Csángómagyar gyerekekkel a Nemzeti Összetartozás Napján

2017.06.11. | Keresztszülők
2017. június 3.-án és 4.-én a Magyarság Háza által szervezett Nemzeti Összetartozás Napjához kapcsolódó programsorozat keretében a KEMCSE közreműködésével moldvai csángómagyar gyermekek két csoportja is Magyarországra érkezett, hogy fellépéseivel színesítse ezt a kiemelt nemzeti ünnepet.

Külsőrekecsinből Gyurka Valentin helyi hagyományőrző, tanító állított össze fellépő csoportot az ottani hagyományőrző gyermekekből, Csík faluból pedig Lázár Evelin csík falusi tanító néni szervezett hasonló csoportot a rendezvényre. A két csapat, összesen 23 fő, június 3.-án reggel érkezett Magyarországra és rövid pihenő után szombat délután 16 órakor, egy kiadós ebéd után már fel is léptek a Budai Várban a Szentháromság téren felállított szabadtéri színpadon a Magyarság Háza előtt.

A fellépésük előtt Takács Bence Ervin műsorvezető a színpadra szólított, hogy bemutassam a fellépőket, akiknek többnyire itteni keresztszülőjét is meghívtuk a rendezvényre, hogy keresztgyermekeikkel találkozhassanak. A moldvai csángó gyermekek szépen összeállított műsorában sor került pünkösdi és világi énekekre, táncra, mesére, még a Csángó Himnusz is elhangzott. A műsort táncházzal zárta a két csoport, melyhez a Sültü Zenekar szolgáltatta a zenét.

A program előtt és után a téren és az udvari részben lehetőség nyílott reneszánszkori játékok, vetélkedők kipróbálására, melyet nagyon élveztek és ki is használtak a moldvai gyermekek.

Vacsora után még ellátogatott a csoport a Fővárosi Művelődési Központba, (F.M.H.) ahol szintén előadták bemutatójukat, majd a táncházban is részt vettek. A táncház után jöhetett a jól megérdemelt pihentető alvás reggelig.

Június 4-én a Velencei tóhoz utazott a csoport egy kiadós fürdőzésre, amit már nagyon vártak a gyermekek. Innen délben indultunk vissza átöltözni, hogy a várban elfogyasztott ebéd után ismét színpadra lépjenek műsorukkal.

A vasárnapi előadás kipihenten még jobban sikerült, ezt is táncház követte, ahova sok nézelődőt, érdeklődőt sikerült bevonni.

Koreai, újzélandi, német, szlovák, angol, algériai turisták közösen, vidáman járták a moldvai táncokat a viseletükben táncoló gyermekekkel. Sokan fényképezkedtek is. A táncház után, aki kérte, azt angolul tájékoztattuk, hogy kik is azok a csángók.  Az Algériából érkező hölgy és barátnője meghívta a gyermekeket fagyizni.

A műsor alatt és után a gyermekek segítettek reklámozni a Keresztszülő programot az előkészített reklámanyag osztogatásával, ami meg is tette a hatását, számos érdeklődő kereste meg bennünket és volt, aki ott vált keresztszülővé. Jolanda Willemse alelnökünk is mindkét nap sokat fáradozott annak érdekében,hogy a programok sikeresen bonyolódjanak le.

Több keresztszülő itt találkozhatott keresztgyermekével, elvihette pár órára körülnézni, vásárolni vacsora előtt. A Magyarság Háza igazgatójától szép ajándékcsomagot kaptak a gyermekek és kísérőik, melyben emléktárgyak hasznos eszközök, édességek voltak.

A kiadós vacsorát közös fagyizás követte. A megérdemelt pihenés, alvás után hétfőn reggel indult haza a fellépő csoport busza, akik azóta rendben haza is érkeztek.

Úgy érzem, hogy a hitükben erős katolikus csángómagyarokkal együtt megélni a Pünkösdi ünnepeket, ami a Szentlélek kiáradásáról való megemlékezés a keresztény világban és a Nemzeti Összetartozás Napját az külön ajándék számomra.

Horváth Zoltánné
KEMCSE elnöke

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Adományozzon telefonja segítségével! Hívja az adományvonalat (13600) előszám nélkül, majd üsse be a 47-es kódszámot! A hívás ára bruttó 250 Ft. Köszönjük támogatását!
Facebook
erdély.ma
Nyitólap | A csángók | Az egyesület | Keresztszülővé válni | Kapcsolat
Hírek, események | Klubdélutánok | Szociális tevékenység | Vallás, hagyományőrzés | Nyaralás, táboroztatás | Oktatás, továbbképzés | Falugazdák | Segítséget kérünk | Utazás Moldvába | Naputánjáró | Könyvek, kisfilmek, videók