Csángó Konferencia

2010.03.17.

Tudósítás az V. nemzetközi tudományos csángó-konferenciáról

 

Keresztszülők is részt vehettek a VESZÉLYEZTETETT ÖRÖKSÉG- VESZÉLYEZTETETT  KULTÚRÁK – A MOLDVAI CSÁNGÓK V. Nemzetközi tudományos konferencián, amely 2009. október 16-án Bákóban, a Iulian Antonescu Múzeumban és október 17-én Lábnyikban, a Gyermekek Házában került megrendezésre a Teleki László Alapítvány szervezésében.

Az események résztvevői – köztük az öt keresztszülővel – örök élményben részesültek. A konferencián a moldvai magyarokkal kapcsolatos történeti, néprajzi kérdések mellett a mindennapjaikat meghatározó egyházügyi, oktatási, szociológiai és emberjogi problémáikról is hallhattak olyan kiváló egyházi, tudományos és politikai előadóktól, mint Dr.Cserháti Ferenc püspök, Tánczos Vilmos, Mohay Tamás, Nyisztor Tinka és Iancu Laura néprajzkutatók, Ékes Ilona országgyűlési képviselő, hogy csak néhány nevet említsek. (A teljes program mellékelve olvasható.) Kérdéseikkel és hozzászólásaikkal a keresztszülők is hozzájárultak a témák mélyebb kibontásához.

Nagy hatással volt ránk műveivel és énekével Petrás Mária ezúttal is. A „Mária erejével” című kiállításával először kerülhetett szülőföldje közönsége elé. Különleges és kiemelkedő jelentőségű volt az a kerek-asztal beszélgetés is, amelyen a kiváló oktató, Borbáth Erzsébet volt tanítványai mutatkoztak be, akik tudományos, művészeti, egyházi vagy közéleti területen kiemelkedő teljesítményt értek el: Petrás Mária, Nyisztor Ilona, Iancu Laura, Csillag Mónika, Pogár Róbert, Laczkó Flórián, Solomon Adrián, Bartha András és Margit, Benke Grátzy. Reméljük, hogy a jelen lévő és csillogó szemmel figyelő mostani középiskolások közül is sokukkal találkozunk majd a jövőben ilyen minőségben, moldvai magyar értelmiségiként, akik képesek lesznek szülőföldjükön képviselni Csángóföld magyarjait.

A konferencia zárásaként egy történelmi jelentőségű esemény tanúi lehettünk: Petru Gherghel jászvásári püspök és Cserháti Ferenc Budapest-Esztergom egyházmegyei segédpüspök úr (a határon túli magyarok püspöke) által celebrált román/magyar/latin nyelvű szentmisén magyar szavak és egyházi énekek hangzottak el, amelyen koncelebrált számos csángó születésű pap is, többek között Tampu-Ababei József atya, egyesületünk lelki vezetője is. A szentmise előkészítésében keresztszülőtársunk (aki egy éve Diószegen tanít), Gergelyné Kovács Marika is tevékenyen részt vett a magyar nyelvű liturgia betanításában. A helyi hívők mellett Nyisztor Ilonka és Márton Attila a kis tanítványaikkal és a pusztinai asszonyokkal, gyönyörű népviseletben és ünnepi díszbe öltözött szívvel énekelték együtt a „Boldogasszony anyánk”-at és a többi egyházi éneket, amibe mi is bekapcsolódtunk. A Duna TV-n november 22-én délelőtt láthattuk valamennyien a teljes szentmisét.

Fergeteges táncház zárta az ünnepet. A Gyerekek Házában a muzsikusok zenéjére a több faluból érkezettek és a vendégek együtt táncoltak egymásba kapaszkodva és egymásra nevetve.

A szervezők és a média kiváló munkatársai jóvoltából minden esemény rögzítésre került, és remélhetően hamarosan DVD és könyv formájában is láthatjuk és olvashatjuk majd részletesen az itt történteket.

További híradások az eseményről többek között ld. a Duna TV és az MCSMSZ honlapján.

Krónika: Román–magyar püspöki misét tartottak a Csángóföldön

Háromszék: Anyanyelven hirdetni az evangéliumot (Háromnyelvű mise Csángóföldön)

MNO: Áttörés, magyarul köszönt a iasi-i püspök!

Magyar Nemzet: Pofon és ölelés

Duna TV: Csángó mise – teljes felvétel

Magyar Katolikus Rádió: Beszámoló az idén Bákóban és Lábnyikban tarott 5. Moldvai Csángó Konferenciáról.

Albertné Révay Rita

 Adományozzon telefonja segítségével! Hívja az adományvonalat (13600) előszám nélkül, majd üsse be a 47-es kódszámot! A hívás ára bruttó 250 Ft. Köszönjük támogatását!
Facebook
erdély.ma
Nyitólap | A csángók | Az egyesület | Keresztszülővé válni | Kapcsolat
Hírek, események | Klubdélutánok | Szociális tevékenység | Vallás, hagyományőrzés | Nyaralás, táboroztatás | Oktatás, továbbképzés | Falugazdák | Segítséget kérünk | Utazás Moldvába | Naputánjáró | Könyvek, kisfilmek, videók