Horváth Zoltánné H. Zsuzsa Csikfalu falugazdája

2013.09.04. | Keresztszülők
Életem mérföldkövei

Bakonyi lány vagyok, de immár tizenöt éve a fővárosban élek. Két gyermekem van, akik Istennek hála, szinte egész Európába eljutottak, de ha megkérdezem tőlük, hová menjünk nyaralni, Erdélyt mondják…

Édesanyám kiváló pedagógusként mindig nemes példát jelentett a számomra, így én is a pedagógusi hivatást választottam. Az életemet erős hitben, tiszta szívvel élem, amire elődeimtől és a páromtól is ösztönzést kaptam. Szociálpedagógus és fejlesztőpedagógus diplomám van; mindkét területen a gyenge, elesett gyermekek megsegítését tekintem hivatásomnak, de természetesen az erős és képességekben gazdag gyerekek segítését is fontosnak tartom.

Szakmai tapasztalatot a gici Sztehlo Gábor Általános Iskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola, Kollégium és Gyermekotthonban szereztem, ahol középsúlyos értelmi fogyatékos gyerekekkel foglalkoztunk. Igyekeztem a többnyire árva gyerekek életét picit színesebbé tenni. Emlékeim közül talán a legélénkebben él bennem az első karácsony, amikor egy kisgyerek megijedt a feldíszített fától. De volt olyan gyerek is, akit, amikor felemeltem a tükör elé, megkérdezte, hogy ki van mellettem: nem ismerte meg saját magát, nem tudta, hogyan néz ki. Egy alkalommal megkértem egy kislányt, hogy vegyen a közeli kisboltban három csokoládét. Szépen el is ment, megvette, és hozta nagy boldogan, de az egyiken harapás nyoma volt. Megkérdeztem: mondd, picinyem, megtámadtak a madarak? Ő határozottan felelte, hogy igen… aztán magamhoz öleltem és megbeszéltem vele, hogy az egyiket neki szántam, de ilyet nem szabad csinálni. Tudtam, hogy annyira ki van éhezve az édességre, hogy nem tudott ellenállni a kísértésnek.

„És aki befogad egy ilyen kisgyermeket az én nevemben, az engem fogad be.”

Budapestre költözve keresnem sem kellett azokat a csoportokat, szervezeteket, ahol jó célokért tevékenykedhetem. Néhány évvel ezelőtt ismerkedtem meg a Keresztszülők a Moldovai Csángómagyarokért Egyesülettel, amely kiemelten foglalkozik a gyerekekkel, a magyar nevelés-oktatással. Egy szép napon Csíkfaluból jött egy levél régi ismerősömtől, Tamás Tünde tanítónőtől. A levélben arra kért, hogy jelképesen legyek Csíkfalu falugazdája. Ezt a szívem szerint való szép feladatot örömmel vállaltam, hiszen nagyszerű lehetőséget nyújtott a rászorulók segítésére. Több gyűjtést sikerült szerveznem a csíkfalui gyerekeknek, ezek közül is a legszebb a karácsonyi alkalom volt.

Hiszem, hogy Isten egyetlen percre sem téveszt minket szem elől, és ha úgy tartja jónak, azonnal segít.

Csángó testvéreink tudják, hogy szükségük van a gyermekeknek arra, hogy Istent megismerjék, hogy hittel belekapaszkodjanak, és e földi élet nagy szorongásai, bűnei, lehetetlen helyzetei közepette vigasztalást találjanak, erőforrást, példát, mestert, és majdan üdvösséget.

Fontos feladatomnak tartom mindig a hagyományok ápolását, örömmel tölt el, amikor a csángó testvéreink a kézimunka szépséges mezeire invitálnak, vagy amikor vasárnap, ünnepnap népviseletet öltenek és emelt fővel büszkén, a legtermészetesebben viselik a szemet gyönyörködtető ruháikat.

Nagy ajándék ez nekem, örömmel tölt el amikor velük lehetek, igyekszem lehetőségeimhez mérten támogatójuk és jó “falugazdájuk”lenni.

“Minden Magyar felelős minden magyarért!” Szabó D.

Horváth Zoltánné H. Zsuzsa

 Adományozzon telefonja segítségével! Hívja az adományvonalat (13600) előszám nélkül, majd üsse be a 47-es kódszámot! A hívás ára bruttó 250 Ft. Köszönjük támogatását!
Facebook
erdély.ma
Nyitólap | A csángók | Az egyesület | Keresztszülővé válni | Kapcsolat
Hírek, események | Klubdélutánok | Szociális tevékenység | Vallás, hagyományőrzés | Nyaralás, táboroztatás | Oktatás, továbbképzés | Falugazdák | Segítséget kérünk | Utazás Moldvába | Naputánjáró | Könyvek, kisfilmek, videók