KITÜNTETÉS a Csángó Rádió MEGALAPÍTÓJÁNAK

2018.09.20. | Keresztszülők
Tisztelettel meghívunk minden keresztszülőt
Lőrinc Celesztin Magyar Örökség
díjátadó ünnepségére
Időpontja 2018. szeptember 29 (szombat), de. 11.00 óra
Helye Magyar Tudományos Akadémia, Díszterem
(1051 Budapest, Széchenyi István tér 9. I. em.)
Gratulálunk!

m e g h í v ó
Magyar Örökség
díjátadó ünnepségre
Időpont:
2018. szeptember 29 (szombat), de. 11.00 óra
Helyszín:
Magyar Tudományos Akadémia, Díszterem
(1051 Budapest, Széchenyi István tér 9. I. em.)

MAGYAR ÖRÖKSÉG

A Szélkiáltó Együttes verséneklő művészete
Laudátor: Dr. Hoppál Péter egyházzenész, karnagy, az Országgyűlés Kulturális
Bizottságának alelnöke
gróf Tisza István nemzetszolgálata és mártíromsága
Laudátor: Dr. Szakály Sándor hadtörténész, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója
Lőrinc Celesztin moldvai csángók magyarságtudatát erősítő szolgálata
Laudátor: Pásztor Zoltán rádiós újságíró, MTVA Csatorna főtanácsadó, a Kossuth Rádió
volt intendánsa
Kamuti Jenő világra szóló sportemberi és orvosi életútja
Laudátor: Schmitt Pál olimpikon, a NOB magyar tagja, volt köztársasági elnök
Kolár Péter széleskörű kultúraszervező és színházépítő munkássága
Laudátor: Havasi Péter újságíró, a Kassai Figyelő alapító főszerkesztője (Kassa)

Pogány Erzsébet közösségszolgáló emberi helytállása
Laudátor: Bauer Edit szociológus, politikus (Pozsony)

A Magyarok Kenyere Mozgalom példa értékű nemzetegyesítő szolgálata
Laudátor: Böjte Csaba ferences szerzetes, a 25 éves Szent Ferenc Alapítvány elnöke (Déva)

A rendezvény támogatói
Magyar Tudományos Akadémia
Emberi Erőforrások Minisztériuma / Nemzeti Kulturális Alap
Schmitt Pál volt köztársasági elnök
Vincze László és Fiai Papírmerítő Műhely

Kérjük, hogy részvételi szándékát legkésőbb 2018. szeptember 22-ig jelezze a kiss.melitta@med.semmelweis-univ.hu e-mail címen

Lőrinc Celesztin

Egészséget! - így köszöntött egy idős férfi, amikor elmentem mellette az egyik moldvai csángó faluban. Irultam-pirultam - nekem kellett volna előre köszönni, de az öreg megelőzött.

Egészséget! - válaszoltam vissza. Jól megnéztem a férfit. Arca egy nagy ráncos edény, szinte megszámolhattam az éveket rajta. De látszott a dolgos munka is, bizony, aki itt él, nem lottó ötösből szerzi a mindennapi betevőt. Ezer kilométerre lehetünk Budapesttől.

Itt jövögetnek és menegetnek az emberek. Ha valaki arra kíváncsi, hogy hol lakom, azt kérdezi: Na, és hol ül?

Ha pedig nagy lesz aznap a forróság, azt mondják: erőst melegecske lesz nemsokára.

Tündéri világ ez, múltunk, magyarságunk tapintható, látható, hallható darabja. Bizony megríkat, ha nézzük, hallgatjuk őket. Ilyen lehetett a Kazinczy nyelvújítása előtti magyar szó. Amihez, azóta is ragaszkodnak a nagy román tenger kellős közepében. Jártak náluk néprajzkutatók, nyelvészek, antropológusok szép számmal. Lejegyezték dalaikat, meséiket, történeteiket, táncaikat. Ma már tudjuk, hogy mire lehet építenünk, a csángó néplélek alapjait megvetettük. A ma Magyar Örökség díjban részesülő fiatalember mégis olyat tett, amit csak

sugárzott. Celesztin többször is hangoztatta, hogy a rádió nem valami ellen jött létre. Nem a kevesen. Jelenné, jövővé változtatta a múltat. Kitalált valamit, olyasmit, ami segíti megőrizni a csángó kultúrát. Rájött arra, hogy a rádió az egyik legtökéletesebb eszköz a kultúra terjesztésének terén. Műveltséget ad, nevel, tájékoztat. Ezért is olyan fontos a Csángó rádió.

 Kitalálója Lőrinc Celesztin, így írt magáról: „A rádiót elsősorban abból a célból indítottam el, hogy általa hírt adjak, és a csángó kultúrát terjesszem az itthon élő és külföldön dolgozó és kitelepült csángóknak. De ez a rádió nem csak nekünk szól, hanem minden magyarnak és csángók iránti érdeklődőnek.”

Celesztin 1973-ban született Bákóban. 16 évesen leesett egy cseresznyefáról, és olyan súlyosan megsérült, hogy az orvosok lemondtak róla. Hosszadalmas kórházi kezelés következett, ami után deréktól lefelé lebénulva vihették haza szülei. Akkor ott fogalmazódott meg benne, hogy nem adja fel. És nem adta fel! 2009 november 14-én elindította a rádióját. A Rádiónkat.  Egy ingyenes szerver volt az első eszköze a világhoz. Amikor megtudták, hogy mire készül- érdekes módon- a szomszédos faluban egy román nyelvű csángó rádió is működni kezdett. Később nem bírta a versenyt, Celesztin csatornája egyedül maradt.

De volt más furcsaság is. Az első időben sokkal több volt a házukban az áramszünet, mint korábban. Merthogy ott, a saját szobájában volt Celestin munkahelye is. A helyi hatóságok is megpróbálták eltéríteni őt az útjáról. de akkor már nem lehetett! A rádió beindult, 24 órában románokat akarja bosszantani ezzel. A megbékélésre jó példa, hogy a Csángó Rádióban van román nyelvű műsor is.

Ekkor már egyre többen felfigyeltek rá. 2011 november 12-én elsőként vehette át a moldvai csángó közül  a csíkszeredai konzulátuson a magyar állampolgárságot bizonyító honosítási oklevelet.

Celestint Csíkfaluban meglátogatta Kallós Zoltán is, aki rengeteg értékes felvételt adott át a rádiósnak. De járt nála Varga Lajos váci segédpüspök is. Sőt egyszer még egy 30 fős motoros társaság is felkereste.

Az út pocsék volt akkor is, ma is, de képzeljük csak el: micsoda esemény lehetett Csíkfaluban a több mint kéttucatnyi magyarországi motoros megjelenése. A Csángó Rádió ott volt nagy eseményeken, a csángó fesztiválon, a csángó bálon, ahonnan élő bejelentkezésekkel tudósított. A csángók hamar megkedvelték Celestint és a rádiójukat. Az egyik nyáron szeretetük jeléül még a közeli Szeret patakban is megfürdették a Főszerkesztő urat.

Jól emlékszem, a Magyar Rádió vezérigazgatója, Jónás István is meghívta Budapestre Celesztint. A Kunigunda utcában, a közmédia bázishelyén megilletődve figyelte és hallgatta a Kossuth Rádió műsorait. De csak egy ideig volt megilletődött. Hiszen kollégák között volt, akik egymásnak adták át a rádióst. Celesztin a délelőtti Napközben, majd a délutáni Közelről című műsorban is szerepelt.

Mindenre fel kellett készülni az elmúlt években. Áramszünet esetére benzint tett az generátorba, hogy ne álljon le az adás. A rádió működésénél ugyanis a legnagyobb  katasztrófa a csend. Ilyenkor a hallgató nem tudja, hogy mi történik, megzavarodik, rosszra gondol. Egy laptoppal, és egy fülhallgatóval indult. Azt mondta, hogy az elmúlt években nem vett magának egy sört sem, ingyen dolgozik immáron 9 éve. De ingyen nem adják se az áramot, sem az internetet.

Legtávolabbi, Ausztráliából jelentkeztek, de volt olyan lichtensteini látogatója, aki csak németül ért, mégis lenyűgözte a csángó kultúra.

Ma már évente 5-600 ezer hallgatója van.

Most 9 év elteltével elégedett és büszke. A rádiózásnak köszönhetően találta meg szerelmét, családját. 2014-ben a Parlamentben vett át egy díjat. Az eseményről televíziós tudósítás készült. Ezt látta meg jövendő felesége. Az esemény után egy évvel a fiatalok Nagyszalontán találkoztak. Majd újabb egy év elteltével Celesztin Magyarországra költözött. Gyula mellett, Sarkadkeresztúron laknak, minő véletlen az Arany János utcában. És a Rádió most már innen ontja hullámait szerte a világban és hirdeti a csángó kultúrát. Mi pedig hallgatjuk, a laptopunkról, a mobiltelefonunkról, néha felhangosítjuk a zenét, néha a fülünket szorítjuk a hangszóróhoz. Mert egy kicsit mindannyian csángók vagyunk.

Pásztor Zoltán

 

 

 Adományozzon telefonja segítségével! Hívja az adományvonalat (13600) előszám nélkül, majd üsse be a 47-es kódszámot! A hívás ára bruttó 250 Ft. Köszönjük támogatását!
Facebook
erdély.ma
Nyitólap | A csángók | Az egyesület | Keresztszülővé válni | Kapcsolat
Hírek, események | Klubdélutánok | Szociális tevékenység | Vallás, hagyományőrzés | Nyaralás, táboroztatás | Oktatás, továbbképzés | Falugazdák | Segítséget kérünk | Utazás Moldvába | Naputánjáró | Könyvek, kisfilmek, videók