Csík falu

2014.10.09. | Keresztszülők

Román neve: Ciucani
Csík falu a madéfalvi veszedelem után alakult.

Lakossága: közel 600 fő, akik mind római katolikus hitűek és többnyire máig használják a magyar nyelvet.

Temploma 1987-ben épült,védőszentje Szent Mária-Magdolna.

Önálló katolikus plébániája van 1995-től, filiák: Berengyest és Dumbravén

Községközpont: Rekecsin
Híres személyiségek: Bálint Illés furulyás
Látnivalók: Magyar kereszt

 

Állami iskola

I-IV. osztályos általános iskola, Csík faluban.
V-VIII. osztályos általános iskola , Dózsa György és Rekecsin faluban

Iskolán kívüli magyar oktatás 2004-től indult az iskolán kívüli magyar nyelvű foglalkozás a Magyar házban ,ami a Moldvai Csángó Magyar Szövetségének tulajdona. Itt van a tanárok lakása is egyben.

Állami iskolában magyarul tanulók

2005-2006-ben 22 gyermek
2006-2007-ben 30 gyermek
2007-2008-ben 23 gyermek
2008-2009-ben 31 gyermek
2009-2010-ben 23 gyermek
2010-2011-ben 20 gyermek
2011-2012-ben 18gyermek
2012-2013-ben 18 gyermek
2013-2014-ben 18 gyermek
2014-2015-ben 16 gyermek

 

Tanárok

Szokol (Lay) Réka 2004-2005
Bende Edit 2005-2008
Szádeczky Kardoss Csilla 2005
Ládi Erika 2007-2010. január
Fekete Kászoni Rita 2010. január- 2011
Gál Zsófia 2011–jelenleg is
Secal-Tamás Tünde 2008 – jelenleg is

 

Falugazda

Horváth Zoltánné H. Zsuzsanna: zsuzsanna.horvath@emmi.gov.hu

 

Táborok

Csobánka: 2014. július 1-7 között

Budapest Kovász Egyesület szervezésében 2014. augusztus

 

Fényképek a tanárokról és a faluról
Tamás Tünde

Sepsiszentgyörgyön születtem 1983. december 12-én. Az egyetem után 2008-ban tanári pályámat Csík faluban kezdtem el. Érkezésemkor egy nagy kék kapun léptem be a csíki magyar iskolába. Aggódva léptem át a küszöböt: "te jó ég, remélem az életem itt nem lesz ilyen bizonytalan, mint ezek a lépcsők a kék kapunál". Nem is lett, a lépcsők sem bizonytalanok már, sőt azon a nagy kék kapun járok ki-be nap, mint nap. Lassan megismertem a falu apraját, nagyját és úgy érzem, hogy befogadtak. Reggelente iskolába menvén a mezőre siető emberek megállnak és Istentől megáldott jó napot kívánnak, akármilyen sietős is a dolguk, ami számomra erőt ad az itt lévő munkámban. A csíki I-IV osztályos állami iskolában is tanítok, ahol a kollégák segítőkészek, és persze tudják azt is, hogy bármikor bármilyen helyzetben számíthatnak rám meg a magyar iskolára. A magyar házhoz iskolán kívüli foglalkozásokra is járnak hozzám gyerekek.

Lassan teltek az évek, a mindennapok itt Csík faluban, és elmondhatom, immár több éves tapasztalattal a hátam mögött, hogy számomra nagy öröm egy ilyen picinyke falu részese lenni, itt tanítani. Az a szépsége az egésznek, hogy velük is élsz, velük jársz templomba, az életed részévé válik a falu. És már azok a lépcsők sem bizonytalanok a kék kapunál!

 

Gál Zsófia

„Gyermekekkel foglalkozni minden bizonnyal a leghálásabb munka, ami a földünkön
osztályrészünkről jutott, de saját tökéletességünket is ez mozdítja előre.”
(Brunszvik Teréz)

Kézdivásárhelyen születtem 1987. július 7-én. A Babeș- Bolyai Tudományegyetem Pszichológia és Neveléstudományok Karán végeztem, óvónő-tanítónői szakon. 2011-ben államvizsgáztam. Az ötlet, hogy én is a moldvai oktatási program tagja legyek akkor született meg bennem, amikor 2011 augusztusában Böjte atya szavait hallgattam, és ezzel a jelmondatával indultam útnak, hogy „itthon kell tennünk, cselekednünk, ahhoz, hogy előbbre jussunk”. Részt vettem a módszertani táborban, ahol megismerkedtem az új kollégákkal. Csík falu nagyon barátságos kis falucska, a gyermekek aranyosak, öröm velük lenni, mosolyt csempésznek a szürke hétköznapokba. Jó itt lenni. A magyar iskolát legnagyobb létszámban az óvodások látogatják, minden nap megtöltik vidámságukkal az óvoda kistermét. Kimondhatatlan öröm számomra, hogy naponta közöttük lehetek, követhetem fejlődésüket, jól eső érzés hallani az első magyar szavakat, kis verseket, amiket együtt tanulunk. Úgy gondolom, ha szeretettel neveljük, akkor szépen fejlődnek. Tanítói munkám során a gyermekpalántákat szeretném minél hatékonyabban oktatni-nevelni, úgy gondolom ha szeretettel neveljük, akkor szépen fejlődnek., Már első pillanattól befogadtak mindennapjaikba a szülők és a gyerekek egyaránt.

Az ő falujuk immár az én falum is, „szűvem van hézájik”.

 

Falubemutató

„Az én szülőfalum Csík, itt nevel az ides anyám, itt ülnek a nyámjaim. Erdő közbe lakunk, a falun a Rákos pataka menen keresztül. Szíp csíki házakban csángó magyarok ülnek, melik erőst dógosok. Mü katolikusok vagyunk, menünk misére. A családokban sok kölyket tartnak. Van magyar iskolája is. Szűvem van hezzája, nem szeretem máshun élni.” (Dávid Valentina)

Csík falu a madéfalvi veszedelem után alakult, Rekecsin község kis faluja, Bákó várostól 30 kilométerre van délre a Szeret mentén, a dombvidék ölén rejtőzködik, egy csodaszép völgyben – gödörben – ahogy erre fele mondani szokás. A falu több részre oszlik: Mokány, Rákos, Borosgödör, Zehere, Dobrányos.

Közel hatszáz ember él itt, gazdálkodással foglalkoznak. A mezőn pujt (kukoricát), pityókát (krumplit), búzát, szőlőt és zöldségeket termesztenek. A házaknál tartanak ünőt (tehenet), disznót, juhot, lovat.

A faluban mindenki katolikus. A templom a hegyen van, az „emberek csánták, jó nagyra, hogy sok ember béférjen, mámókák es segítették, hordták szekérvel a köveket. Védőszentje Mária-Magdolna.”- mondják a helybéliek.

A faluban az emberek egymás között csángósan beszélgetnek, mindenki érti és használja a csángós magyar nyelvet, ezért is döntött úgy 2004 őszén a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége, hogy Csík faluban is elindítja az oktatási programot.

A következő évben az állami iskolába is bekerült a magyar nyelv, a gyerekek heti 3 órában tanulhatják nagyszüleik nyelvét.

A falu központjában lévő Magyar Házat 2006-ban vásárolták meg. Ma már az oktatási programot a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége működteti, ők bérlik a házat, ahol 110 gyermek látogatja az iskolán kívüli foglalkozásokat. Jelenleg Gál Zsófia és Tamás Tünde végzi az oktatói-nevelői munkát.

 

Ez a mi falunk, így telnek napjaink.

Járjanak meg münköt.

Gál Zsófia és Tamás Tünde Csík falusi tanítók

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Csángó gyerekek Rákosszentmihályon 2014 -ben

Idén tizenegyedik alkalommal hívott meg moldvai csángó gyermekeket látogatásra a Rákosszentmihályon működő Kovász Egyesület. A közel ezer kilométer távolságból érkező 33 tanulót és két kísérő tanítójukat itt tartózkodásuk egy hetére 23 önzetlen budapesti család fogadta be.

A jutalom nyaralás során számos nevezetességgel ismerkedtek meg a gyermekek. A vendégszeretet és szép fővárosunk látványa mély nyomot hagyott a csángók szívében.

A program során eljutottak a felújított Kossuth térre, a Parlamentbe, a Margitszigetre, a Fővárosi Állatkertbe, a Holnemvolt Parkba, a Nagycirkuszba, hajóztak a Dunán, részt vettek a Szent István napi szentmisén és a Szent Jobb körmeneten, eljutottak a hagyományőrző Sarkad Udvarba, az Erzsébet-ligeti strandra, a Városligetbe a Hősök terére. A csángó misén

felolvasásukkal és énekeikkel megmutatták a magyar nyelvben való jártasságukat. A Csángó Esten tréfás mondókáik, ősi énekeik és fergeteges tánclépéseik elkápráztatták a több száz fős hallgatóságot.

Ez volt a 11. budapesti csángó tábor, melynek résztvevői Csíkfaluból, Bogdánfalváról, Külső-Rekecsinből és idén először Magyarfaluból érkeztek, mely a legkeletibb magyar nyelvet beszélő település.

A magyar állam jóvoltából idén 12 moldvai egyetemista kezdi meg, illetve folytatja tanulmányait felsőfokú intézményekben. Ők lehetnek a csángók ez idáig hiányzó értelmiségi rétege. Ehhez a szép számhoz hitünk szerint a mi program-sorozatunk is hozzájárult. Tudjuk, mindez csepp a tengerben, de a szeretetet nem lehet méricskélni. Böjte Csaba atya egyszer erről így beszélt: a gyermek olyan, mint a pityóka csírája, a Fény felé növekszik.

 

Köszönet a támogatóknak

NKA, Balog Zoltán miniszter saját keretéből
Budapest XVI. kerületének Önkormányzata
Keresztszülők a moldvai Csángó magyarokért Egyesület
Schola Rivulina Alapítvány
Petrovics Sándor
a szervező Kovász Egyesület elnöke
petrovics.sandor1.@t-online.hu

A csángó est műsora:

https://www.youtube.com/watch?v=aNgCnbShRGU&feature=youtu.be

A kísérő tanárnők hazaérkezésük után küldött levelei

Drága Sanyi bácsi! 

Valóban szerencsésen landolt a „gépünk”, 24 órát utazgattunk, amíg mi is ágyhoz értünk. A gyerekeket falvanként helyszínre szállítottuk, majd Csík faluban mi is autóba szálltunk és Kézdivásárhelyre, illetve Csíkszeredába „haza” érkeztünk. A gyerekek a buszon élményektől voltak hangosak, nem győzték mesélni, mi meg hallgatni. A mi számunkra is feltöltődés volt ez az egy hét. 

Köszönjük az élményt!!

Szeretettel: Gál Zsófia Csík falusi tanítónő

Kedves Sanyi bácsi!

Csütörtök estére szerencsésen megérkeztünk. Körülbelül hét, fél nyolcra értünk Moldvába, aztán onnan autóval Székelyföldig. Lehet, hogy meggondolatlan dolog volt fáradtan hazáig vezetni, csupán kétszer koppant le a szemem, de éjszaka 12-kor Zsófi már Kézdivásárhelyen landolt, én pedig 1 órakor itthon, CsÍkszentmártonon voltam.

Útban hazafelé nagyon sokat beszélgettünk Zsófival a táborról, azokról a dolgokról, amelyekkel ott találkoztunk, akár fizikálisan, akár lelkileg. Nagyon sok dolog mély nyomot hagyott bennünk. Az a sok jó ember, az ők szeretete, ragaszkodása, a sok kacagás, egy-egy befogadó családdal való hosszas beszélgetés, és persze nem utolsó sorban szÍvünkben hordozzuk Budapest szépségeit és vidámságait is. Ez, ami minket illet.

A gyermekeknek biztos másképpen marad meg az a néhány nap Budapestről. Ők annyira más világban élnek, mentálisan, érzelmileg és fizikailag is, hogy sok "néhány nap Budapest" kellene, hogy kicsit másfelé is orientálódjanak, kinyíljanak, befogadjanak új dolgokat, érdekeltek legyenek.

Sok tennivaló van még Moldvában. Sajnos, a magyartanár nem elég e sok feladat beteljesítéséhez. Teszi a dolgát, lelkiismeretesen, tudásához mérten a legjobban, de vannak dolgok, amiket nem lehet megtanítani.

 Adományozzon telefonja segítségével! Hívja az adományvonalat (13600) előszám nélkül, majd üsse be a 47-es kódszámot! A hívás ára bruttó 250 Ft. Köszönjük támogatását!
Facebook
erdély.ma
Nyitólap | A csángók | Az egyesület | Keresztszülővé válni | Kapcsolat
Hírek, események | Klubdélutánok | Szociális tevékenység | Vallás, hagyományőrzés | Nyaralás, táboroztatás | Oktatás, továbbképzés | Falugazdák | Segítséget kérünk | Utazás Moldvába | Naputánjáró | Könyvek, kisfilmek, videók