Csángómagyarok a Magyar Nyelv és a Magyar Könyv ünnepén

2015.09.01. | Keresztszülők

A Budai Várban 13. alkalommal rendezik meg a Magyar Nyelv és a Magyar Könyv Ünnepét, ezúttal moldvai magyar díszvendégek részvételével, amely 2015 szeptember 4-6. között lesz a Mátyás templom előtti téren. Az ünnepségsorozatot Tytti Isohookana-Asunmaa, volt finn kulturális és oktatási miniszter, az Európa Tanács Kulturális, Tudományos és Oktatási Bizottságának egykori tagja nyitja meg, Petrás Mária népdalénekes, iparművész, az AMMOA alapítója közreműködésével. Szeretettel invitáljuk a keresztszülőket és minden érdeklődőt erre a nagyszerű eseménysorozatra.

 

A Magyar Nyelv és a Magyar Könyv Ünnepe a Budai Várban

Időpont: 2015. szeptember 4-6. között

Helyszín: Budapest, I. kerület, Szentháromság tér

Díszvendég: Csángóföld

A rendezvény házigazdái: Lukács Bea és Nyakas Szilárd

 

A kezdő nap programja:

2015. SZEPTEMBER 4. PÉNTEK

15.30 MOLDOVÁNAK TÁJAIRÓL ÉRKEZEM

A 2002-ben alakult Somos Együttes moldvai és gyimesi csángó népzenével várja a látogatókat.

16.00               ÜNNEPÉLYES MEGNYITÓ

A Magyar Nyelv és Magyar Könyv Ünnepét Tytti Isohookana-Asunmaa, volt finn kulturális és oktatási miniszter, az Európa Tanács Kulturális, Tudományos és Oktatási Bizottságának egykori tagja nyitja meg. Tytti Isohookana-Asunmaa asszony kiemelt figyelmet fordított a különböző kisebbségek, a kis népek és népcsoportok kultúrája megőrzésére. Így került kapcsolatba a csángókkal, és az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének tagjaként jelentést készített a csángó kultúra védelmében, amelyet az Európa Tanács Kulturális, Tudományos és Oktatási Bizottsága is elfogadott. Ez a dokumentum volt az első, amely európai fórumon mutatta be a csángó közösség valós helyzetét.

A megnyitón köszöntőt mond dr. Nagy Gábor Tamás polgármester. Közreműködik: Petrás Mária moldvai csángó népdalénekes, iparművész és a Somos Együttes.

17.00

CSÁNGÓ MAGYAR, CSÁNGÓ MAGYAR,
MIVÉ LETTÉL, CSÁNGÓ MAGYAR.
ÁGRÓL SZAKADT MADÁR VAGY TE,
ELVETTETVE, ELFELEDVE
.”

Általánosan elfogadott történelmi nézet, hogy a csángók ősei egy tervszerű magyar birodalmi politika támogatásával érkeztek Moldvába. Feladatuk a középkori magyar királyság keleti határainak ellenőrzése, védelme volt. A csángók évszázadokon át őrizték magyarságukat, kultúrájukat, táncaikat, zenéiket és imádságaikat. Ma is a magyar nyelv egy archaikus változatát beszélik anyanyelvként. E különleges kultúráról csángó alkotókkal beszélgetünk.

17.30.              575 ÉVES A KÖNYVNYOMTATÁS

Az emberi művelődéstörténet új korszaka kezdődött a 15. század közepén Gutenberg találmányával, a könyvnyomtatással. A kézzel írott könyv, azaz a kódex mellett megjelent a nyomtatott könyv, amelynek döntő szerepe lett a műveltség elterjedésében. A patrícius családból származó Johannes Gutenberg nyomdász már az 1430-as évek végén kísérletezett a nyomtatással, de nyomtatványai csak az 1440-es évekből ismeretesek. Találmánya alkalmazásának pontos időpontja ismeretlen, ezért a könyvtörténeti kutatók az 1440-es esztendőt fogadták el nemzetközi közmegegyezéssel.

18.00               BEMUTATKOZIK A MAGYAR NAPLÓ

A Magyar Napló szépirodalmi műhely az értékközpontú, intellektuális könyvkiadás elismert képviselője. A Könyvünnepen évről évre nívós szépirodalmi, irodalomtudományi, történelmi kötetekkel jelentkezik. Az idei rendezvényen is több neves író munkáját mutatják be.

18.30               VIRÁGGYÖNGY

A bukovinai származású, vajdasági születésű, Magyar Örökség-díjas Kóka Rozália 2014-ben alapította a Virággyöngy Moldvai Csángó Kisegyüttest, amelynek tagjai olyan moldvai csángó fiatalok, akik Budapesten tanulnak vagy dolgoznak. Előadásukban a több száz éves, a moldvai magyarok ajkán fennmaradt archaikus énekeket és a mondákat ismerhetjük meg.

19.00               MOLDVAI TÁNCHÁZ A SZENTHÁROMSÁG TÉREN

A moldvai és gyimesi csángók nem pusztán különleges hangzású népzenéjüket, de néptáncaikat is megőrizték. A Somos Együttes segítségével a Szentháromság téren bárki megtanulhatja a körtáncokat vagy páros-táncokat.

20.00               A CIMBALIBAND KONCERTJE

Lehet-e népszerű a népzene a fiatalok körében? A válasz egyértelműen igen! Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a fiatalokból álló Cimbaliband sikere. Az együttes vezetőjét, Unger Balázst a cimbalom Chuck Berry-jeként is emlegetik. A Könyvünnepen Moldva című lemezük anyagát mutatják be, amely röviddel megjelenése után felkerült a World Music Charts Europe (WMCE) nemzetközi világzenei toplistájára; az előkelő 8. helyre! A Moldva című lemezzel az alkotók egyben tisztelegnek és köszönetet mondanak a moldvai csángóknak, akik a sokszor nagyon nehéz körülmények ellenére is megőrizték az utókornak gyönyörű népzenéjüket.

A moldvai csángók kincsei a Magyarság Házában

„Moldovának tájairól érkezem
néhány versvel, hul mind kurtul életem,
hul még magyar szó még hallszik faluba,
magyar nótákat még huzzák fonúba”
(Lakatos Demeter: Kedves üsmeretlen testvér)

17.00 óra

A Magyar Nyelv és a Magyar Könyv Ünnepe keretében kiállítás nyílik a Magyarság Háza
Kosztolányi termében Petrás Mária kerámiaművész és népi énekes szakrális műveiből.

A tárlat megtekinthető 2015. szeptember 20-ig, naponta 10-18 óra között.

17.30 óra

Moldvai menyekező” – ősi dallamok és táncok

Moldvai csángó magyarok műsora – Klézse, Somoska, Külsőrekecsin, Forrófalva hagyományőrző zenészeinek, énekeseinek  és táncosainak közreműködésével.

Muzsikálnak:

Hodorog András
Legedi László István
Benke Pál és Benke Paulina

Énekel és mesél:

Balán Bálint Erzsébet
Petrás Mária

Rendező-koreográfus:

Péterbencze Anikó és Papp Imre

A belépés a programokra díjtalan.

2015. SZEPTEMBER 5., SZOMBAT

 

A Könyvhét lapjának "Csángó magyar" című különszáma itt olvasható:

http://www.konyv7.hu/download/6292/file/konyvhet2015budavar.pdf

 

A rendezvény összes programja itt olvasható:

http://www.konyv7.hu/magyar/menupontok/felso-menusor/programok/a-magyar-nyelv-es-a-magyar-konyv-unnepe-a-budai-varban-2

 Adományozzon telefonja segítségével! Hívja az adományvonalat (13600) előszám nélkül, majd üsse be a 47-es kódszámot! A hívás ára bruttó 250 Ft. Köszönjük támogatását!
Facebook
erdély.ma
Nyitólap | A csángók | Az egyesület | Keresztszülővé válni | Kapcsolat
Hírek, események | Klubdélutánok | Szociális tevékenység | Vallás, hagyományőrzés | Nyaralás, táboroztatás | Oktatás, továbbképzés | Falugazdák | Segítséget kérünk | Utazás Moldvába | Naputánjáró | Könyvek, kisfilmek, videók