Csángó Fesztivál Jászberényben

2017.08.09. | Keresztszülők
Idén augusztus 8. és 13. között  tartják meg a hagyományos Csángó Fesztivál Jászberényben. A Folklór Kulturális Közalapítvány és a Jászság Népi Együttes szervezésében elképesztően gazdag kínálat, közel hatvan program és ezer közreműködő várja az érdeklődőket.

A Csángó Fesztivál gondolata 27 évvel ezelőtt fogalmazódott meg az együttes tagjai között, akik évtizedek óta kutatják a magyar élő néptánc gyökereit, a magyar nemzeti kultúra egyik meghatározó részét. Így jutottak ki először 1990-ben Moldvába, az első gyűjtőútra. Még ez évben meghívtak egy autóbusznyi erdélyi és moldvai táncost, zenészt a Nemzetközi Tánc- és Zenésztáborba, megismertetni minél több emberrel az évszázadok óta az anyanemzettől elszigetelten élő magyarság sorsát.

„A magyar nyelvhatár legkeletibb peremén élő moldvai csángók fojtogató légkörben, magyar iskolák, magyar papok hiányában elszántan küzdenek puszta fennmaradásukért – írják a fesztivál szervezői. – Az erőszakolt etnikai keveredés miatt magyarok tízezrei növekednek fel úgy, hogy kisebbségi létük szégyenérzetet vált ki bennük, s ezért megtagadják anyanyelvüket, kultúrájukat, önnön mivoltukat. A jövő generációk lelkiismerete és közérzete rajtunk is múlik. Célunk, hogy egy adott kisebbségben élő magyar népcsoport, esetünkben a csángó magyarok kulturális értékeit, életét, a csángó embereket minél szélesebb rétegnek bemutassuk. Feladatunk, hogy minél tovább sikerüljön megőrizniük kisebbségi létükben a tradicionális, egyedi csángó magyar kultúrájukat. Küldetésünk, hogy minél többen megismerjék a határainkon inneni és túli autentikus magyar és európai kultúrákat, népművészeti értékeket.”

A számos kiváló hazai és határon túli zenekar, táncegyüttes és hagyományőrző fellépése mellett gyermek- és családi programok, gasztronómiai különlegességek, néprajzi kiállítások, népművészeti vásár, folk-mise, éjszakai koncertek, táncházak, fényfestés és tűzijáték várja a látogatókat. A magyar hagyományőrző együttesek Moldvából, Gyimesből, Erdélyből, Felvidékről és a Vajdaságból érkeznek, a külföldi együttesek Törökországból, Észak-Ciprusról, Kolumbiából, Tajvanról és Grúziából.

A Jászság Népi Együttes Víz utcai székházában idén is lesznek éjszakai koncertek és táncházak a Tükrös zenekar, a Női vonások, Ferenczi György és a Rackajam, valamint Pál István „Szalonna” közreműködésével. A fesztivál nyitóestéjén, augusztus 8-án ugyanitt Boka Gábor Színházának a közönség bevonásával előadott Toldi Legenda Historica, avagy a Képes Krónika elveszettnek hitt lapjai című rendhagyó, humorral átitatott előadása alapozza meg a hangulatot. A Parno Graszt zenekar koncertjére a Szabadtéri Színpadon kerül sor augusztus 12-én, szombaton.

 

Az alábbi műsorokban láthatjuk a moldvai csángómagyarokat:


AUGUSZTUS 11. PÉNTEK

16.00 FOLKMISE a moldvai, gyimesi csángók és a külföldi együttesek részvételével
Helyszín: Római Katolikus Főtemplom
Egy kattintás a részletekért: https://www.facebook.com/events/129358720994445/

17.30 Csángó Ház – kiállítás-megnyitó (ez nem tudom, mi lehet, gondolom, nem azonos a Kelemen Gábor féle Csángófalu-val)
Helyszín: Táncsics Mihály u. 2.

19.00 „CSÁNGÓ GUZSALYAS”
Moldvai és gyimesi hagyományőrzők tánc- és viseletbemutatója
Helyszín: Főtéri színpad


AUGUSZTUS 12. SZOMBAT

20.30 "MAGYAR LÉLEK" Gálaműsor
Moldvai és gyimesi csángók, erdélyi hagyományőrző táncosok,
énekesek, zenészek műsora
Helyszín: Főtéri színpad


AUGUSZTUS 13. VASÁRNAP

16.00 Könyvbemutató: Etelközi fohászok – Harangozó Imre előadása
A moldvai csángó népénekek világa
Helyszín: Margit-szigeti színpad

19.30 "VISZONTLÁTÁSRA JÁSZBERÉNY"
Erdélyi hagyományőrzők, moldvai csángók, külföldi együttesek gálaműsora
Helyszín: Főtéri színpad

Minden nap látható a Kelemen Gábor által rendezett Csángó Falut kiállítás.

Ha valakit a teljes, részletes program érdekel, ezeken megtalálhatja:

www.csangofesztival.hu
www.youtube.com/csangofesztival

Összeállította:
László Ildikó

 Adományozzon telefonja segítségével! Hívja az adományvonalat (13600) előszám nélkül, majd üsse be a 47-es kódszámot! A hívás ára bruttó 250 Ft. Köszönjük támogatását!
Facebook
erdély.ma
Nyitólap | A csángók | Az egyesület | Keresztszülővé válni | Kapcsolat
Hírek, események | Klubdélutánok | Szociális tevékenység | Vallás, hagyományőrzés | Nyaralás, táboroztatás | Oktatás, továbbképzés | Falugazdák | Segítséget kérünk | Utazás Moldvába | Naputánjáró | Könyvek, kisfilmek, videók