Áldott Karácsonyt kívánunk Mindenkinek!

2015.12.17. | Keresztszülők

A moldvai csángómagyar diákoknak, a keresztszüleiknek, a tanáraiknak, a segítőiknek, és mindenkinek Áldott Karácsonyt, békességet és örömteli ünnepeket kívánunk Gábor Felicia alábbi írásával, a családja fotóival és egy csángó karácsonyi dallal.

Szeretettel, a KEMCSE Elnöksége

                                                                                                           Gábor Felicia: Karácsony
 
Várakozunk. Kicsi. Nagy. Mindenki.
   Kérdezem Pétert. Miért várod a Karácsonyt? Hogy együtt legyen a család. Jön a válasz. És te, Anna? Én meg szeretném kapni az ajándékot, amit kértem a Jézuskától. Apa, te miért várod? Mert szabadságon leszek. És te, anya? Kérdezi Péter. Várom, mert szeretem az illatát. A gyermekeim szeme elkerekedik. Az illatát? Anya, elmeséled ezt a népmesét nekünk? Kéri Péter. Akár már népmese is. Válaszolom.
   Ott. Réges-régen. Ahol születtem, Csángliában. A Karácsony volt a legszebb ünnepünk. Gyermekként ezt vártam a legjobban. Nem azért, hogy együtt legyen a család. Mert mindig együtt voltunk. Nem azért, hogy ajándékot kapjunk, hisz azt sohasem kaptunk. Mert nem ez volt a szokás.
   Karácsonykor gazdagok voltunk.
   Serceget a frissen füstölt hurka és hús a serpenyőben. Forralt bor párolgott a kancsóban. A kemencében sütött kazanákok illata a pincétől a padlásig húzódott.
   A házak illatfelhőkbe burkolóztak. És beburkolták ebbe az illatba az egész falut. Gondoltam.
   Gyerekkoromban, hogy ha egy óriás lennék, biztosan benyelném az egész falut. Egyszerre.
   Vártuk ezt a napot. Minden nap egyre közelebb kerültünk hozzá. Az adventi misék, a takarítás, a disznóvágás, a fenyőfakészítés, mind-mind a Karácsony egyetlen estéjében tömörült össze.
   Ahogy beesteledett. Csapatokban elindultunk énekelni. Szabad-e énekelni? Kérdeztük kipirosodott arccal az ablakokban. Szabad, jött a válasz. És a sok várakozás eredményeként kirobbant a hangunk, és énekeltük kitörő örömmel. Hogy itt a Karácsony. Hogy megszületett Jézus. Hogy itt van a várva várt este. Hogy öröm van bennünk, a szívünkben. És tessék, nektek is, akik hallgatjátok. Osztozzatok örömünkben. Lábujjhegyen ácsorogva lestem be az ablakon, ahol énekeltünk. Fürkésztem a hallgatóság arcát. Volt, aki csukott szemmel hallgatott minket, volt, aki mosolygott, és volt, aki sírt. Mindenkiben közös volt az öröm. Csak ültek az ablak előtt, és hallgatták a kinti sötétből a gyermekek énekét. Jutalmunk soha nem maradt el. Az alma, dió, cukorka, aprópénz teletöltötte kosarunkat. És az ünnepek után is kitartott még sok napig. Mint ahogy az élmény, amely táplált a további napokban. Hogy érdemes újra a Karácsonyt várni.
   Érdemes Karácsonyt ünnepelni.
   Bár máshol élünk. Máshogyan. Az illatot ide is bevarázsolom. Az emlékeimből.
   Az öröm, amely akkor a szívembe költözött évről évre, belém ivódott. És kéri, hogy adjam tovább. Akkor is, ha már népmeseként illetik.
   Évről évre felébresztjük, megelevenítjük. A várakozást. Az ünneplés örömét.
   A Karácsonyt.
   Boldog Karácsonyt Mindenkinek!

 

 

 

 

 

 

 

 

A Magyar Napló Könyvesboltban Gábor Felíciáa Csángó élet című új könyvének bemutatója 2016. február 4-én volt, ahol mesélt a viseletükről, a gyerekkoráról is. Meghallgatható és látható az itt készült felvétel az alábbi linkre kattintva:

https://www.youtube.com/embed/HUCyevywrr0


A végére pedig egy kedves köszöntő Petrás Valericatól:

Csángó Karácsonyi dal

Áldoztassák küsdeg Jézust világ minden részében,
Ki leszállott az egekből Szűz Mária méhében,
/Szent lélektől fogantattál és ma emberi testben, születtél Betlehemben./

Az angyalok megjelennek, dicsérik szent nevedet,
A pásztorok örvendeznek, hallván születésedet,
/Gyorsan mennek, felkeresnek, imádják Istenünket, kegyes Üdvözítőnket./

Mi es azért mind meghajtsuk, te néked két térdünket,
Jó voltadért feláldozzuk, hálaadással szívünket,
/Angyalokval s pásztorokval imájuk Istenünket, kegyes Üdvözitőnket./

 

 Adományozzon telefonja segítségével! Hívja az adományvonalat (13600) előszám nélkül, majd üsse be a 47-es kódszámot! A hívás ára bruttó 250 Ft. Köszönjük támogatását!
Facebook
erdély.ma
Nyitólap | A csángók | Az egyesület | Keresztszülővé válni | Kapcsolat
Hírek, események | Klubdélutánok | Szociális tevékenység | Vallás, hagyományőrzés | Nyaralás, táboroztatás | Oktatás, továbbképzés | Falugazdák | Segítséget kérünk | Utazás Moldvába | Naputánjáró | Könyvek, kisfilmek, videók