Áldás és agapé

2015.01.05. | Keresztszülők
Beszámoló decemberi klubdélutánunkról
Karácsonyi klubdélutánunk díszvendége Szűcs Balázs atya volt, és idén is velünk ünnepeltek a Lakatos Demeter Cságómagyar Kulturális Egyesület tagjai. Kóka Rozália és kisegyüttese, valamint a Budapesten tanuló csángó egyetemisták kis csoportja igazi ünnepi hangulatot teremtett műsorával. Összejövetelünket szeretetvendégséggel zártuk.

László Ildikó gyönyörű karácsonyi éneke nyitotta meg klubdélutánunkat. Pákozdi Judit elnöknőnk beszámolt a sikeres csomaggyűjtésről, miszerint idén is sok száz ajándékcsomag kelt útra a keresztszülők jóvoltából Moldvába, majd megköszönte mindenki áldozatos munkáját.

Ezután átadta a szót Szűcs Balázs atyának, akinek a Kárpát-medence és Moldva szegény gyermekeiért végezett fáradhatatlan szervező munkájáról már sokat hallottunk. Nagy élmény volt személyesen is megismerni Őt! Bár szerinte ez kötelessége, de azért csak csodálni tudjuk, hogy immár 8. alkalommal megszervezte a „Szövetség az életért” tábort 600 határon túli gyermeknek (150 egyetemista segítővel) Csobánkán, a Cserkész parkban. Hivatalos elfoglaltságai mellett (két plébánián és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen lelkész), rádió műsort is vezet a Remény embere címmel, amelyben példaképeket mutat fel a fiataloknak

Balázs atya árva gyerekeknek is szeretne segíteni önbecsülésük kialakításában, ezért létrehozta a . eGYEsület a REmény Kis Emberei KözösségÉRT alapítványát. Ennek keretében többször előadták az István a király és a Valahol Európában rockoperát. Bebizonyította számukra, hogy ők is képesek nagy teljesítményekre, melyekért még irigyelni is lehet őket!

Ezen az estén egy hiteles személyiséget ismertünk meg, akit nagyon sok jó érzésű ember támogat, hogy tudja folytatni ezt a nehéz, de sok örömöt adó munkát. A rendezvényünkön jelen lévő csángó egyetemisták nagy szeretettel ismerősként üdvözölték őt. Előadása végén áldását adta a megjelentekre. Nagyon köszönjük, hogy eljött közénk, és sok erőt kívánunk a további munkájához.

Ezt követően Kóka Rozália fél éve alakult Virággyöngy Moldvai Csángó Kisegyüttese varázsolt el bennünket gyönyörű moldvai karácsonyi énekekkel. A szép hangú fiatal lányokat azért szervezte együttessé, hogy ne kallódjanak el a nagy budapesti „szénakazalban”. Rozika egy szép mesét is mondott a fenyőfa karácsonyi jelképpé válásáról. Biztosak vagyunk, hogy énekükkel sok örömet okoznak még hallgatóiknak!

Az ünnepség végén a Budapesten tanuló csángó egyetemisták műsora következett. Gál Emi egy különleges karácsonyi köszöntővel vezette fel:

Az ég szülte Földet,
Föld szülte fát,
Fa szülte virágját,
Virág szülte Annát,
Szent Anna szülte Máriát,
Mária szülte Krisztust,
Világ megváltóját

A gyönyörű karácsonyi egyházi énekek mellett egy szép Lakatos Demeter verset is hallottunk Botezatu Izától.

A műsor végén nagy eseményre került sor: egyesületünk fennállása óta először volt módunkban Magyarországon eredményesen tanuló moldvai fiataloknak komoly összegű - fejenként 90 ezer forintnyi ­- tanulmányi támogatást átadni, köszönhetően az amerikai Pillangó Alapítványnak és Sipos Sándor tagtársunk nagylelkű felajánlásának.

Ezután még egy meglepetésre várt ránk: a Széchenyi Lions Klub tagjai megnézve Kovács Krisztián Vigadó-béli szereplését, úgy döntöttek, hogy megvalósítják a pusztinai fiú álmát: meglepték egy klarinéttal. A hangszert Feketéné Pap Andrea elnökük adta át. A gyönyörű ajándék lehetővé teszi, hogy Krisztián felvegye második hangszerként a klarinétot zeneakadémiai tanulmányában

Végül megköszöntük önkénteseinknek, és az egyesület vezetőinek, tagjainak az egész évben végzett áldozatos munkájukat, Albertné Révay Rita pedig kiosztotta mindenkinek a hagyományos karácsonyi búza-csomagocskákat. Reméljük, az ünnep napjára mindenkinek kizöldül!

A klub agapéval ért véget, sok finomság gyűlt össze a Keresztszülők és Szamos Cukrászda jóvoltából. Még sokáig beszélgettünk, majd az összetartozás és a közös ügy érdekében végzett munka örömével tértünk haza!

Köszönjük a Keresztszülők támogatását, és kitartó érdeklődését a moldvai oktatási program iránt!

A KEMCSE vezetősége kegyelmekben gazdag karácsonyi ünnepeket és áldott új évet kíván!

Lejegyezte:

Büttner Sarolta
programszervező

 

 Adományozzon telefonja segítségével! Hívja az adományvonalat (13600) előszám nélkül, majd üsse be a 47-es kódszámot! A hívás ára bruttó 250 Ft. Köszönjük támogatását!
Facebook
erdély.ma
Nyitólap | A csángók | Az egyesület | Keresztszülővé válni | Kapcsolat
Hírek, események | Klubdélutánok | Szociális tevékenység | Vallás, hagyományőrzés | Nyaralás, táboroztatás | Oktatás, továbbképzés | Falugazdák | Segítséget kérünk | Utazás Moldvába | Naputánjáró | Könyvek, kisfilmek, videók