Csángó gyerekek Rákosszentmihályon

2014.09.11. | Keresztszülők
Idén tizenegyedik alkalommal hívott meg moldvai csángó gyermekeket látogatásra a Rákosszentmihályon működő Kovász Egyesület. A közel ezer kilométer távolságból érkező 33 tanulót és két kísérő tanítójukat itt tartózkodásuk egy hetére 23 önzetlen budapesti család fogadta be.

A jutalom nyaralás során számos nevezetességgel ismerkedtek meg a gyermekek. A vendégszeretet és szép fővárosunk látványa mély nyomot hagyott a csángók szívében.

A program során eljutottak a felújított Kossuth térre, a Parlamentbe, a Margitszigetre, a Fővárosi Állatkertbe, a Holnemvolt Parkba, a Nagycirkuszba, hajóztak a Dunán, részt vettek a Szent István napi szentmisén és a Szent Jobb körmeneten, eljutottak a hagyományőrző Sarkad Udvarba, az Erzsébet-ligeti strandra, a Városligetbe a Hősök terére. A csángó misén felolvasásukkal és énekeikkel megmutatták a magyar nyelvben való jártasságukat. A Csángó Esten tréfás mondókáik, ősi énekeik és fergeteges tánclépéseik elkápráztatták a több száz fős hallgatóságot.

Ez volt a 11. budapesti csángó tábor, melynek résztvevői Csíkfaluból, Bogdánfalváról, Külső-Rekecsinből és idén először Magyarfaluból érkeztek, mely a legkeletibb magyar nyelvet beszélő település.

A magyar állam jóvoltából idén 12 moldvai egyetemista kezdi meg, illetve folytatja tanulmányait felsőfokú intézményekben. Ők lehetnek a csángók ez idáig hiányzó értelmiségi rétege. Ehhez a szép számhoz hitünk szerint a mi program-sorozatunk is hozzájárult. Tudjuk, mindez csepp a tengerben, de a szeretetet nem lehet méricskélni. Böjte Csaba atya egyszer erről így beszélt: a gyermek olyan, mint a pityóka csírája, a Fény felé növekszik.

Köszönet a támogatóknak:

  • NKA, Balog Zoltán miniszter saját keretéből
  • Budapest XVI. kerületének Önkormányzata
  • Keresztszülők a moldvai Csángó magyarokért Egyesület
  • Schola Rivulina Alapítvány

Petrovics Sándor
a szervező Kovász Egyesület elnöke
petrovics.sandor1.@t-online.hu

A csángó est műsora:

https://www.youtube.com/watch?v=aNgCnbShRGU&feature=youtu.be

A kísérő tanárnők hazaérkezésük után küldött levelei:

Drága Sanyi bácsi!

Valóban szerencsésen landolt a „gépünk”, 24 órát utazgattunk, amíg mi is ágyhoz értünk. A gyerekeket falvanként helyszínre szállítottuk, majd Csík faluban mi is autóba szálltunk és Kézdivásárhelyre. illetve. Csíkszeredába."haza"érkeztünk. A gyerekek a buszon élményektől voltak hangosak, nem győzték mesélni, mi meg hallgatni. A mi számunkra is feltöltődés volt ez az egy hét.

Köszönjük az élményt!!

Szeretettel: Gál Zsófia Csík falusi tanítónő

Kedves Sanyi bácsi!

Csütörtök estére szerencsésen megérkeztünk. Körülbelül hét, fél nyolcra értünk Moldvába, aztán onnan autóval Székelyföldig. Lehet, hogy meggondolatlan dolog volt fáradtan hazáig vezetni, csupán kétszer koppant le a szemem, de éjszaka 12-kor Zsófi már Kézdivásárhelyen landolt, én pedig 1 órakor itthon, CsÍkszentmártonon voltam.

Útban hazafelé nagyon sokat beszélgettünk Zsófival a táborról, azokról a dolgokról, amelyekkel ott találkoztunk, akár fizikálisan, akár lelkileg. Nagyon sok dolog mély nyomot hagyott bennünk. Az a sok jó ember, az ők szeretete, ragaszkodása, a sok kacagás, egy-egy befogadó családdal való hosszas beszélgetés, és persze nem utolsó sorban szÍvünkben hordozzuk Budapest szépségeit és vidámságait is. Ez, ami minket illet.

A gyermekeknek biztos másképpen marad meg az a néhány nap Budapestről. Ők annyira más világban élnek, mentálisan, érzelmileg és fizikailag is, hogy sok "néhány nap Budapest" kellene, hogy kicsit másfelé is orientálódjanak, kinyíljanak, befogadjanak új dolgokat, érdekeltek legyenek.

Sok tennivaló van még Moldvában. Sajnos, a magyartanár nem elég e sok feladat beteljesítéséhez. Teszi a dolgát, lelkiismeretesen, tudásához mérten a legjobban, de vannak dolgok, amiket nem lehet megtanítani.

Mindenképp a magyarországi, budapesti táborokra szükség van, és az olyan önzetlen, támogató emberekre is, mint Sanyi bácsi. Ha olyan a gyermek, itt sok mindent meglát, megtapasztal, megérez.

Én köszönöm a törődést, figyelmet és kedvességet, amit én kaptam, és amit a gyerekeknek is adott Sanyi bácsi és a közösség.

Zsófival nagyon tervezzük a moldvai tábort budapesti befogadó családok számára, úgyhogy jövő tavaszra, nyárra az autóbuszt le kell foglalni.

A viszontlátás reményében,

Minden jót kívánok!

Üdvözlettel, Fekete. Kászoni. Rita

U.I.: az ottlétünk alatt nagyon sok gondolat megfogalmazódott bennem, csángókról, magyarságról, emberi kapcsolatokról, de azt hosszas lenne leírni, talán majd átbeszélni lenne jó a jövő évi táborozáskor

 Adományozzon telefonja segítségével! Hívja az adományvonalat (13600) előszám nélkül, majd üsse be a 47-es kódszámot! A hívás ára bruttó 250 Ft. Köszönjük támogatását!
Facebook
erdély.ma
Nyitólap | A csángók | Az egyesület | Keresztszülővé válni | Kapcsolat
Hírek, események | Klubdélutánok | Szociális tevékenység | Vallás, hagyományőrzés | Nyaralás, táboroztatás | Oktatás, továbbképzés | Falugazdák | Segítséget kérünk | Utazás Moldvába | Naputánjáró | Könyvek, kisfilmek, videók