A Parlamentben a csángó oktatásról és a keresztszülőkről

2012.11.16. | Albertné Révay Rita

Az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága 2012 november 13-i ülésén jelen lehettünk a moldvai magyarok mellett mi is néhányan a keresztszülők képviseletében, Pákozdi Judit elnökkel együtt. Nagy öröm volt hallanunk Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkár asszony beszámolójában, hogy megszilárdult a csángó oktatási program, amelyet mi is így tapasztalunk. Az RMPSZ vezetői előadása is ezt támasztotta alá. Köszönetet mondtak a keresztszülőknek és a támogatóknak, amelyet ezúton továbbítunk minden önzetlen adakozó felé.

A bizottság tagjai közül többen régóta támogatói az oktatási programnak, sőt maguk is keresztszülők, amit ezúton is köszönünk nekik. Külön örömünkre szolgált, hogy Lászlófy Pál István, az RMPSZ örökös tiszteletbeli elnöke, aki a novemberi klubdélutánunk vendége is volt, megemlítette ezt a találkozást a keresztszülőkkel, amely nagy benyomást tett rá. Mélyen elkötelezett embereknek ismert meg bennünket. Kérte, hogy szolgáljuk továbbra is a moldvai magyarok szent ügyét alázattal, kitartással, ahogyan eddig tettük.

Megköszönjük a moldvai magyarok és a keresztszülők nevében is az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága vezetőjének és tagjainak, hogy ilyen elkötelezetten és magas kiemelt állami szinten foglalkoznak a csángó oktatási programmal.

Kérjük mi is a bizottság tagjaival együtt továbbra is a csángó oktatási program nagylelkű támogatását, minél több új keresztszülő bevonásával. Az állami támogatások mellett szükség van rá, hogy egyre több gyerek tanulhassa meg ősei nyelvét, egyre magasabb színvonalon. Jó ügyet szolgálunk valamennyien!

LEGYEN ÖN IS KERESZTAPA, KERESZTANYA!

Várjuk Önt is a sorainkba!

Ld.: http://www.keresztszulok.hu/keresztszulove-valni.html

Tisztelettel és köszönettel,

Albertné Révay Rita
a KEMCSE vallási és hagyományőrzési felelőse

Az alábbiakban az MTI híradását adjuk közre, majd felhívjuk más forrásokra is a figyelmet, amely beszámol az eseményről.

Répás: megszilárdult a csángó oktatási program

Forrás: MTI | 2012. november 13. kedd 12:47 |

A korábbi 22 helyszín helyett 26-on zajlik magyar nyelvű oktatás, tavaly 1560 gyermek után igényeltek oktatási-nevelési támogatást.

Megszilárdult a csángó oktatási program, úrrá lettek a korábbi problémákon és rendben vannak a gazdasági elszámolások is - mondta Répás Zsuzsanna az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága előtt kedden. A nemzetpolitikai helyettes államtitkár kiemelte: a korábbi 22 helyszín helyett 26 helyszínen zajlik a magyar nyelvű oktatás, tavaly 1560 gyermek után igényeltek oktatási-nevelési támogatást.

Kitért arra, hogy a programban részt vevő tanárok számára megnyugtatóbb, kiszámíthatóbb fizetést és kiegészítő juttatást is tudnak biztosítani. Ma már vonzó anyagi szempontból is tanárnak, tanítónak állni Moldvában - fogalmazott Répás Zsuzsanna, aki elmondta azt is, hogy 96 millió forintból, összességében 36 százalékkal olcsóbban tudják működtetni a programot immár a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének bevonásával. Reményét fejezte ki, hogy továbbra is számíthatnak a magyarországi civil szervezetekre is a program támogatásában.

Burus Siklódi Botond elnök, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége elnöke kiemelte: a program szeptembertől 200 gyermekkel bővült, abban több mint negyven pedagógus vesz részt, a támogatások több mint kétharmadát teszik ki a személyi juttatások. Szólt arról is, hogy tárgyalásokat folytatnak a Pusztina Házért Alapítvánnyal az általuk működtetett oktatási program integrálásáról.

Mint mondta, egy-egy oktatási helyszín támogatására egységes támogatást számítottak ki, ugyanakkor problémát jelent a csángómagyarok szövetsége tulajdonában lévő ingatlanok működtetése. Erről szeptember óta próbálnak megállapodni a program korábbi működtetőjével, most úgy tűnik, hogy néhány napon belül ez sikerrel járhat. Kiemelte: szeretnék megerősíteni a programot és annak hitelét visszaszerezni, célként jelölte meg továbbá, hogy közelítsék az iskolához a jelenleg még nagyobb részt iskolán kívüli tevékenységeket. Ennek érdekében tárgyalnak a Bákó megyei tanfelügyelőséggel - jelezte.

Potápi Árpád (Fidesz), a bizottság elnöke kiemelte, hogy most már átlátható és folyamatos elszámolás mellett működik a program. Hozzátette: a csángókérdés európai szintre emelkedett, és az elmúlt 12-13 évben óriásit mozdult ez az ügy, ahhoz képest, ahol 2000-ben volt. Szili Katalin (független) alelnök a célok és vállalások között első helyre tette, hogy minél több csángó gyermek tanulja meg a magyar nyelvet. Szávay István (Jobbik) felvetette, hogy valóban igazságos és helyes-e az a rendszer, amelyben helyszíntől, körülményektől és gyermekektől független bérezést állapítanak meg.

Burusi Siklódi Botond válaszában azt mondta: szeretnék ezt a rendszert kipróbálni, és a tapasztalatok alapján döntenek majd. Ugyanakkor semmiképpen nem a felelősség áthárításáról van szó - jegyezte meg. Adatai szerint a programban mintegy 2400 gyermek tanulja a magyar nyelvet.

A moldvai oktatási programot még az első Orbán-kormány indította el 2000-ben, és azt februárig kizárólagosan a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége bonyolította. Februártól vette át a program működtetését az RMPSZ, miután a csángómagyar szövetség gazdálkodásában komoly anomáliára bukkantak.

A Duna Word-ön is látható volt róla híradás aznap16 órakor.

Ld. még:

http://www.erdely.ma/oktatas.php?id=130515&cim=r%E9p%E1s_megszil%E1rdult_a_moldvai_cs%E1ng%F3_oktat%E1si_program_audi%F3

http://www.hirado.hu/Hirek/2012/11/13/10/Repas_megszilardult_a_csango_oktatasi_program.aspx

 Adományozzon telefonja segítségével! Hívja az adományvonalat (13600) előszám nélkül, majd üsse be a 47-es kódszámot! A hívás ára bruttó 250 Ft. Köszönjük támogatását!
Facebook
erdély.ma
Nyitólap | A csángók | Az egyesület | Keresztszülővé válni | Kapcsolat
Hírek, események | Klubdélutánok | Szociális tevékenység | Vallás, hagyományőrzés | Nyaralás, táboroztatás | Oktatás, továbbképzés | Falugazdák | Segítséget kérünk | Utazás Moldvába | Naputánjáró | Könyvek, kisfilmek, videók