Beszámoló a keresztszülő-tanár találkozóról és a XX. Csángó Bálról

2016.02.08. | Keresztszülők

Egyesületünk életében minden évben a keresztszülők és a moldvai magyar oktatás tanárainak találkozója a legjelentősebb esemény, amelyet a Csángó bál fergeteges hangulata koronáz meg. Az idei találkozó időpontja korábbra esett, mert a bált a szokásosnál hamarabb rendezték meg, és a két eseményt eddig mindig összekötöttük, hogy a tanárok mindegyiken részt tudjanak venni.

Egy kis visszatekintés: jubileumi év az idei! Tízéves a keresztszülő-mozgalom, amelyben kezdetektől részt veszünk. Keresztszülő-tanár találkozót először 2008-ban a Lónyai Gimnáziumban tartottunk, majd 2010-ben a Németh László Gimnázium adott helyszínt a találkozónak, 2011-ben Piliscsabán a Ward Mária Általános Iskola Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola, majd 2012-től minden évben a Németvölgyi úti Általános Iskola, akiknek ezúton is köszönjük a nagyszerű helyszínt és a kedves vendéglátást. Ezúttal is sok keresztszülő és érdeklődő tisztelt meg bennünket és közös ügyeinket. Megtöltöttük most is az egész aulát: egyesületünk alapító tagjai, régi és új keresztszülők, moldvai magyar testvéreink, és sok érdeklődő.

Örülünk, hogy a moldvai magyar oktatásban résztvevő tanárok el tudtak jönni ebben az új időpontban, január 30-án. Fogadásukra vacsorát adott az AMMOA és a KEMCSE vezetősége, majd  baráti megbeszélést tartottunk. Dr. Legeza László, az AMMOA elnöke  beszámolt  a legutóbbi  pályázat eredményéről, amely a tanárok életkörülményeinek javítását szolgálja: mobil zuhanykabinok kialakítására és motoros fűrészek vásárlására nyertünk pénzt. Beszéltünk a „Csángó palánta” programról, melyet a tanárok támogatnak, úgy érzik, hogy nagyon hasznos lesz a gyerekek nyelvtanulása szempontjából, a szervezési nehézségek ellenére is. Legeza úr meghívására a megbeszélésen részt vett Nyisztor Tinka, aki arra bíztatta a tanárokat, a legfontosabb magyar imádságokat tanítsák meg a gyerekeknek a tanítási órákon és ösztönözzék őket a templomi magyar imádkozásokon való részvételre. A tanárok másik szállodában voltak elszállásolva, mint ahol étkeztek. Így a késő estébe nyúló megbeszélés után még egy jókora séta várta a résztvevőket. Ez a fiataloknak nem okozott problémát, az idősebbeket és rászorulókat autóval vittük szállásukra.

Rövid éjszakai pihenés után a XII. kerületi Németvölgyi Általános Iskolában gyülekeztünk a hagyományos keresztszülő-tanár találkozóra. A Kemcse vezetői, Pákozdi Judit elnök, Jolanda Willemse alelnök, Felföldi Elek,  Lázárné Borika, Büttner Sarolta, Vékony Márta és Albertné Révay Rita, Adamik Ágival fogadták és informálták a keresztszülőket. A nálunk továbbtanuló diákok is segítettek nekünk: Gál Emília, Pógár Nagy Noémi, Beta Daniela Valentina és Birnat Mária Magdaléna (este a bálon a kínálásban és a ruhatárban is segédkeztek). Ezúton is köszönjük nekik. Baráti beszélgetések alakultak ki a régi és új  ismerősök  között.

A keresztszülőkkel zsúfolásig megtöltött teremben az iskola igazgatóhelyettese, Dimanopulosz Andrea köszöntötte az összegyűlteket, majd Pákozdi Judit és Dr. Legeza László elnökök közös vetítettképes beszámolót tartottak a 2015-ös év történéseiről és eredményeiről. A keresztszülők és pedagógusok számára is láthatóvá vált, hogy milyen sok programot szerveztünk az elmúlt évben, és mennyi munkát fektettünk a támogatók számának növelésére.

Ezt követően Burus-Siklódi Botond, az RMPSZ elnöke tájékoztatta a jelenlévőket a  moldvai  magyar oktatási program  elmúlt évi  működéséről. Az információkkal teli előadások sorát  Dr. Kiss-Tampu Tatiána oldotta fel szavalatával és vidám csángó dalaival. Ezután Márton Attila, az oktatási program koordinátora bemutatta az új és régi tanárokat. Jó volt látni az ismerősöket, és a sok fiatalt, akik vállalkoztak arra, hogy a nem könnyű körülmények között felvállalják a csángó gyermekek magyar oktatását. Dr. Kis Boáz is felszólalt a Moldvában évek óta folytatott népfőiskolai eredményeikről, amelyekhez ezúton is gratulálunk.

Ezután külön termekben beszélgethettek a keresztszülők a keresztgyermekük tanárával, kaphattak első kézből információt a támogatott gyermekről, átvehették a tőlük kapott leveleket. Az AMMOA és a KEMCSE nevében Pákozdi Judit és Albertné Révay Rita ajándékot adott át a tanároknak. Ígéretünkhöz híven a keresztszülő-mozgalom 10. évfordulójára megjelentetett kiadványunkból, a Csángómagyar legendák című kötetből (válogatta, gyűjtötte és szerkesztette Iancu Laura) 1-1 saját példányt kapott minden tanár, és az oktatási helyszínek is 1-1 iskolai példányt, ami a mindenkor ott tanuló gyerekek tulajdona lesz. (Sajnos 9 tanár egyéb elfoglaltság miatt nem jöhetett el, nekik Márton Attila majd otthon adja át a példányokat.) Szeretetből készült a kiadvány, ahogyan 2011-ben a Naputánjáró-társasjáték is. Reméljük, örömüket lelik majd a könyvben a gyerekek és a tanárok is, hiszen elsősorban nekik készült. (A jelen lévő Diósi Felicia is adott 1-1 kötetet a tanároknak a saját könyveiből.)

Immár második alkalommal a falugazdák is megbeszélést tartottak délután Lázárné Sereg Borbála falugazdafelelős vezetésével, ahol a vezetőségben is dolgozó falugazdák, Jolanda Willemse és Felföldi Elek is aktívan részt vett. Örömteli hír, hogy minden falunak van gazdája, patrónusa - megosztották egymással rendkívül hasznos tapasztalataikat. A jól végzett munka után meghívtuk a tanárokat az Oktogon Gastland Bisztróba, ahol felszabadultan mindenki kedvére válogathatott a sokféle finom ételből. Ezután szabad program következett, amit budapesti sétával, a keresztszülőkkel, barátokkal, rokonokkal való találkozással töltöttek a tanárok. (A keresztszülő-tanár találkozó összes fényképét majd honlapunk Galéria rovatában tesszük közzé. Köszönjük állandó és önkéntes fotósainknak, Prekrit Juditnak és Szőts Lászlónak a szép felvételeket.)

oOo

Este 7 órakor kezdődött a jubileumi, XX. Csángó Bál, méltó körülmények között, a SYMA csarnokban. A KEMCSE és AMMOA reklámpultjánál Jolanda Willemse alelnök a Csángómagyar legendák  könyvünk bemutatásával sok adományt gyűjtött, és egész este  kampányolt  a keresztszülő-mozgalom mellett. Megnyerő és hiteles egyéniségével sokakat a mozgalom mellé állított. Köszönjük Jolandának az elkötelezettségét és a tíz éve folytatott szívvel teli munkásságát a moldvai magyar gyerekek nevében is. Rá mindig lehet számítani! Öröm vele és az egyesület többi aktív, önkéntes tagjával az együtt-munkálkodás.

Néhány csángó asszony nagyon ízletes csángó galuskát főzött, amiből Pákozdi Judit irányításával és receptmagyarázatával kóstolót kínáltak a vendégeknek. Hosszú sorban álltak az emberek, hogy megízlelhessék a moldvaiak leghíresebb ételét. Látható többek között ez a fénykép is Tánczos Erzsébet kiváló részletes beszámolójában, ide kattintva., valamint Matias Tibor művészi fotói is ide kattitva, ahol tanárainkat, minket is megörökített. Ezúton is köszönjük mindkettőjüknek.

A bált Trócsányi László igazságügyi miniszter nyitotta meg, többek között kiemelve a moldvai csángó gyerekek magyar tanításának fontosságát. A kulturális műsor „retro” jelleggel került megrendezésre: az elmúlt 20 év legsikerültebb műsoraiból válogatta össze a rendező, Diószegi László. Antal Tibor gyimesközéploki tanár sok humorral vezette a műsort. Nagyon büszkék vagyunk, hogy a magyar oktatási program több hagyományőrzője is fellépett az este során. A színpad két oldalán vetített gyönyörű fényképek méltó keretet adtak a kiváló előadásnak. Örültünk, hogy keresztszülő társunk, Csoma Gergely szobrászművész is szerepelt az előadáson egy szép Lakatos Demeter vers elszavalásával.

A bálhoz kapcsolódó kiállításon a Príma Primissima díjas Petrás Mária keramikus alkotásait tekinthették meg a vendégek. A színpadi műsort követően ünnepélyes keretek között  Legeza László átadta az AMMOA által alapított Petrás Incze János díjat, amelyet idén Lászlófy Pál, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének örökös tiszteletbeli elnöke vehetette át. Burus-Siklódi Botond az RMPSZ elnöke méltatásában kiemelte, hogy „Pali bácsi” sok évtizedes kiemelkedő  pedagógusi munkája során mindig nagy odafigyeléssel segítette a moldvai magyar oktatás ügyét is. Végül Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke bemutatta Diósi Felícia Csángó élet című könyvét.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az idei Csángó Bál szervezői a moldvai magyarság létét alapjaiban fenyegető kedvezőtlen társadalmi és gazdasági folyamatokra kívánták felhívni a közvélemény figyelmét, és ezzel igyekeztek támogatókat nyerni a csángó magyarság megmaradását, illetve felemelkedését célzó erőfeszítésekhez. A rendezvény alapvető célja volt a moldvai és a gyimesi csángó magyarok régies és páratlanul gazdag népművészetének és hagyományainak bemutatása a hazai és a nemzetközi közvélemény számára. Ezek a törekvések egybecsengenek a mi céljainkkal is: megőrizni a magyar nyelvet és kultúrát a következő generációk számára.


Lejegyezte: Büttner Sarolta

Fotók: Matias Tibor, Prekrit Judit és Szőts László

Nagy megtiszteletetés a számunkra, hogy az Erdély Ma honlapja közölte a cikkünket,
amit ezúton is köszönünk.

Ld.: http://erdely.ma/kultura.php?id=199784

Az Erdély Ma egy másik érdekes cikke is erről az eseményről szól:

http://erdely.ma/nephagyomany.php?id=199461&cim=a_20_csango_bal_szines_hangulatos_izgalmas_forgatag

 Adományozzon telefonja segítségével! Hívja az adományvonalat (13600) előszám nélkül, majd üsse be a 47-es kódszámot! A hívás ára bruttó 250 Ft. Köszönjük támogatását!
Facebook
erdély.ma
Nyitólap | A csángók | Az egyesület | Keresztszülővé válni | Kapcsolat
Hírek, események | Klubdélutánok | Szociális tevékenység | Vallás, hagyományőrzés | Nyaralás, táboroztatás | Oktatás, továbbképzés | Falugazdák | Segítséget kérünk | Utazás Moldvába | Naputánjáró | Könyvek, kisfilmek, videók