Angyaljárás Kosteleken

2012.12.06. | Vermes Miklós
Elérkezett 2012. december, az advent ideje. Ilyenkor már írnak/rajzolnak a gyerekek az angyaloknak. Várják, hogy kívánságaik beteljesüljön, csillogó szemeik kutatnak majd a karácsonyfa alatt. Valószínű, így van/lesz a kosteleki kisgyermekek és a csíkszeredai bentlakó kosteleki középiskolásoknál is.

Kedves Keresztszülő Társak! Kedves Adományozók, Barátaink!

Elérkezett 2012. december, az advent ideje. Ilyenkor már írnak/rajzolnak a gyerekek az angyaloknak. Várják, hogy kívánságaik beteljesüljön, csillogó szemeik kutatnak majd a karácsonyfa alatt. Valószínű, így van/lesz a kosteleki kisgyermekek és a csíkszeredai bentlakó kosteleki középiskolásoknál is.

A keresztszülői angyalokhoz nem jut a levelekből – de ajándékokról azért gondoskodnak. Hogy idén a keresztszülői közös csomagokba mi kerül, arról most számolunk be.

Mivel Kosteleken sem minden gyermeknek van keresztszülője - vagy lehet, hogy nem tud csomagot küldeni a gyermeknek – idén is úgy gondoltuk, ahogy futja a keretből, minden óvodásnak, kisiskolásnak, magyar középiskolában tanuló csíkszeredai bentlakónak külön-külön csomagolt ajándékot küldünk. Minden adományozó keresztszülőnek köszönjük, hogy időközben a keresztszülői folyószámlánk hízott, a kézipénztárban lévő forintösszeg is gyarapodott. Külön köszönjük azt az adományt, amely a Szabados György Gergely (1887-1964), szegedi bognármester emlékére – nem bejegyzett alapítványtól – érkezett. Kérésüknek megfelelően az adomány 2/3 részét átutaltuk a kosteleki Szellő Egyesület számlájára, amivel ők rendelkeznek majd az iskola működtetésére.

Itt említjük meg azt az adományozót, akinek jóvoltából 10 Újszövetségi Szentírást tudunk küldeni a csíkszeredai bentlakásba, a kosteleki magyar tanároknak és Kostelekre Salamon Atyának.

Az ajándékvásárlást már október végén elkezdtük. Természetesen most is a gyermek létszám és a nevelők kérése volt a kiinduló adat.

1. A gyerekek létszáma

A szeptemberi KEMCSE klubdélutánon a csángó-magyar oktatás nevelői közül Ferencz Gabriella, a csíkszeredai bentlakás vezetője és Ferencz András, az egyik kosteleki magyar tanár is ott volt. Tőlük tudtuk meg a bentlakói, az óvodai és általános iskolai létszámot.

2. Ajándékok vásárlása.

Október végén kezdtük a vásárlást. Több részletben vettünk meg 17 kg-nyi szaloncukrot, a 63 gyermeknek 1-1 tábla csokit, 9 kg-s mosóport, 10 kg kristálycukrot 21 doboz filteres teát. De nem soroljuk tovább, inkább jöjjenek a képek. (A vásárlást, csomagolást is kettesben, ahogy időnk adta, úgy intéztük.)

3. Ajándékok Csíkszeredába

A csíkszeredai bentlakásba a diákoknak közös felhasználásra zsákos mosószert, 10 kg kristálycukrot, 21 doboz filteres teát és 2 kg szaloncukrot küldünk. A bentlakás vezetője kérte, hogy a gyerekek részére fájdalom - és lázcsillapítót, görcsoldót küldjünk, ha tudunk. Így az is bekerült a közösbe.                 

A kosteleki diákok részére külön-külön jutott 1 tábla Milka csoki, 1 Balaton szelet, 10 szem szaloncukor, 1 levél C vitamin és katolikus naptár.

Természetesen nem feledkeztünk meg a nevelőkről sem. Az angyalok nekik kávét, tokaji bort, bonbont, katolikus naptárat/falinaptárt visznek. A nevelői és a tanuló szobába is kerülhet ezekből. Az Újszövetségi Szentírásból 2 példányt tettünk a közös csomagba.

4. Ajándékok Kostelekre

A tavaszi kosteleki kirándulásunkon Imre Évával és Ferencz Andrással egyeztettünk a karácsonyi ajándékozásról. Idén úgy gondolták, hogy az óvodásoknak és a kisiskolásoknak a mi édességadományunk mellé a többi ajándékot ők teszik hozzá azokból az adományokból, ami már náluk összegyűlt (könyv, írószer, ruhanemű). Így 1-1 tábla Milka csoki, Balaton szelet, 15 szem szaloncukor, C vitamin és katolikus gyereknaptár kerül majd az általunk küldött ajándék tasakokba, a kisiskolásoknak. Az óvodásoknak pedig 1-1 tábla Boci csoki, 10 szem szaloncukor és Balaton szelet jut az idén.

Minden évben azért, hogy óvó néni iskolaérettségre fejleszti a gyerkőcöket, majd a magyar tanárok magyar betűvetésre, olvasásra megtanítják a nebulókat, köszönetképpen keresztszülői ajándékot juttatunk részükre. Ebbe kávé, tea, tokaji bor, termelői méz, csokoládé, szaloncukor, katolikus naptár és falinaptár, C vitamin, Újszövetségi Szentírás is kerül. Ez évben a Ferencz család ifjú csemetéje kis játékot is kap. Persze, az új tanár bácsiról, Leventéről sem feledkeztünk meg. Virágmagot is küldtük, a tanári lakás és a csűr-magyar iskola környékének színesebbé tételéhez.

Salamon Antal Atyának, a falu pap bácsijának is jut ajándék: termelői méz, tokaji bor, kávé, tea, bonbon, C vitamin, kalendárium, falinaptár és kb. 2 kg szaloncukor, hogy a hittan órán jól felelő gyerekek kapjanak belőle. Biztosan jó hasznát veszi az 5 db Újszövetségi Szentírásnak.

Azoknak a családoknak, akiknek van kis kertecskéjük és szívesen is dolgoznak benne, Andrásra bízva, vetőmag egységcsomagokat vásároltunk kedvezményesen, önköltségi áron. Az első küldeményt a tavaszi kirándulásunkkor vittük – András szerint sikeres akció volt. Aki vetett belőle, az aratott is. 2013-ban május elejére tervezzük a kirándulásunkat. Ez az időpont már késő ahhoz, hogy a termés beérjen. Ezt is a mostani ajándékokkal juttatjuk ki Kostelekre.

Az egyik jószándékú ismerős Ausztriában élő unokatestvére adományából több doboznyi gyermek és felnőtt ruhát és cipőt vittünk tavasszal Kostelekre. A Szellő Együttes novemberi elődöntős fellépésén is vittek további csomagokat. Még három zsáknyi küldemény volt nálunk. A karácsonyi ajándékokkal az is útra kél.

Még egyszer köszönjük minden keresztszülő társunknak és adományozónak, aki anyagiakban és más úton (pl csomagoló anyagok) hozzájárult ahhoz, hogy idén is mindegyik gyermeket megajándékozhassuk – függetlenül attól, hogy van-e (ismert-e) számunkra a keresztszülője vagy nem. A dobozok, zsákok elszállítása a keresztszülői csomagokkal majd Ferencz Andrásék által történik hétvégén, ha utaznak vissza Kostelekre.)

Eszünkbe jut Ferencz Andrásnak a megjegyzése: több kisgyermeknek csak az az ajándék kerül a karácsonyfája alá, amit tőlünk kap.

Köszönjük, hogy falugazdai munkánkban segítetek. Kérünk Benneteket, javaslataitokkal, tanácsaitokkal támogassatok, hogy a feladatunkat minél jobban el tudjuk látni.

Köszönettel és üdvözlettel:

Zsuzsa és Miklós

Végül, ne feledjétek:

December 8-án a „Fölszállott a páva” tehetségkutató 2. középdöntőjében a gyimesi Zerkula zenekar a zenekari, a kosteleki Szellő Néptáncegyüttes a néptánc kategóriában versenyre kel, hogy a döntőbe verekedhesse magát.

Lehet, hogy szükség lesz közönség szavazatra/lehet, hogy nem. Mindenesetre mobilt a kézbe, gombokat nyomogatni – rajtunk ne múljon!

Az ő sikerük legyen a mi sikerünk is!

Kellemes Adventi készülődést kívánunk!

 Adományozzon telefonja segítségével! Hívja az adományvonalat (13600) előszám nélkül, majd üsse be a 47-es kódszámot! A hívás ára bruttó 250 Ft. Köszönjük támogatását!
Facebook
erdély.ma
Nyitólap | A csángók | Az egyesület | Keresztszülővé válni | Kapcsolat
Hírek, események | Klubdélutánok | Szociális tevékenység | Vallás, hagyományőrzés | Nyaralás, táboroztatás | Oktatás, továbbképzés | Falugazdák | Segítséget kérünk | Utazás Moldvába | Naputánjáró | Könyvek, kisfilmek, videók