Vékony Márta Mária (1951-2016)

2016.10.24. | Keresztszülők

Nehéz szívvel búcsúzunk keresztszülőtársunktól, barátunktól, Mártitól, a Vallási csoportunk tagjától, aki 2008 óta velünk együtt szolgálta a moldvai csángómagyar gyerekek ügyét, elnökségi tagként is, hosszú éveken át. 2016. október 12-én, életének 65. évében, váratlanul eltávozott. Elméleti fizikus, egyetemi adjunktus, a Műemlékvédelmi Hivatal előadója volt. Hamvasztás utáni búcsúztatása a Szent Gellért Urnatemetőben lesz november 11-én, pénteken 15 órakor (BP, XI, Bartók B. út 149.), a katolikus egyház szertartása szerint. Nyugodjék békében! A keresztszülők és a KEMCSE nevében is őszinte részvéttel osztozunk a család fájdalmában, Márti személye és szép mosolya örökre a szívünkben él!

Vékony Márti 1951. szeptember 10-én született Baján és 2016. október 12-én, életének 65. évében eltávozott közülünk. Nagyon nehéz egy barát, egy anya, egy keresztanya elvesztésekor a visszaemlékezés, a megfelelő szavak megtalálása, hogy emléket állítsunk neki, akit nagyon szerettünk, szeretünk. Aki végtelen odaadással fordult a rábízottak felé. A környezetében csak jót adott, mindaddig, amíg a betegsége végleg le nem győzte, de csak fizikailag. Az emléke, a szép mosolya örökre bennünk él.

Szülei nagy gondossággal és odaadással nevelték egyetlen lányukat. Általános iskolai tanulmányait Budapesten a Vörösmarty utcai Általános Iskolában kezdte, majd a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban folytatta, kimagasló eredménnyel. Ezt követően Édesapja diplomáciai kiküldetései soránt előbb Párizsban befejezte középiskolai tanulmányait, majd Rómában elméleti fizikus szakon végzett. Visszatérve Magyarországra két gyermeket vállalt, Gyuri fiát és Anna lányát, akiket saját édes gyerekeiként szeretett és felnevelt. A gyerekek nevelése mellett óraadó tanár lett a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Fizika Tanszékén. Annak érdekében hogy többet foglakozhasson a gyermekeivel, maga mögött hagyva az egyetemi oktatást, az Országos Műemlékvédelmi Hivatalban dolgozott nyugdíjazásáig. Széleskörű nyelvtudásának köszönhetően a Hivatal munkatársainak külföldi utazásait intézte nagy odaadással. Munkája révén a Hivatal szeretett, megbecsült, sokak által ismert munkatársa volt.

Munkája befejeztével jótékonysági tevékenységekbe kezdett. A Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület Vallási csoportjának aktív tagja lett 2008-ban, majd sokáig elnökségi tagként is szolgálta a moldvai csángómagyarok ügyét. Pusztinai keresztgyerekével, Scirpcaru Claudiu Adriannal is tartotta a kapcsolatot. Megőrizte a tőle kapott leveleket is.

Több öregotthonban segítőként is munkálkodott. Vallásos meggyőződése alapján sokaknak segített. Betegsége előrehaladtával az autóját is elajándékozta. Megható olvasni, hogy a FB-on az illető megköszönte Mártinak az önzetlen ajándékát: „Drága Vékony MártaMária ! /Te már odaföntről olvasod e sorokat/ Szeretném megköszönni Istennek,hogy személyesen is ismerhettelek! Köszönöm Neked mindazt a jóságot,amit irányomban életedben tettél. Köszönöm a bizalmat,melyet első találkozásunk alkalmával máris adtál,ennek részeként kaphattam ajándékba Tőled azt az Opel személygépkocsit,melyet mind a mai napig épségben megőriztem,és Isten dicsőségére használhatok. Fájó szívvel értesültem róla,hogy itt hagytál bennünket... Nem gyászolok,mert tudom,hogy életed legszebb találkozása következett be - megérkeztél végső otthonodba - az ÖRÖK HAZÁBA! Emléked szívemben őrzöm! Odaát találkozunk! Isten Veled!” (Demeter Zoltán Péter)

Nagyon sokan őszinte részvétüket nyilvánították ki, többek között Bilibók Jenő is Pusztináról, akivel szorosabb munkakapcsolatban is volt.

Köszönjük lányának, Hajdu Annának az értesítését és a segítségét a visszaemlékezésben. Márti tartalmas, színes, világlátott életére, széleskörű műveltségére, jóságára sokáig emlékezni fogunk.

KEMCSE Elnöksége

 Adományozzon telefonja segítségével! Hívja az adományvonalat (13600) előszám nélkül, majd üsse be a 47-es kódszámot! A hívás ára bruttó 250 Ft. Köszönjük támogatását!
Facebook
erdély.ma
Nyitólap | A csángók | Az egyesület | Keresztszülővé válni | Kapcsolat
Hírek, események | Klubdélutánok | Szociális tevékenység | Vallás, hagyományőrzés | Nyaralás, táboroztatás | Oktatás, továbbképzés | Falugazdák | Segítséget kérünk | Utazás Moldvába | Naputánjáró | Könyvek, kisfilmek, videók