kisdiákok nevében is,

KEMCSE Elnöksége

 

Szeretetlánc Szentendrétől Moldváig!
 
Nagyon fontos évfordulóhoz érkeztünk: idén tíz éves lett a KEMCSE (Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület), amelynek tagjai elkötelezett önkéntes csapatként felvállalták a moldvai magyar gyerekek anyanyelvi oktatásának anyagi támogatását és segítését a maguk eszközeivel, főként összefogással, sok jóakaratú ember bevonásával. Ehhez a nemes célhoz további támogatókat keres. Közel 600 aktív keresztszülő kapcsolódott be az ország minden területéről az idők folyamán.

Pontosan tíz év telt el az én életemben is azóta, hogy elkezdtem a szociális feladataimat keresztszülőként, és ezen belül a karácsonyi csomaggyűjtést is ekkor kezdtem el Szentendrén a moldvai csángómagyar gyerekek részére. Szerencsés ember vagyok, hiszen egy olyan városban élhetek, ahol az emberek értékelik a kultúrát, megbecsülik a saját gyökereiket és segítőkészek azok iránt is, akik náluk kevésbé szerencsések. Egy szeretetlánc alakult ki a tíz év alatt, amelynek minden egyes láncszeme egy segítő kis kezet képvisel: iskolákat, ahol elkötelezett pedagógusok vezetésével a kis diákok ezáltal valóban megtanulják már fiatalon, mit jelent a másokon való segítés értéke és öröme.
 
Az Izbégi Általános Iskola elsőként kapcsolódott be tíz évvel ezelőtt a Szeretetlánc akcióba. Zakar Ágnes képviselő asszony szinte hagyományt teremtett ebben az iskolában, amit az idén Majnek Katalin angol tanárnő folytatott tovább. Rengeteg csomagot gyűjtöttek most is a gyerekek. Köszönjük!
 
A szeretetlánc következő láncszeme a Móricz Zsigmond Gimnázium volt, ahol szintén közel tíz éve részesei a gyerekek a tanárok vezetésével a szeretetcsomagok gyűjtésének. Az idén rekordot állítottak fel: 115 gyönyörűen becsomagolt ajándék indult útjára Moldvába, Diószénbe. Csigéné Várnay Judit német tanárnő minden évben csodákat művel, hiszen legyünk őszinték, nem olyan egyszerű sok tizenévest rávenni egy ilyen dologra. Neki mégis minden évben remekül sikerül. Köszönet neki is és a diákoknak is!

A következő állomása a nemes akciónknak a Szent András Katolikus Általános Iskola volt, ahol Lengyel Ibolya tanító néni nem csak csomagokat gyűjt évek óta, hanem időnként ő maga is anyagilag támogatja a moldvai magyar oktatást. Nekik is köszönjük.

A programhoz civil szervezetek is kapcsolódtak, mint például az ECKE (Európai Civil Koordinációs Egyesület) vagy SZNKE  (Szentendre Nemzetközi Kapcsolatainak Egyesülete). A sok-sok csomag mellett több egyesületi tagunk anyagilag is felvállalta egy-egy kis csángómagyar gyermek anyanyelvi oktatásának a finanszírozását.

Bevontunk másokat is, nem maradtunk csak itt Szentendrén! Átmentünk Tahitótfaluba is, ahol Zakar Ágnes  a Tahitótfalui Pollack Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatónője is bekapcsolódott a szeretetlánc újabb láncszemét alkotva, és tovább folytatta a hagyományunkat ott is. Tíz évvel ezelőtt nem is gondoltuk volna, hogy milyen sok jó ember áll majd a sorainkba! Reményteljesen alakult itt is a csomaggyűjtés.

Budapesten a Németvölgyi Általános Iskola gyerekei zárják be a Szeretetláncot, amely összeköti őket a többi segítő diákkal, egymással és a moldvai kisdiákokkal együtt. Ezek a gyerekek már személyesen is ismerik a diószéni csángómagyar gyerekeket, hiszen minden évben egy hetet együtt töltenek a balatoni nyári jutalom-táborokban, amelyeket szervezünk nekik.

Önzetlen szeretetből kialakuló láthatatlan szeretetlánc köt össze valamennyiünket: tanárokat, diákokat, keresztszülőket, támogatókat. Ahhoz, hogy teljessé és eredményessé váljon ez a kör, sok kis segítő kézre és elkötelezett pedagógusokra, szervezetekre volt szükség, hiszen egyedül nekem nem sikerült volna elérnem: több száz csomaggal örömöt vinni Moldvába! Hogyan lehet jót tenni sokakkal együtt? A recept egyszerű: kell hozzá egy jó közösség, ahol kicsik és nagyok egyaránt érzik, tudják, hogy még szükség van a segítségünkre ahhoz, hogy lehetőleg egyetlen kis csángómagyar gyermek se maradjon ajándék nélkül karácsonykor.
 
Mindenkinek köszönöm a segítségét! Remélem, hogy a következő tízéves évfordulót is ilyen szépen és eredményesen fogjuk együtt ünnepelni. Ahogyan a moldvai testvéreink mondják: Isten fizejse!
 
Jolanda Willemse,
a KEMCSE alelnöke és szociális felelőse
 Adományozzon telefonja segítségével! Hívja az adományvonalat (13600) előszám nélkül, majd üsse be a 47-es kódszámot! A hívás ára bruttó 250 Ft. Köszönjük támogatását!
Facebook
erdély.ma
Nyitólap | A csángók | Az egyesület | Keresztszülővé válni | Kapcsolat
Hírek, események | Klubdélutánok | Szociális tevékenység | Vallás, hagyományőrzés | Nyaralás, táboroztatás | Oktatás, továbbképzés | Falugazdák | Segítséget kérünk | Utazás Moldvába | Naputánjáró | Könyvek, kisfilmek, videók