Csángó Bálon 2015-ben

2015.02.12. | Keresztszülők
Magyarországon 19 éve számunkra a legjelentősebb báli esemény a Csángó Bál, ahol találkozhatnak a moldvai és az itt élő csángók egymással és magyar barátaikkal, tisztelőikkel.  Köztük vannak keresztgyerekeink tanárai is, sok barátunk, jó ismerősünk. Néhányukat a színpadon is láthatjuk, de „tanácsolhatunk” is velük.  Szinte családi esemény ez nekünk.

„A nemzeti összetartozás, a nemzeti kultúra épp úgy nem lehet divatjamúlt, mint ahogy a testvéri szeretet sem lehet az” - hallottuk Áder János köztársasági elnök úr szavait, aki a XIX. Csángó bál fővédnöke volt.  Meghívására jelen volt több nagykövet, közöttük Colleen Bell, az új amerikai nagykövet is, a határon túli magyarság képviselőivel együtt.

A tavalyi bálon egy igazi csángó lakodalom MENYEKEZŐ. elevenedett meg.  Láthattuk a moldvai magyar menyasszonyt, a NYIRÁSZÁT, hogyan öltöztetik, búcsúztatják őt, valamint a gyimesi csángó vőlegényt, ahogyan szép szóval kikérik őt… Na, idén az ifjú férj, Antal Tibor büszkén mesélte, hogy már meg is érkezett a baba. Nosza, jöttek is sorra a rokonok, ismerősök is „buba-néző”-be, RADINÁRA. A résztvevők Gyimesekből, Pusztináról, Magyarfaluból, Forrófalvából érkeztek, és a saját élményeik alapján mutatták be a csángó „radina” gazdag hagyományait: vittek a gyermekágyas anyának ételt, terményt és jó tanácsokat ajándékba, amit a boldog apa pálinkával, kaláccsal hálált meg. A látogatás jókedvű énekléssel és tánccal végződött.

A neves fellépők között nagy örömünkre Petrás Marikát, Nyisztor Ilonkát és Kovács Krisztiánt is láthattuk, hallhattuk. Reméljük, hogy a mi tanáraink között is várhatók még esküvők és gyermekáldások.

A tavalyi Csángó Bálon került először átadásra az AMMOA által alapított Petrás Incze János díj, amelyet Borbáth Erzsébetnek ítéltek, idén pedig Kallós Zoltánnak, aki nem tudott eljönni ezért majd később adják át neki. Nagyszerű élményekben, beszélgetésekben is volt részünk. Erőst örvendtünk, hogy Botezatu Viktori a gyerekeivel, tanítványaival bemutatta a Mentés másként Együttes tagjaival és más művészekkel együtt a „Hegyek-völgyek között” című közös CD-jüket. Ezúton is gratulálunk a nagyszerű muzsikához, amit a klézsei patakparton vettek fel nyáron. Élvezetes a békék-tücskök hangját is hallani a szép dallamok között. Nagyon szép és vidám lett a közös munkájuk gyümölcse.

Több helyszínen táncházak, koncertek, énektanítás és más programok követték egymást ezúttal is. Petrás Marika kerámiáit is láthattuk, beszélgethettünk is kicsit vele. Bemutatták Oláh-Gál Elvira „a moldvai magyarokról” című könyvét, amit személyesen a novemberi klubdélutánunkon velünk is megismertetett. Takács Judit fotóművész kiállításán a csángó magyarok mindennapjait bemutató képeit láthattuk. Reméljük, hogy a moldvai magyarság létét alapjaiban fenyegető kedvezőtlen társadalmi és gazdasági folyamatok megállítására ér a bál szervezői, résztvevői és mi is meg tudunk minél több támogatót nyerni. Reméljük azt is, hogy megvalósulnak Antal Tibornak, a műsor vezetőjének a szavai is: szerte a Kárpát-medencében lesz minél több gyermekáldás és RADINA, nem csak a Gyimesekben és Moldvában.

Ld. még cikkek a Csángó bálról:

http://www.vhegy.com/2015/02/magyarsagunkat-az-anyatejjel-szivjuk.html

http://mno.hu/grund/csango-bal-magyarul-becezni-a-gyermekeinket-1271906

http://www.gondola.hu/cikkek/94843-A_nemzeti_osszetartozas_nem_lehet_divatjamult_.html

Lejegyezte:

Albertné Révay Rita, a KEMCSE vallási felelőse

A fotókat készítette:

Szőts László

 Adományozzon telefonja segítségével! Hívja az adományvonalat (13600) előszám nélkül, majd üsse be a 47-es kódszámot! A hívás ára bruttó 250 Ft. Köszönjük támogatását!
Facebook
erdély.ma
Nyitólap | A csángók | Az egyesület | Keresztszülővé válni | Kapcsolat
Hírek, események | Klubdélutánok | Szociális tevékenység | Vallás, hagyományőrzés | Nyaralás, táboroztatás | Oktatás, továbbképzés | Falugazdák | Segítséget kérünk | Utazás Moldvába | Naputánjáró | Könyvek, kisfilmek, videók