Gödöllő - Zebegény tábor 2016. július 1-6.

2016.08.14. | Keresztszülők

Jubileumi éve van az idén a lészpedi magyar oktatásban résztvevő gyerekek nyaraltatásának. 10 éve voltak először nálunk, akkor megszeppenve szálltak le a buszról, csak tanáruk, Márton Attila biztatására foglalták el szállásukat. Az elmúlt évek alatt sok lészpedi gyereket ismertünk meg, sok gödöllői és váci család kapcsolódott be a programunkba.

Az évfordulónak megfelelően gazdag programmal készültünk, bár a szerényebb anyagi lehetőségeink miatt csak kisebb létszámú csapatot állt módunkban meghívni.

Megérkezésüket követően rögtön csobbantunk a Gödöllő melletti Domonyi tóban, ami kellőképpen lehűtötte a nagy melegben a hosszú úton felhevült gyerekeket. Este a befogadó családok vették birtokukba a már korábbról ismerős, és az új vendégeket.

Szombaton a veresegyházi Medveotthon meglátogatása és a medvék mézzel való etetése volt a program. A finom ebéd után budapesti hajós városnézés, majd a Margitszigeten bringó-hintózás következett.

Elmaradhatatlan programunk volt idén is a részvétel a szentmisén a Máriabesnyői Bazilikában, amelyet a gyerekek az énekükkel és gyönyörű népviseletükkel tettek ünnepélyessé. András atya néhány kedves szóval üdvözölte őket. Bár meglepődtek a gyerekek, de szépen válaszoltak az atya kérdéseire. Ez az egyik örömteli fejlődés a hosszú együttműködésünkben, hogy a gyerekek mernek magyarul beszélni. Végig követték a szertartást, amelyen a váci keresztszülők, Bittera Endréék és Bea Jánosék is jelen voltak.

A vasárnap délután a családoké volt, és mindenki a vendég gyermek érdeklődésének megfelelő programot állított össze. Nálunk Gyuri bácsi, a kis busz vezetője lakott, akivel Sissi kastélyát látogattuk meg. Nagyon érdeklődő volt, és tetszett neki a Grassalkovich Antal által építtetett és mára már gyönyörűen felújított kastély.

Hétfőn a visegrádi nyári bob-pályát rohamoztuk meg, amit kicsik, nagyok, és felnőttek is nagyon élveztek. A Duna komppal való átszelése is újdonság volt a gyerekeknek. A következő napokat a zebegényi Szőnyi István Ifjúsági táborban töltötték. A faházas elhelyezés és az étkezés is az úttörő táborok színvonalára emlékeztetett. Ezt ellensúlyozta a rengeteg élmény: az éjszakai vaddisznó röfögés, a kishajóval bejárt Duna-part látványa és a dunai fürdőzés. Kicsit izgultunk a múzeum-pedagógiai foglakozás fogadtatásától, de Köpöczi Rózsa igazgatónő nagyon érdekes vezetése osztatlan sikert aratott. Minden gyerek élt a lehetőséggel, hogy lerajzoljon egy Szőnyi István képet, amit hazavíve az osztályban kiállítanak.

A zebegényi táborozás a Trianoni emlékmű megnézésével ért véget. Szervezőtársam, Méder Ákosné kísérte a gyerekeket az utolsó napi programra, ami az AquaWorld élményfürdőben és a Fővárosi Nagycirkuszban folytatódott. Ezek a szórakozások is, a többihez hasonlóan, nagyon tetszettek kis vendégeinknek.

Sok élménnyel felpakolva, hála Istennek, szerencsésen hazaértek falujukba, bár a busz a hosszú út során többször is meghibásodott.

Köszönjük az anyagi támogatást a Gödöllői Önkormányzatnak, a Rákóczi Szövetségnek, a Máriabesnyői Bazilika és a Szentháromság templom híveinek. Hálásak vagyunk a gödöllői és váci befogadó családoknak a szíves vendéglátásért. Horváth Zsuzsa keresztszülőtársunk segítsége nagyban emelte programjaink színességét.

Végig nagy segítségünkre volt Mihály Annamária lészpedi tanító néni, aki fiatal kora ellenére minden helyzetben határozottan helytállt.


Lejegyezte:

Büttner Sarolta,
programszervező

A fotókat készítették:

Mihály Annamária, Bea János, Büttner György

 

 Adományozzon telefonja segítségével! Hívja az adományvonalat (13600) előszám nélkül, majd üsse be a 47-es kódszámot! A hívás ára bruttó 250 Ft. Köszönjük támogatását!
Facebook
erdély.ma
Nyitólap | A csángók | Az egyesület | Keresztszülővé válni | Kapcsolat
Hírek, események | Klubdélutánok | Szociális tevékenység | Vallás, hagyományőrzés | Nyaralás, táboroztatás | Oktatás, továbbképzés | Falugazdák | Segítséget kérünk | Utazás Moldvába | Naputánjáró | Könyvek, kisfilmek, videók