Szent István országa kitárta kapuit…

2015.08.28. | Keresztszülők

Tőlünk ezer kilométerre, a Szeret folyó mentén elterülő kicsi csángó falvak 35 fős csoportját látta vendégül a Kovász Egyesület  szervezésében az a 26 befogadó család, akik szívük és otthonuk kapuját egyaránt szélesre tárták. A hosszú útra Gál Zsófia csíkfalusi magyar tanítónőt két székely egyetemista lány kísérte el. A gyermekek Csíkfaluból, Máriafalváról, Lujzikalagorból, Lábnyikból és Magyarfaluból érkeztek. Az egyhetes, főleg budapesti nyaralás jutalom számukra, mivel – ismerve a kockázatokat - vállalják a magyar nyelv és kultúra tanulását.

De kicsodák valójában a csángók? Aki jobban megismerő őket, miért keresi egyre jobban a tekintetüket? Erre leginkább Jáki Teodóz bencés szerzetes adja meg a választ, ha könyveit lapozgatjuk. A tudós atya rajongásig szeretette őket, hosszú élete során számtalanszor kereste fel falvaikat.

Történetük a honfoglalás idejére nyúlik vissza: Árpád vezér telepítette le őket a gyepűrendszer védelmére. Az évszázadok során számos keletről jövő támadásnak kerültek a kereszttüzébe.

 A madéfalvi veszedelmet követve- az ide menekültek miatt- számuk megtöbbszöröződött. Nos, ezekből a „székely” falvakból érkeztek hozzánk a csángó gyermekek.

Vendégeink ezen egy hét alatt eljutottak az Esztergomi Bazilikába, ott énekükkel köszöntötték az Oltáriszentségi Jézust, részt vettek a visegrádi haditornán, majd a bob pálya lett hangos tőlük. A Fővárosi Állatkert és a Holnemvolt Park óriási élmény volt számukra! Vendégei lehettek a Mátyásföldi Uszodának, majd az otthoni világot idéző, hagyományőrző Sarkad Udvar programjaiban vettek részt. Későbbi napon a Fővárosi Nagycirkusz műsora kápráztatta el őket.

         Eddig minden évben- mint most is- a program „szíveként” augusztus 20-án a gyermekekkel és a befogadó családokkal együtt részt vettünk az ünnepi szentmisén és a Szent Jobb körmeneten.

Itt a Duna Televízió rövid riportot készített Veronikával, a Csíkszeredában tanuló,16 éves csángó középiskolással. Lelkendezve mondta el, milyen jól érzi magát Budapesten, mivel itt mindenki magyarul szól hozzá! Az esti híradót nézve a csíkszeredai osztálytársa látta Veronikát a televízióban.  Már csak egy gratuláció hiányzott, ami egy telefonhívással hamarosan meg is érkezett.   

         A csángó ember a vallásán keresztül határozza meg lényét. Azt mondja: katolikus vagyok. Templomaik minden nap megtelnek, s ők a gyermeket ajándéknak tekintik. Csángó nyelvjárásuk páratlanul szép, még a nyelvújítás előtti állapotot tükrözi. Énekeik, főleg halottsiratóik a szív legmélyebb zugából szólnak. De repüljünk vissza Budapestre….

A nyári tábor kiemelkedő eseményének számít a Csángó Est. Augusztus 23-án, vasárnap a rákosszentmihályi templomban végre magyarul csendülhettek fel a csángók szent énekei. Itt mondtunk köszönetet a családoknak, a tanítóknak, a támogatóknak. Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő az összefogás fontosságáról és a szeretet erejéről szólt. Főtámogatónk, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány segítségével idén azok a hátrányos helyzetű gyermekek jöhettek el Budapestre, akik közül többen még falujukat sem hagyták el. A fővédnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes üzenetét Benchea Valentin, a Miniszterelnökség Erdélyi és Csángó Osztályának tanácsosa hozta el. Örömét fejezte ki, hogy a legelhagyottabb magyar népcsoportunk felemelkedésén fáradozunk. Az estet a gyermekek szívet-lelket melengető műsora tette emlékezetessé. Természetesen a mindenkit megvendégelő vacsora és a dübörgő táncház sem maradhatott el!

Nagy örömünkre Máriafalváról is érkeztek gyerekek, ahol még csak három éve kezdődött a magyar oktatás. A kétszáz fős falu minden iskolása beiratkozott a magyar órára! Úgy látszik, bátran kell kérni és megadatik. Hisszük, az 1958-ban megszüntetett magyar iskolarendszer- mint tenyérben tartott égő mécses- lassan világítani kezd! Idén 12 egyetemista csángó tanul Budapesten a Bethlen Gábor Alap jóvoltából. Közülük hármat mi is hozzásegítettünk a döntéshez. Törekvésünk: lennének ők közösségük értelmiségi rétege! Csak ez az út a megmaradáshoz.

S az utolsó nap, mely városnézéssel telik: a Gellérthegyről csodás a panoráma, a Sziklatemplomban Szabolcs testvér áldása ad erőt a folytatáshoz, majd a kishajó lassan kiköt a Margitszigeten, s a virággal, fényekkel teli séta a szent királylány sírjánál ér véget. Imával, énekkel köszönjük meg az Ő hazájáért felajánlott, vezeklő életét.

A busz lassan elindul vissza, Moldvába. A bent ülők és a kint állók könnyezve integetnek.

A hét emlékével mindannyian hazamegyünk és tanítjuk a ránk bízottakat!

Köszönetet mondunk támogatóinknak:

  • Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány
  • Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért  Egyesület
  • Budapest,XVI .kerületi Román Nemzetiségi Önkormányzat
  • Cinkotáért Közhasznú Egyesület

Petrovics Sándor szervező,
a Kovász Egyesület elnöke

 

Szép moldvai köszönőlevelet teszünk közzé Petrovics Sándor kérésére, amellyel még egyszer szeretne ő is köszönetet mondani a segítőknek!

"Drága Sanyi bácsi!

Isten segedelmével hazaértünk otthonainkba, azóta már gyermekeink elkezdték az iskolát, óvodát. Köszönjük Sanyi bácsinak és minden kedves befogadó családnak, hogy sok szép élménnyel térhettünk haza. Gyermekeink csillogó szemekkel meséltek az ott töltött időről.  Hiszem és remélem, hogy az ott született kapcsolatok, élmények életre szólóak lesznek.Isten áldja Önöket!

Szeretettel: Gál Zsófia" (2015.IX.18.)

 

 

 

 Adományozzon telefonja segítségével! Hívja az adományvonalat (13600) előszám nélkül, majd üsse be a 47-es kódszámot! A hívás ára bruttó 250 Ft. Köszönjük támogatását!
Facebook
erdély.ma
Nyitólap | A csángók | Az egyesület | Keresztszülővé válni | Kapcsolat
Hírek, események | Klubdélutánok | Szociális tevékenység | Vallás, hagyományőrzés | Nyaralás, táboroztatás | Oktatás, továbbképzés | Falugazdák | Segítséget kérünk | Utazás Moldvába | Naputánjáró | Könyvek, kisfilmek, videók