A Kovászról és a moldvai magyar oktatás helyzetéről

2012.11.20. | Albertné Révay Rita
Tudósítás a 2012. évi novemberi klubdélutánunkról
A novemberi klubdélutánunk vendége Petrovics Sándor, a Kovász Egyesület elnöke és Lászlófy Pál, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének tiszteletbeli elnöke volt. Velük és régi kedves moldvai magyar ismerőseinkkel, valamint a keresztszülőkkel ismét egy kellemes délutánt töltöttünk el a Böszörményi úton. Ismét jöttek az itt tanuló moldvai diákok. Mokány Róza még moldvai dalokkal is megörvendeztetett bennünket.

Pákozdi Judit elnök köszöntőjében röviden a moldvai útjáról számolt be, majd a friss hírek után László Ildikó néhány versszakot adott elő Demeterné Jánó Anna balladájából. Ezek után Petrovics Sándor tartotta meg az előadását. Többen már személyes jó ismerősként köszöntöttük őt. Immár kilencedik éve fogadnak a XVI. kerületben csángó gyerekeket augusztus folyamán, és velük együtt vesznek részt az augusztus 20-i Szent Jobb-körmeneten is. Mindig sikerült eddig minden gyerek számára befogadó családokat találni. Köztük keresztszülők is voltak, akik pár napra otthont adtak a gyerekeknek.

Kovács Péter polgármester úr vezette XVI. kerületi önkormányzat eddig anyagilag is segítette a Kovász Egyesületet ebben a nemes rendezvényben, de a jövőben már nem tudja az anyagiakat biztosítani. A nehézségek ellenére bízunk abban, hogy a X. jubileumi tábor ennek ellenére megvalósulhat. A Kovász Egyesület vezetője bemutatta a filmet is, amelyet nyáron forgattak a gyerekekről és az élményeikről.  Örömmel láttuk a képeken néhányan a keresztgyerekeinket is, keresztszülőket és Emerica nővért is, aki egy évet töltött kint Csíkfaluban, és jó ismerőse a gyerekeknek. Petrovics Sándornak köszönjük az előadást, és  munkatársának, Mátyás Tibornak pedig a filmet és a klubdélutánunkon készített fotóit is, valamint a lehetőséget is, hogy a filmből kaphatunk majd másolatokat. Mokány Róza utána két vidám moldvai dalt énekelt: „Jén az úton nem mehetek...” és „Zén szeretőm olyan szép...”.

Rövid szünet után Lászlófy Pál urat köszönthettük, aki 20 éven át volt a Romániai Magyar Pedagógus Szövetség (RMPSZ) elnöke, és most örökös tiszteletbeli elnökként a moldvai magyar oktatási program felügyeletét végzi. Elmondta, hogy a kezdetekben segítette az MCSMSZ tagjait a program kialakításában 2000-2005 között, majd átadta nekik az irányítást és a végrehajtást is a „Keresztszülő-program” meghirdetése után. Sokan lettünk keresztszülők, és a szívünkön viseljük azóta is a moldvai magyarok sorsát minden felmerülő nehézség ellenére. 2012 február 1-től ismét az RMPSZ szakmai irányítása alatt folytatódik a program, amely reményeink szerint stabilitást, megbízhatóságot és minőségi javulást hoz majd. Garanciát ad erre Borbáth Erzsike néni személye is, akinek a kezei alatt nőttek fel a moldvai magyar értelmiség fiataljai az 1990-es évektől. A munka folytatódik minden helyszínen. Sorra járták a falvakat, beszéltek a tanárokkal, a szülőkkel is. Az iskolán kívüli oktatást is be akarják vonni az iskolai keretek közé. Lászlófy úr a moldvai magyarok ügyét szentnek tartja továbbra is, és számít a keresztszülők további önzetlen segítségére. Nagy alázattal és tisztelettel kéri a keresztszülőket, hogy a támogatásaikat nevezzék meg, hogy mire adják, és annak megvalósulását kérjék a tanároktól. Minden támogatás közpénznek minősül, ami szent! El kell számolni vele! Jó ügyet szolgálunk valamennyien, vigyázzunk rá!

A keresztszülők kérdéseire előadóink válaszoltak. A hosszúra nyúlt klubdélután végén   Pákozdi Judit elnök mindkét vendégünknek átadott egy-egy példányt köszönetképpen „A mi falunkban csángók laknak” című könyvből.

A keresztgyerekeinknek szánt cipős-doboz méretű karácsonyi csomagokat december 1-ig fogadja az  APC SMART ELECTRONIC Kft. Írjuk rá a keresztgyerekeink nevét és címét. Megköszönjük a plusz-csomagokat is, ha valakinek módjában áll több gyereknek is  küldeni ajándékot. Ebben az esetben írjuk a dobozra, hogy hány éves korú fiúnak vagy lánynak küldjük. Ebben a téli időszakban a meleg zokniknak örülnek a gyerekek.  Tegyünk minden csomagba ezt is!  A APC SMART ELECTRONIC Kft címe: Budapest XIII. Kis Gömb utca 25-27. telefonja: +36 1 339 5730

A karácsonyi klubdélutánunk december 8-án lesz, amikor Szász Csilla a tanítványaival Adventi műsorral köszönti a keresztszülőket. Megköszönnénk, ha egy kis házi süteményt is hoznának magukkal a keresztmamák a gyerekeknek. Aznap este lesz Kunsági Júlia jótékonysági koncertje is, amelyet a csángó gyerekek támogatására ajánlott fel. Helyszín: a budapesti Fasori Evangélikus Templom. Cím: 1071 Budapest, Városligeti fasor 17. Időpont: 2012.december 8 (szombat) 17 óra. Mindkét eseményre várunk szeretettel minden keresztszülőt, moldvai diákot, barátot, érdeklődőt!

Reményeink szerint Böjte Csaba atyával is találkozhatunk december 17-én, hétfőn 17 órakor, ha a budapesti tartózkodása alatt erre módja lesz. Sokan lettünk a hívó szavára keresztszülők. Amellett, hogy szeretnénk neki ezt megköszönni, a jövőre vonatkozó buzdító szavaira is nagy szükségünk lenne. Várjuk őt sok szeretettel!

Lejegyezte:
Albertné Révay Rita,
Mátyás Tibor fotóival
2012. nov. 10.

 Adományozzon telefonja segítségével! Hívja az adományvonalat (13600) előszám nélkül, majd üsse be a 47-es kódszámot! A hívás ára bruttó 250 Ft. Köszönjük támogatását!
Facebook
erdély.ma
Nyitólap | A csángók | Az egyesület | Keresztszülővé válni | Kapcsolat
Hírek, események | Klubdélutánok | Szociális tevékenység | Vallás, hagyományőrzés | Nyaralás, táboroztatás | Oktatás, továbbképzés | Falugazdák | Segítséget kérünk | Utazás Moldvába | Naputánjáró | Könyvek, kisfilmek, videók