Beszámoló a novemberi klubról

2017.12.07. | Keresztszülők
Novemberi klubunkon Willemse Jolanda hivatalosan is bejelentette, hogy Horváthné, Zsuzsa lemondása miatt a választásokig vállalja a KEMCSE elnöki teendőit. Vendégünk ezúttal Navratil Andrea népdalénekes volt, Felföldi Elek VII. Szályka Rózsa ballada éneklő találkozóról, önkéntes segítőink közül Vanczer Zsuzsanna dumbravéni falugazda moldvai tapasztalatairól számolt be.    

Vendégünk, Navratil Andrea fiatalos, kedves egyéniségével elbűvölte a Keresztszülőket. Mivel a találkozó pont november 11-én, Szent Márton napján volt, így Andrea búcsúzóul libás énekeket adott elő, az előadása elején pedig párválasztó énekeket, hiszen fontos időszak volt ez a hagyományokat őrző világban, Szent Andrásig tartott a mulatozás. Esküvőt, vagy - ahogy a csángók mondják - menyekezőt is csak eddig lehetett tartani, aki lekéste ezt az időszakot, várhatott farsangig. Az év menetét az egyházi esztendő határozta meg, a paraszti világszemlélet ciklikus volt, ahogy a természet is, tavaszi megújulás, nyári gazdagság, őszi érés és téli nyugalom. Andrea biológusként végzett az egyetemen, fontosnak tartja, hogy a moldvai hagyományos gazdálkodás tiszteli a természetet, az ökológiai egyensúlyt védi. Ő benne is megfér az énekes a természetvédővel, hiszen a moldvai ember is így él. Sokkal többet tanult tőlük, mint egy-egy népdalt, ráolvasást, eredetmondát, imádságot vagy mesét. Róka Balog Anti forrófalvi furulyást idézte: „Ezt nem tanítják, a mesterség lopódik. Mire húzza az embert a szüve…” Igyekszik az így ellesett ismereteket, énekeket, imákat és meséket, valamint a népi gyógyászatot és gyógynövény használatot tanárként és előadóművészként is továbbadni. Hozzánk is egy üveg dióteával érkezett.

Andrea mesélt a somoskai táborokról, Benke Pávelról és Paulináról  és az általuk megkezdett példaértékű hagyományőrző munkáról. Örömmel említette, hogy Trunkon is elindult egy hasonló kezdeményezés, a Fölszállott a Páva vetélkedőben gyönyörűen éneklő Gyúr Gabika édesanyja Paulina vezetésével. Ehhez kapcsolódóan elénekelt egy trunki népdalt, s utána a Nincs Pusztina békerítve dupla gyűjtéslemezükről hallhattuk László Kati néni és László Erzse néni énekét. Velük kapcsolatban személyes élményeit is megosztotta, nagy szeretettel említve őket, mint mestereit. A „Pusztinai nagy hegy alatt” című népdalt pedig közösen a gyűjtésfelvétellel együtt mi is énekeltük. Kati nénitől még lejátszott egy ráolvasást, amiből megtudhattuk, milyen fontos szerepe van a középső-nevetlen ujjnak – a golyva gyógyításában. A somoskai Pálinkás Erzse nénitől tanult mesével búcsúzott tőlünk, amiből megtudhattuk, hogy miért gödrös az ember talpa: mert Luci Ferkó kitépett egy darab húst belőle.

Még szívesen hallgattuk volna az énekeket és meséket tovább is, de sajnos lejárt az idő. Mindenki sajnálhatja, aki nem vett részt ezen a novemberi szombaton a klubon.

Felföldi Elek Budán járt a VII. Szályka Rózsa ballada éneklésen, amelyet az idén először Somoskán tartottak, mert itt volt fűthető a terem. A polgármester jóindulatán múlott ez a lehetőség, aki maga is csángó származású. Elek megkérte, hogy a jövőben is támogassa ezeket a hagyományőrző rendezvényeket. A rendezvény főszervezője néne Viktori volt. Sok idős és fiatal vett részt a versenyen, mindenki gyönyörű népviseletben jelent meg. A fiúk kevesebben voltak, így biztatásul Elek egy kisfiúnak - Ciubotaru Alexandrunak - adta a KEMCSE oklevelét és ajándékát.

A résztvevőket és vendégeket hagyományos galuskával vendégelték meg a budaiak. Ezernél is több galuskát kellett csinálni, hogy mindenki jól lakhasson.

Köszönjük Botezatu Viktorinak, hogy fáradtságot nem kímélve évek óta rendezi ezeket a versenyeket, ahol valódi értékmentés folyik: megismertetik a fiatalokat az ősi balladákkal.

Vanczer Zsuzsanna dumbravéni önkéntes segítő (falugazda) volt az első szereplője annak az új kezdeményezésünknek, hogy bemutassuk az egyes falvakban tevékenykedő falugazdákat. Zsuzsi 4 évvel ezelőtt egy „véletlen” folytán került Dumbravénbe, ahol megismerte a lelkes fiatal Majzik Tamás tanító bácsit, a sok gyermeket, a kicsi magyar iskolát. Rögtön elhatározta, hogy erejéhez mérten segíteni próbál, hogy ebben a fiatal faluban a sok kisgyermek megfelelő körülmények között tanulhasson. Lelkesedése átragadt környezetére is, és rövid időn belül létrejött egy olasz-román-magyar összefogás. Ennek eredményeképpen ma már áll az a gyönyörű iskola, melynek 50 négyzetméteres nagytermében tanulhatnak, táncolhatnak a magyar iskolába járók. Rengeteg munka van még hátra, de nincs kétségünk afelől, hogy Zsuzsi energiája és segítői lelkesedése eléri célját. Majzik Tamás 7 éve tanít a faluban. Ez az egyik feltétele annak, hogy komoly munkát tudjon végezni. Két éve Daczó Kinga tanító néni is Dumbravénben tanít, így ketten Tamással tanítják a 4-17 éves kor közötti gyermekeket. Hagyományőrző is segíti munkájukat, Buláj Krisztinával tanulják, gyakorolják a táncokat, énekeket.

Zsuzsi nemcsak energiáját, hanem idejét is rászánva, évente 5-6 alkalommal kiutazik Moldvába, hogy minél többet legyen a gyerekekkel, segítse az iskola projekt megvalósulását, valamint megértse a csángó kultúrát, hagyományokat. A Hagyományok Háza szervezésében népi játszóház vezető, népmesemondó, valamint Moldva tanfolyamokat is elvégzett, hogy minél jártasabb legyen a néprajzban. Nyaraltatja is a gyermekeket, már többször jöttek Magyarországba az oktatási program tanulói.

Köszönjük Zsuzsi munkáját, és további sok sikert kívánunk!

A következő klubunk december 9-én. Ezt hagyományainknak megfelelően szép karácsonyi műsorral és sok finomsággal tesszük ünnepélyessé.

Lejegyezte:

Büttner Sarolta
programszervező

Kiegészítette:

Navratil Andrea népdalénekes
Vanczer Zsuzsa önkéntes segítő

Képek : Pekrit Judit

 Adományozzon telefonja segítségével! Hívja az adományvonalat (13600) előszám nélkül, majd üsse be a 47-es kódszámot! A hívás ára bruttó 250 Ft. Köszönjük támogatását!
Facebook
erdély.ma
Nyitólap | A csángók | Az egyesület | Keresztszülővé válni | Kapcsolat
Hírek, események | Klubdélutánok | Szociális tevékenység | Vallás, hagyományőrzés | Nyaralás, táboroztatás | Oktatás, továbbképzés | Falugazdák | Segítséget kérünk | Utazás Moldvába | Naputánjáró | Könyvek, kisfilmek, videók