Dumbravéni templomért

2013.09.06. | Keresztszülők
Berzsán Magdolna, dumbravéni születésű, most békésszentandrási asszony, aki márciusban klubdélutánunk vendége is volt, az alábbi levélben a keresztszülők és a jóakaratú emberek segítségét kéri. A külsőrekecsini nagy árvíz után kiköltöző dumbravéniekkel közösen építették fel a templomukat, és most a berendezésre és a padokra gyűjtenek. Kérjük mindazokat, akik bármilyen összeggel támogatni tudják a dumbravéniek katolikus templomának befejezését, adományaikat a Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület alábbi számlaszámára küldjék az adomány céljának feltüntetésével:
12011265-00160103-00100008
„Adomány a dumbravéni templomra”
Köszönettel
KEMCSE elnöksége

Kedves Keresztszülők!

Berzsán Magdolna csángó magyar asszony vagyok. Külső Rekecsinben születtem később új településen laktam Új-Rekecsin (Dumbrovén). Ma Magyarországon, Békésszentandráson élek, férjemmel 2005 óta. Férjem 12 éve szervez Csángó gyermektáborokat Békésszentandráson. Állandó kapcsolatot tartunk fent a Moldovai Csángó magyarokkal. Adományokat gyűjtünk, és viszünk ki az ottani szegényebb magyar családoknak. 

Hogy valami változás elinduljon, felkérésre, létrehoztunk egy Csángó Magyar Egyesületet, ottani emberekkel. Az Egyesület segít megszervezni sok mindent a településen. Karitatív adományok szétosztása, kultúra hagyomány ápolása, a település fejlesztése, vendégek (magyar) elhelyezése, oktatás. E település egy kivételes helyzetben van mivel zsákfalu és az itteni csángóság kivétel nélkül magyarul tudó és beszélő lakosokból áll. Az iskolán belül és kívül folyik a magyar nyelv oktatása immár tíz éve. Igaz heti három-négy órában. A településen végzett legutóbbi népszámláláson itt vallották magukat legtöbben magyar nemzetiségűnek a többi csángó faluhoz képest.

Berszán Lajos gyimesközéplaki iskola vezetője is járt két éve a településen és a hallottak/látottak alapján felhívta a figyelmet, hogy ne engedjük elveszni e magyarokat mert nem túl sok a hasonló teljesen magyar nemzetiségű közösség Moldovában. Nagyon szeretnénk egy magyar nyelvű óvodát beindítani, amely az alapja lehetne a későbbi csángó bentlakásos középiskolának is. Egy öt év óta épülgető csángó magyar templom megsegítése érdekében kérjük az Önök segítségét, hogy az ottani magyarság végre valódi templomában misézhessen. 

Ez a segítség hozzájárulhatna a magyar-magyar kapcsolatok erősítéséhez annak elmélyítéséhez.

Bizonyára hallottak már a településről. Bákó megyében van és Külső-Rekecsintől 4 km-re fekszik.

Tulajdonképpen Külső-Rekecsinhez tartozik, de az 1991-es árvíz miatt kb. 40 családot kitelepítettek egy hegygerincre. Most már 400-500 fős a település. A falu neve Dumbravén (magyarul: Új-Rekecsin) Itt kezdtek öt éve egy új templomot építeni. 

A csángók kevés jövedelemmel rendelkeznek így képtelenek befejezni önállóan az építkezést. Közismerten mélyen vallásosnak, és nagyon szeretnék, ha teljesen kész lenne már a templomuk.

Most leginkább az ülő padokra várnak segítséget, ami 5000 euróba kerül. Ehhez már összegyűlt 1500 euró a békés megyei szarvasi keresztszülőktől. (3 fő) Nagyon sokat segítene az Önök segítsége, hogy egyben legyen egy hivatalos számlán, a teljes összeg, mert az ottani vállalkozó csak így kezdené el a munkát. A belső berendezésekhez még további dolgok hiányoznak: székek, orgona, gyertyatartók, karzatépítés, falfestmények, oltári szentség, padok: 50 db, 1 darab 60.000 forint, valamint szükség lenne egy Szent Antal szoborra, egy Jézus szíve szoborra, egy Szent József szoborra, továbbá oltári szőnyegekre, és egy Michelangelo Pieta szoborra. (A padok régi árára nem áll fent változat, két év alatt drágábbak.) A számla egy csángó magyar egyesület nevén van, amely helyi illetőségű bejegyzet, és a segítségükkel jött létre két éve. Az adományokról hivatalos számla másolatokat adnak, ha megtörtént a vásárlás.

Kérjük, segítségüket e falu számára. 

Isten segítse jóakaratukat!

Jó egészséget!

Tisztelettel:

Berzsán Magdolna és Papp Dezső
csángó asszony és férje

Elérhetőek vagyunk a következő telefonszámokon:
06-20/5638-141
06-20/5838-567

 Adományozzon telefonja segítségével! Hívja az adományvonalat (13600) előszám nélkül, majd üsse be a 47-es kódszámot! A hívás ára bruttó 250 Ft. Köszönjük támogatását!
Facebook
erdély.ma
Nyitólap | A csángók | Az egyesület | Keresztszülővé válni | Kapcsolat
Hírek, események | Klubdélutánok | Szociális tevékenység | Vallás, hagyományőrzés | Nyaralás, táboroztatás | Oktatás, továbbképzés | Falugazdák | Segítséget kérünk | Utazás Moldvába | Naputánjáró | Könyvek, kisfilmek, videók