Csángó gyerekek a Balatonon!

2014.08.05. | Keresztszülők
Micsoda fantasztikus tábor, ahol minden keresztszülő meglátogatja a keresztgyermekeit. Volt aki Bécsből autózott Szántódra, de olyan is volt, aki hosszú vonatozás után érkezett a keresztgyermekéhez. Sok éve táboroztatok de azt hiszem ez ilyen szempontból különleges és kivételes volt.

Nagy volt a boldogság, amikor újra találkoztak a gyerekek a Németvölgyi Általános Iskola diákjaival. Sokan a tavalyi táborozás után már ismerősként üdvözölték egymást. Hiába telt el egy év, a barátság ott folytatódott, ahol egy éve abban maradt. Andrea néni, a tábor vezetője most is az állandó kedves mosolyával üdvözölte a hosszú úttól kicsit meggyötört csángó táborozókat. Az első két nap sokat esett az eső, de Judit néni gondoskodott a benti programokról. Fontunk karkötőt, festettünk üvegre szép magyaros mintákat és senkit nem zavart a rossz idő. Aztán kisütött a nap s végre fürödhettünk a Balaton kicsit hideg, de tiszta vizében. Köszönet Kriszta néninek! Az idén volt kajakozás, friszbi bajnokság, ping-pong verseny sőt még tollas labda is. A csángó gyerekek remekül szerepeltek,és sok-sok versenyt nyertek. Nem csak a sport volt a napi foglalkozásokban, hanem vegyes csoportokkal szellemi vetélkedők is. A vetélkedőn szerepeltek régi magyar szavak és csángó szavak is. A csapatok remekül kiegészítették egymást. Egy-két szót még Jolanda néni sem ismert. A táncháznak és a csángó estnek óriási sikere volt az élő zenekarral késő estig roptuk a táncot. A színház csoport újra ellátogatott Szántódra, fergeteges előadásuk, amiben a közönséget is bevonták, mindenkit megnevettetet. A pazar programok mellett jutott idő a barátkozásra ismerkedésre s természetesen sok fürdésre is . Még Jolanda néni is bemerészkedett a hideg vízbe. Gitta néni nagyon szigorú volt de igazságos, így a tábor vége felé már mindenki szobája nagyon tiszta volt. A végén a csángó gyerekek háza nyert. A tábori beavatást Attila tanító bácsi sem kerülhette el, nagyon vicces volt látni, ahogy cipelik a széken az egyik tanár nénit egy vödör vízzel az ölében. Sorolhatnánk még hosszan a mókázást s hogy milyen kedvesek voltak hozzánk a konyhás nénik. Utolsó este volt eredmény-hirdetés, és kiosztották a nyereményeket. Megköszöntük mindenkinek a kedvességét és a sok-sok munkát. Fergeteges discoval zárult a hét, mindenki mindent elkövetett azért, hogy jól érezzük magunkat.

Köszönjük a XII.ker. Önkormányzatnak, Sikota Krisztina képviselő nőnek, és a Németvölgyi Általános Iskolának, hogy sponszorálták a nyaralásunkat. Adamikné Kovács Kati néninek, hogy pályázott nekünk, hogy legyen pénz az utazásra, és a két tanár bácsinak, akik Diószénből elhoztak bennünket Szántódra. Andrea néninek is, és a többi Németvölgyi Ált. Isk. tanárainak a remek programokért. Utoljára de nem utolsó sorban Jolanda néninek, aki már évek óta megszervezi nekünk a nyaralást. Olyan, mintha a második anyukánk lenne. Mindig segít, ott van, vigyázz ránk. Nélküle nem lenne ilyen szép a nyarunk.

Reméljük, hogy még sokat táborozhatunk Szántódon, de ismerve Andrea és Jolanda nénit, ez szinte teljesen biztos. Köszönjük ezt a szép nyaralást.

Jolanda Willemse és a Diószéni csángó táborozók

Szántódi képek még: https://drive.google.com/folderview?id=0B0xk2iu4gX_vaHlSUnJUeTVtSm8&usp=sharing

 Adományozzon telefonja segítségével! Hívja az adományvonalat (13600) előszám nélkül, majd üsse be a 47-es kódszámot! A hívás ára bruttó 250 Ft. Köszönjük támogatását!
Facebook
erdély.ma
Nyitólap | A csángók | Az egyesület | Keresztszülővé válni | Kapcsolat
Hírek, események | Klubdélutánok | Szociális tevékenység | Vallás, hagyományőrzés | Nyaralás, táboroztatás | Oktatás, továbbképzés | Falugazdák | Segítséget kérünk | Utazás Moldvába | Naputánjáró | Könyvek, kisfilmek, videók