A moldvai magyarok hazai letelepedéséről

2013.06.17. | Keresztszülők
Tudósítás a 2013. évi júniusi klubdélutánunkról
A nyári szünet előtti utolsó klubdélutánunkon Puskás Antal, a Moldvai Magyarok a Moldvai Magyarokért Egyesület alelnöke volt a vendégünk, aki gyönyörű csángó viseletében előadást tartott a moldvai csángó-magyarok hiteles betelepüléséről, az utolsó 13 család hányattatásairól, az utazásuk keserveiről, valamint a szokásaikról és a mai napig is megtartott hagyományaikról.

Willemse Jolanda alelnök köszöntötte az egybegyűlteket, és az aktuális tábori és más híreket ismertette. Megosztjuk az örömhírt mindenkivel: a Magyar Művészeti Akadémia most megtartott közgyűlése a rendes tagjai sorába választotta Petrás Máriát és Iancu Laurát, akiknek ezúton is nagy szeretettel gratulálunk. A nagy sikerű fotókiállításunkról Toroczkay Katalin számolt be, amely a moldvai magyar oktatási programot mutatja be képekben. Csütörtökön nyílt meg a Benczúr Házban. (Cím: 1068 Budapest, Benczúr utca 27.)  Augusztus 20-ig megtekinthető, hétköznapokon 10-18 óra között.

Ezek után vendégünk, Puskás Antal azzal a köszöntéssel fordult felénk, ahogyan Csángóföldön szokás: „A Jóisten tartsa meg magikat erőben s egészségben, s őrözze meg minden bajtól.”  Énekkel, mesével tarkított érdekes előadásában hallhattunk az 1942-1947 között Egyházaskozárra letelepedett moldvai csángó-magyar családok viszontagságairól. Magyarfaluból, Lábnyikból és Klézséről indultak el az őseik. A II. világháború alatti történelmi események váratlan és keserű helyzetekbe sodorta őket. Embertelen körülmények között utaztak a hosszú úton. Voltak olyan csecsemők akik nem érhették meg, hogy új hazájukban nevelkedhessenek fel, ők ott vannak valahol a vasút mentén, idegen földben eltemetve, elfeledve. De voltak olyanok is, akiknek a Jó Isten a hosszú úton adott életet.  A letelepedés sem okozott felhőtlen örömöt, hiszen a kitelepített sváb családok otthonaiba kellett költözniük, akikkel 1-2 hónapig együtt kellett élniük. Embert próbáló helyzetet kellett átélniük a mélyen hívő csángó családoknak, akiknek el kellett fogadniuk a másik tulajdonát. (Ígéretet kaptunk arra Puskás Antaltól, hogy az előadása szövegét majd megkaphatjuk a honlapunk számára, hogy mindazokhoz eljuthasson, akik nem lehettek jelen.)

Örömmel hallottuk, hogy felnőtt egy új generáció, akik az őseik hagyományait megőrzik a mai napig is. 1948-ban megalakult  Csángó Énekegyüttes, amely immár 65 éve folyamatosan fellép a különböző rangos eseményeken. Például legközelebb Verőcén lesz 2013. július 28-30 között, a Csattogó völgyben. Ld.:

http://www.erdelyhon.hu/Fellepok18-PuskasAntal.html

Folyamatosan tartják a szülőfölddel a kapcsolatot. Rendszeresen visznek adományokat Moldvába. Puskás Antal válaszolt a keresztszülők kérdéseire. Családias légkör alakult ki a klubdélután végére. Reméljük, hogy a kapcsolatunk erősödni fog. Jó lenne a Gödöllő+Lészped közötti megállapodás mintájára az iskolák közötti kapcsolatok kiszélesítése más helységek között is. Egyházaskozáron, a Szuppi Erdei Iskola és Szálló szívesen lát mindenkit sok programmal, eseménnyel. Nagy tapssal köszöntük meg a látogatását és  Csoma Gergely: Elhagyott idő, valamint a Mi falunkban csángók laknak című könyvvel.

***

Júliusban és augusztusban nyári szünet lesz. Reméljük, hogy sok keresztszülő eljut Moldvába vagy az itt szervezett táborokba, ahol találkozhatnak majd a keresztgyerekeikkel. (A táborok listáját közöljük majd a honlapunkon.)

Legközelebb szeptemberben találkozunk. Mindenkinek kellemes nyaralást, jó pihenést kívánunk.

Lejegyezte:

Albertné Révay Rita
vallási és hagyományőrzési felelős,
Prekrit Judit fotóival

2013-06-08

 Adományozzon telefonja segítségével! Hívja az adományvonalat (13600) előszám nélkül, majd üsse be a 47-es kódszámot! A hívás ára bruttó 250 Ft. Köszönjük támogatását!
Facebook
erdély.ma
Nyitólap | A csángók | Az egyesület | Keresztszülővé válni | Kapcsolat
Hírek, események | Klubdélutánok | Szociális tevékenység | Vallás, hagyományőrzés | Nyaralás, táboroztatás | Oktatás, továbbképzés | Falugazdák | Segítséget kérünk | Utazás Moldvába | Naputánjáró | Könyvek, kisfilmek, videók