A 8. EMI-táborban sikere volt a Naputánjáró-társasjátéknak

2012.09.06. | Keresztszülők

Örömmel tesszük közzé Nagy Lívia, a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége ifjúsági felelőse cikkét, amelyben beszámol erről a nagy eseményről. „A társasjátékot először csak mi játszottuk, de másnap már volt pár székely érdeklődő, akik csak figyelték a játékot, viszont harmadnap már csatlakoztak ők is, és a programon kívül is játszották.”- írta nekünk. Nagyon örülünk a jó hírnek, hiszen pont ezért készült a társasjáték, hogy a gyerekeknek kedve teljen benne, és a tanuláshoz is meghozza a kedvüket. A játék, a tánc és a koncertek mellett értékes előadásokat is hallgathattak, székely fiatalokkal is ismerkedhettek a hét folyamán. Hálásan köszönjük a híradást, és további jó munkát kívánunk a tanároknak, és jó tanulást a gyerekeknek!

EMI tábor

Augusztus 8-13 között nyolcadik alkalommal került megszervezésre az EMI tábor Borzonton. Röviden az EMI táborról. A tábor főszervezője az Erdélyi Magyar Ifjak szervezete, az erdélyi ifjúság kultúrális életének egyik fontos szereplője. Ahogy említettem, már nyolc éve szervezik Gyergyó környékén az EMI tábort, amelyen nem csak erdélyi fiatalok vesznek részt. Az öt napos táborban történelmi előadások, koncertek, képzések és hagyományőrző rendezvények sorozata várta az érdeklődőt, amelyeknek célja a nemzeti kultúrának és történelmének megismerése, a nemzeti öntudat felébresztése. A táborban különböző tematikájú sátrakban (pl. Előadó sátor, Művész sátor, Szórványért és Népesedésért sátor, stb) zajlanak le érdekes és nagyon változatos programok, reggeltől estig. Egy ilyen izgalmas napot mivel lehetne jobban lezárni, mint egy jó koncert?

Bár az EMI tábor nem örvend olyan nagy ismerettségnek Csángóföldön mint Erdélyben, az idén egy tele energiával csángó fiatalokból (Klézséről, Budáról és Pusztináról) álló csapat is részt vett benne. Szerdán korán reggel indultunk, hogy időben érjünk oda a megnyítóra. Sok álmos óra után megérkeztünk Borzontra, gyorsan felállítottuk a sátrakat és másra nem is maradt időnk, egyenesen a megnyítóra mentünk, ahol Nyisztor Ilona énekelt és Ségercz Feri és a bandája zenélt. Onnan nem volt öt percünk, máris népviseletbe kellett felöltözni és egy másik nagy sátorba elmenni, ahol ugyancsak Nyisztor Ilona nagyon szépen beszélt a csángó népviseletről. Utána volt egy kicsi szabad időnk, amit okosan osztottuk kipakolás és körülnézés között. Később, eleinte kicsit visszahúzottan, de nem sokáig, megtanultunk egy csángó népdalt (azaz kettőt) Ségercz Ferivel, egy órás program amely nagyon tréfás hangulatban végződött. Hosszú volt a napunk, de mit sem számított, amikor koncertről volt szó! Nem sokan közöttünk ismerték Beatrice dalait, de egyikünkön sem látszott.

Csütörtökön reggel mindenki hálás volt, hogy nem nyolctól kezdődnek a programok. Reggeli után meghallgattuk Brassai Attila és Szabó Béla orvosprofesszorok tartalmas előadását a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar tagozatának ügyéről. Egy ilyen érdekfeszítő előadás után lazításra került sor Ségercz Feri népihangszer bemutatásával, amelyet egy nagyon izgalmas beszélgetés követte a csángó továbbtanulók kétköznapjaikról a csíkszeredai bentlakásban. Ferencz Gabriella – bentlakás vezető és a csapatból volt és jelenlegi bentlakók számoltak be a CSCSB (Csíki Csángó Bentlakás) életről, de nem csak ők, hanem a közönség is csatlakozott a beszélgetésükhöz. Délután még egy lehetőség nyílt meg a csángó kultúra megismerésére aNaputánjárócsángó társasjátékon keresztül. A játék vége és a szabad idő lejárta után nemsokára máris este lett és ideje volt megkezdődjön egy új koncert. És milyen koncert! Azon az estén Kárpátia lépett fel a borzonti színpadra.

A harmadik napon már érezhető volt a fáradtság és a sátorba alvás következményei, de nem tudták befolyásolni a sok fiatal jó kedvét. A napot játékokkal kezdtük: Szamuráj, Pik-pok-bum vagy „Nem lehet a Márta másé, mert a Márta már Tamásé” stb, semmi bonyolult, de mindeki olyan szenvedélyesen igyekezett „megölje” a többieket! Közben pedig, mint addig minden nap, volt tánctanítás, ahol az ügyes fiúink zenéltek és tanították a fürge csángó táncokat, hogy este a koncert után gyakorolhassuk a táncházba. Annak, aki még nem volt biztos hogy akar-e tetkót vagy sem vagy aki egyszerűen csak azon a napon akart egy félelmetes szemet a hátán, lehetősége nyílt a kipróbálásra. Később pedig még több játék következett, ezúttal régi Magyarország térképe került a kezünkbe és a versengés folytatódott. Nem maradhatott ki a Naputánjáró sem, hiszen egyre jobban kezdték játszani és mérni akarták a tudásukat. Akusztika koncertjéről sem maradt le senki, a nagy hideg ellenére.

Szombaton megint próbáltunk elfoglalni egy bizonyos régiót a régi Magyarországból és a játék mintha intenzívebben zajlott volna le, mint az első alkalommal. Sőt, most valaki nyert is az első félórában, de a játék kedvéért kicsit módosítottuk a szabályokat, hogy folytathassák a többiek. Később visszatértünk a múltba egy időre, a gyerekkorunkba, „A hetvenkedő obsitos – Háry János”  bábelőadással. Több szabadidőnk volt szombaton, de nem pazaroltuk: testfestéssel töltöttük az időt, kártyázással vagy épp lelkesen felkészültünk a későbbi táncházra. Este filmnézésre is került sor, de csak a lányokat érdekelték ki „A tőkéletes pasi”. Transylmania és Kormorán koncertje után mi voltunk a sztárok az általunk vezetett csángó táncházba. Énekeltünk, táncoltunk, tanítottunk; nem tudtuk, hogy az lesz az utolsó esténk ott.

Már a táncház végekor kezdett esni az eső, de reméltük, hogy megáll. Nem állt meg. Vasárnap reggel a zápor ébresztett bennünket és szomorúan láttunk, ahogy egy-egy sátrat percek alatt egy ici-pici táskába betették. Több gonddal is szembenézve úgy döntöttünk hogy indulunk haza. Felszedtük a sátrainkat, pakoltunk, készítettük az utolsó fényképeket, húztuk az időt, azután pedig beültünk a kocsiba. Indultunk, nem tudva arról, hogy még hosszú, izgalmas út vár ránk. De az EMI tábornak vége volt.

Nagy Lívia

Ld. a cikket az összes fényképpel az MCSMSZ honlapján:

http://www.csango.ro/index.php?page=tt_8emi_tabor

Ld. a 8. EMI-táborról bővebben:

http://www.emitabor.hu/erdely/?o=415

Ld. egyvideo az oktatás jelenlegi helyzetéről:

http://tudositok.hu/6339/video/Kepzes_a_Csangofoldon_tanitoknak

 Adományozzon telefonja segítségével! Hívja az adományvonalat (13600) előszám nélkül, majd üsse be a 47-es kódszámot! A hívás ára bruttó 250 Ft. Köszönjük támogatását!
Facebook
erdély.ma
Nyitólap | A csángók | Az egyesület | Keresztszülővé válni | Kapcsolat
Hírek, események | Klubdélutánok | Szociális tevékenység | Vallás, hagyományőrzés | Nyaralás, táboroztatás | Oktatás, továbbképzés | Falugazdák | Segítséget kérünk | Utazás Moldvába | Naputánjáró | Könyvek, kisfilmek, videók