Moldvába 2500 karácsonyi csomag indult útjára

2015.12.17. | Keresztszülők

A keresztszülők soha nem feledkeznek meg arról, hogy keresztgyermekeiknek karácsonyra csomagokat küldjenek. A KEMCSE mindig időben felhívja mindenki figyelmét a leadás korai időpontjára, mert a csomagok hosszú utat tesznek meg, 1000 kilométert, amíg a Kárpátok koszorúján átkelve eljutnak a magyarul tanuló moldvai csángómagyar gyermekekhez. Az ország minden táján gyűjtötték és összeállították a csomagokat a keresztszülők a gyerekek számára.

Most nézzünk pár beszámolót a lázas készülődésről! Először lássuk Szentendrét, Jolanda Willemse írásával:

Szentendrei csomaggyűjtés

Kivel osztanád meg a zsebpénzedet karácsony előtt? Így indult az iskolákban Szentendrén a karácsonyi csomaggyűjtés. A jótékonykodás nem állt meg a Dunakanyarnál, hiszen a KEMCSE  felhívásához idén is több iskola, civil szervezet és magánszemély csatlakozott. Minden falugazda aktívan dobozolt, mert célul tűzték ki, hogy a 27 oktatási helyszínen egyetlen gyermek se maradjon ajándék nélkül. Természetesen a tanárokról sem feledkeztünk meg, az ő karácsonyi ajándékuk is úton van már. Reméljük, idén mindenki minden csomagot időben kézhez kap. Mi  mindent elkövettünk, hogy így legyen.

A csomagok továbbítója, az APC SMART ELECTRONIC Kft vezetője nemrég tudatta velünk, hogy idén eddig már 2500 csomagot indítottak útjára. A Kft vezetőinek és munkatársainak nem tudunk eléggé hálásak lenni mérhetetlen értékű segítségükért, amit ezúton is köszönünk.

Gyakran mondjuk, hogy adni jó, de karácsonykor ennek a mondatnak megsokszorozódik a tartalma és jelentése. Köszönet a sok-sok elkötelezett keresztszülőnek, minden falugazdának és támogatónak, hogy minden évben kitartóan magukénak érzik ezt a kezdeményezést.

Minden kis moldvai magyar gyermek és a KEMCSE nevében szeretnénk megköszönni a segítségüket és kívánunk áldott szép karácsonyt.

Jolanda Willemse,
a KEMCSE alelnöke és szociális felelőse

***

Folytassuk Horváth Zsuzsa, Csíkfalu falugazdájával a beszámolók sorát:

Karácsonyi felhívás

Az ádvent a keresztény ember számára a készülődés a várakozás időszaka, a Kis Jézus mindenkori újjászületésének előkészülete.

Mint hitét gyakorló ember alapvető feladatomnak tartom a rászorulók megsegítését advent, „kis böjt” idején is. Igyekszem az otthoni tanításomnak eleget tenni: „Mindig adj valamit vissza!” és ezzel sok piros pontot szerezni Odafentre. Nagy lelkesedéssel küldöm minden év november elején körbe kedves barátaimnak, ismerőseimnek a Karácsonyi felhívást. A közel 100 Csík falusi gyermek karácsonyi ajándékozásáról szól. Volt szerencsém Csík faluban járni, ahol picit betekinthettem a hétköznapjaikba. Hihetetlen egyszerűségben, szegénységben élnek ott a Kárpátokon túl kis magyar testvéreink. Csík falu szinte a második családom, mindig nagy szeretettel gondolok rájuk és az ott tanító hívatásukat szerető tanítókra.  A felhívást, mint Csík falu falugazdája küldöm ki. Az idei évben több száz csomagot sikerült összegyűjtenem egy vidéki iskola (Veszprémvarsány), egy fővárosi iskola (Szent János Apostol Általános Iskola) és több magánszemély segítségével. Boldogan utaztam le vidékre, hogy a csomagokat elszállítsam a felhíváson szereplő csomagleadás helyszínére.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A csomagok mennyisége többször betöltötte a nagy autót. Leírhatatlan az az érzés, amit ez alkalmakkal élhettem meg. A csomagok meseszépen, ízlésesen voltak becsomagolva. Volt olyan is közöttük, amelyik szép, elegáns papírral volt becsomagolva azon édes masni, pici plüss állat, s mindez egy szép ünnepet köszöntő papírtáskában. Ezek a csomagok örömet adtak azoknak, akik készítették és örömet adnak azoknak a csángó gyermekeknek, akik megkapják. Elmondhatom, hogy az Őrangyalkámmal nagyon jó a kapcsolatom. A következő idézet a lelkesítő mondatom:  „Minden, amit imádságban és hittel kérsz, megkapod" (Maté, 21:22)” Sokan azt állítják nincsenek is angyalok, pedig vannak, itt járnak közöttünk csak a fejük felett láthatatlan glóriát viselnek. Ők a mi segítőink, akik meghallgatnak, akikre számíthatunk. Nemsokára megszólal a karácsonyi csengő, amelynek hangja a családot, az otthon melegét juttatja eszünkbe. Figyeljünk arra, hogy a szeretet lángja ne csak néhány napig, az ünnep idején éljen a szívünkben, hanem a hétköznapokon is megmaradjon az ereje.

Szeretném megköszönni mindenkinek, akik a Csík falusi Csángó gyermekek részére csomagot készítettek, nem utolsó sorban családomnak, akik mindig mellettem vannak terveimet, elképzeléseimet nemes lelkű szeretettükkel támogatják.

2015. Karácsony havának, Szent Miklós püspök úr napján

Horváth Zoltánné (Zsuzsa), Csík falu falugazdája

***

A székesfehérvári beszámolóval folytatjuk: Prekrit Judit levele Lázárné Borika falugazda-felelősnek:

Kedves Borika!

Szeretettel tájékoztatlak a két egyházi intézmény Pusztinába történő adományozásáról.

A székesfehérvári Ciszterci Szent István gimnázium igazgatója,  Orosz Ágoston igazgató úr és Ferenczy Noémi igazgatóhelyettes kezdeményezésére, a szülők, tanulók, tanárok személyes megszólítására kezdődött az adomány gyűjtése óriási lelkesedéssel és örömmel. Amint a mellékelt képen is látható, nagyon sok dobozt gyűjtöttek a Ciszterci Szent István Gimnázium  tanulói, szülei, pedagógusai. Gyönyörűen becsomagolva, a gimnázium előcsarnokában gyűjtötték napról-napra az adományokat. A mellékelt képen sajnos nem látható   a Szent Imre Általános Iskola értékes küldeménye, mely 1000 dvd-ből állt. Az Általános Iskolában Ferenczy Eleonóra kezdeményezésére (nemrégen járt Pusztinán) indították el a gyűjtést. Ezek a dvd-k magyarul beszélő meséket, gyerekfilmeket tartalmaznak, és ezekkel az értékes adományokkal szeretnék támogatni  a csángó gyermekek nyelvtanulását. Ehhez a gyűjtési munkához hozzájárult még  több iskola is néhány dvd-vel, mint pl. a Hunyadi és a Kodolányi János Középiskola több, mint száz darabot küldött.  A Szent Imre  Általános Iskola igazgatója Csák Lajos igazgató úr a szülőket személyesen, levélben kereste meg és kérte fel az adományozásra. A felhívásra egy héten belül kb. 1000 db dvd érkezett.

A fentebb említett adományokat holnap, azaz 2015. december 2-án reggel 4,30 órakor viszi Nagy Zoltán Péter a FehérVár újság főszerkesztője Pusztinába. Az utat a  a Fehérvár Médiacentrum és a Székesfehérvári Városgondnokság Kft. támogatja. Hálás köszönet valamennyi nagylelkű támogatónak!

Szeretettel üdvözöllek, Judit

***
Végül, de nem utolsó sorban Vermes Miklós és Zsuzsa, a kosteleki falugazdák beszámolója következik,
amelyhez csatolták Márton Attila december 14-i köszönő levelét is:

Kedves Keresztszülő Társak! Kedves Barátaink!

Levelünket a 2015-ös év Adventjének első vasárnapján kezdtük, a közeledő kosteleki karácsonyi ajándékozás, örömosztás kapcsán. Az idén is szeretnénk minden egyes kis – és nagyobb gyermekhez karácsonyi ajándékot eljuttatni Kostelekre és a csíkszeredai bentlakásba – függetlenül attól, hogy van-e és számunkra ismert-e keresztszülője. Keresztszülői – adományozó segítségetekkel ez idén is létre jöhetett. Kedden már elvittük Pestre, az APC csomagfogadó központjába a becsomagolt küldeményeket: 2 nagy és egy kisebb dobozt Kostelekbe, egy nagy dobozt Csíkszeredába állítottunk össze. A Smart KFT idén is vállalta a keresztszülői csomagok továbbítását Csángóföldre.

Bizony, már október derekán elkezdtük a vásárlást ahhoz, hogy a 14 óvodás, a 35 általános iskolás, a 12 középiskolás egyéni és a csíkszeredai bentlakók közös csomagjai, a kosteleki tanárok, az óvó néni, a kosteleki Atya, a csíkszeredai nevelők és az első kosteleki nevelők (András, Éva) küldeményeit időben összeállíthassuk. Bár segítő jelentkezők a csomagolásra idén is voltak, de családi „lekötelezettségeink” miatt köszönettel, nem vettük azt igénybe. Ugyanis a csomagolásokat fenti okok miatt előre nem tudtuk ütemezni – tettük dolgunkat, amikor erre időnk jutott.

És, hogy kinek mi került a csomagjába? Arról a következők szólnak:

1. A kosteleki óvodásoknak:                           

A kisgyermekek mikulás zacskójába édességként egy-egy Balaton, Milka Wafelini, Sport, Milka szelet, Pez cukorka, maréknyi szaloncukor került. Persze, gondoltunk az egészség védelmükre is: egy-egy fogkefét, fogkrémet és szappant is tettünk bele.

2. A kisiskolásoknak is ugyanezek kerültek az ajándék tasakjukba és egy-egy zacskó Dunakavics vagy francia drazsé. És mint előző években, katolikus gyermek naptárt is csomagoltunk részükre.

3. A csíkszeredai bentlakók tusfürdőt, dezodort, szappant kaptak a Milka, Balaton, Milka Wafelini, Sport szelet, Milka TUC-on, szaloncukron kívül. És az ajándék tasakba idén is tettünk - természetesen - katolikus naptárat. Külön gondoskodtunk „lányos” és „fiús” tisztálkodási szerekről.

A bentlakó közösségnek - közös használatra - zsákos mosószert, 15 doboz filteres teát, 10 (gyűjtős és egység) csomagos papírzsebkendőt, valamint 2,5 kg-nyi szaloncukrot küldünk.

A Csángó Továbbtanulók Közösségének nevelői részére köszönetképpen, nevelő munkájuk elismerésének, 25 dkg kávét, egy doboz filteres teát, Ferrero Roscher édességet és 0,5 kg-nyi szaloncukrot küldünk. 2-2 db naptárt, falinaptárt is küldünk.

4. A kosteleki nevelők: Noémi, Levente és családja, Málnási Demeter Atya ajándék küldeményei egy dobozba kerültek. Ferencz Andrásról, Éváról (és Marcikáról) idén sem feledkeztünk meg. Hiszen ők voltak az elsők között, akik 50 év után újra oktathatták magyar írás-olvasásra a kosteleki gyermekeket. Persze, a néptánc oktató úttörő munkájukat se feledjük! Az ő küldeményeit is rejti a doboz.

Fogadtuk azon keresztszülők egyéni küldeményét, akiknek nem állt módjukban az APC-be vinni azt. És a dobozba csomagoltuk Fáy Dániel terényi keresztszülő társunk csonkharisnya küldeményét. A Johanniták jóvoltából Dani, mint a Johannita terényi szervezetének vezetője, nyolcadik éve vállalja, hogy évente kétszer juttat ki segédeszközt egy balesetben megsérült, akkori terényi keresztszülői csoport által vállalt keresztlány édesapjának. (A leány már nem a támogatott magyar oktatási programban tanul, de a szülő felé vállalt segítés továbbra is teljesedik.)                 

Az óvó néninek, Noéminek, Leventének és családjának szánt ajándékok,egy-egy ajándéktasban: kávé, tea, „mackós” akácméz, szalvéta, csokoládé vagy bonbon, katolikus kalendárium-naptár és szaloncukor. (A kis Reginának pulóvert és játékot is vettünk.)

Ferencz Andrásnak és családjának is a nevelői csomagokkal azonos tartalmú küldeményt állítottunk össze; Marcikának pluszban csokit és leporellós mesekönyvet küldünk.

Málnási Demeter Atya ajándék tasakjába több szaloncukrot pakoltunk: egy-egy szorgalmasabb hitéletű gyermek talán jutalomban részesülhet belőle.

Az óvó néni ajándéka a kisebb kosteleki dobozba került, az óvódások ajándékaival együtt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ez az utolsó két kép már a végső fázisa a csomagolásunknak. A bal oldali képen, a nagy dobozba a kosteleki felnőtteknek való küldeményeket és az egyéni keresztszülői ajándékokat tettük. A jobb oldali képen a három nagy és a kisebb doboz lekötve, megcímezve már várja, hogy az APC-be és utána Csíkszeredába illetve Kostelekre jusson, örömöt okozhasson több kisgyermeknek. Előző évben a kosteleki nevelők minden küldeményt kiegészítettek év közbeni jótékony adományozók felajánlásaival. Reméljük, idén is hasonlóan alakul!

Minden keresztszülői, adományozói pénzbeli juttatást köszönünk. Általatok, segítségetekkel nem tudtunk volna hasonló adományozó akciót végrehajtani. Köszönjük, hogy segítitek falugazdai ténykedésünket.

Keresztszülői, falugazdai üdvözlettel:

Zsuzsa és Miklós

 

Márton Attila december 14-i keltű levele:

Kedves Keresztapa, Keresztanya!

Tegnap megérkezett az első Angyal. Kiss Gyula a keresztszülők küldeményeinek felét hozta el, ezeket ma listázzuk, holnaptól indulnak a helyszínekre. Ferencz András a Csaba testvér csíksomlyói gyermekotthonából, Zsóka jóvoltából 100 csomaggal érkezik, ezeket már jövet lerakja Szitáson (36) és Diószegen (64).

Csík faluba a falugazda Horváth Zoltánné Zsuzsa küldeményeit várjuk, ugyancsak ő biztosítja további 70 gyermek karácsonyi ajándékát. Kostelekre is a keresztszülők biztosítják a teljes gyermeksereg meglepetését, írta Vermes Miklós. Magyarfaluba kb. 120 csomag lett címezve, tájékoztatott Kascsák Tamás falugazda. További információkkal folyamatosan jelentkezünk. Nyugodt készülődést mindenkinek :)

Áldja meg az Isten házigazdáját, házigazdasszonyát,

seregivel együtt, hogy vígan várhassák a kisded Jézuskát!

Szállásikra adja az Isten!

Szeretettel,

Márton Attila
lészpedi tanító bácsi,
a moldvai magyar oktatási program koordinátora


www.csango.rmpsz.ro

 

 

 Adományozzon telefonja segítségével! Hívja az adományvonalat (13600) előszám nélkül, majd üsse be a 47-es kódszámot! A hívás ára bruttó 250 Ft. Köszönjük támogatását!
Facebook
erdély.ma
Nyitólap | A csángók | Az egyesület | Keresztszülővé válni | Kapcsolat
Hírek, események | Klubdélutánok | Szociális tevékenység | Vallás, hagyományőrzés | Nyaralás, táboroztatás | Oktatás, továbbképzés | Falugazdák | Segítséget kérünk | Utazás Moldvába | Naputánjáró | Könyvek, kisfilmek, videók