Élménybeszámolók a berekfürdői táborról

2012.09.13. | Keresztszülők

Keresztszülőtársaink, Erős Ildikó, Felföldi Elek és Makkainé Ica ismét tábort szervezett csángó gyerekeknek Berekfürdőn, ahova régi ismerősként várták a csángó tanárokat és a gyerekeket. Nagy öröm volt, hogy ezúttal Hodorog András a moldvai magyarok egyik legsokoldalúbb zenésze ( ld.: http://moldvahon.hu/szemely/7/hodorog_andras.html ) is elkísérte és megtisztelte a csapatot a művészetével, aki a híres csángó népművész, Lőrincz Györgyné Hodorog Luca  (Ld.: http://www.klezse.ro/Hodorog%20Luca.htm )   fia. Az alábbiakban beszámolnak a szervezők az eseményről.  Alelnökünk, Willemse Jolanda is ellátogatott vendégként a táborba. Ő, aki éveken át számtalan sikeres nyaralást szervezett moldvai csángó gyerekeknek Magyarországon és Erdélyben, most egy kicsit más szemmel látta a tábori életet. A személyes benyomásait ő is megosztja velünk. Az élménybeszámolók előtt megnézhetünk egy videofelvételt is a táborról a Mediátor TV jóvoltából: http://www.youtube.com/watch?v=3D_TZTym8-A&feature=youtu.be.

Kedves Keresztszülők és Támogatók!

Augusztus végén ebben az évben is izgatottan és nagy örömmel vártuk a csángó gyermekeket Berekfürdőn, a Megbékélés Házában. Találgattuk, mennyit nőttek a tavalyi évhez képest azok, akik ismét eljöhettek hozzánk, és az újonnan táborozó gyermekeknek vajon tetszik-e majd a helyszín és a sok-sok játék, kirándulás, amit kitaláltunk részükre.

Megérkezett a busz és mi nagyon örültük egymásnak. Somoska, Klézse, Buda, Pokolpatak és Diószén falvakból üdvözölhettük ismét 39 gyermeket és kísérőiket, Benke Paulinát, Istók Angélát, Botezatu Viktorit és Boros Rezsőt, valamint Hodorog Andrást.

A tavalyi évhez képest 2012-ben annyit változtattunk, hogy meghívtunk a táborunkba 10 helybéli, berekfürdői gyermeket, akik napközisek voltak, tehát nem aludtak benn, de egész nap együtt voltak a foglalkozásokon a moldvai gyermekekkel. A Gallicoop Pulykafeldolgozó ZRT, Garai Andrásné jóvoltából pedig 3 szarvasi testvér, Búzás Alex, Bence és Lilla is megérkezett hozzánk, hogy együtt táborozzon csángó pártfogoltjainkkal.

Augusztus 19-én, vasárnap több meghívásnak, kedves kötelezettségnek tettünk eleget. Ismét szerepeltek a gyermekek a református istentiszteleten, Csoma Judit Tiszteletes asszony lehetőséget adott éneklésre, versmondásra, furulyázásra.  Gulyás Zsolt katolikus plébános úrhoz is kedves ismerősként mentek már el a gyermekek. A katolikus mise végén 5-6 nagyon szép imádságos énekkel és augusztus 20-t köszöntő dallal kápráztatták el a gyülekezetet.

Idén Berekfürdő polgármestere, Dr. Hajdú Lajos úr lehetőséget biztosított, hogy ugyancsak vasárnap, a strand területén lévő színpadon a gyermekek műsorukkal a település és az ott üdülők részére bemutatkozzanak.

A keresztszülők közül is néhányan eljöttek meglátogatni keresztgyermekeiket, akik kissé félszegen, de nagy örömmel találkoztak velük.  A vasárnapi napot a helybéliek meghívása alapján az Általános Iskola tornatermében táncházzal zártuk, amelyhez a talpalávalót zenekar szolgáltatta, különösen jó hangulatot adva ezzel az összejövetelnek.

Szerencsére gyorsan megtalálták a gyermekek a hangot egymással. Kiváló segítségünkre volt Cseke Réka berekfürdői tanító néni is, aki nap-nap után együtt volt velünk a táborban. Négy, 12-13 fős csoportot alkottunk, amelyben vegyesen voltak moldvai, berekfürdői, szarvasi gyermekek. Drámapedagógusaink, Kovács Lászlóné Julika, Szalay Marianna, Szűcs Zsuzsa, Németh Ervin, Jabronka Richárd és Pomlényi Attila foglalkoztak a gyermekekkel. Játszottak, festettek, rajzoltak, fontak, szőttek, gyöngyöt fűztek, dió bölcsőt készítettek, mesét néztek. Mindeközben a magyar nyelvet gyakorolták. Úgy láttuk barátságok is köttettek, amelyek reméljük, hogy hosszú időre szólnak majd.

Kirándultunk Poroszlóra az Ökocentrumba, Nyíregyházára az Állatparkba. Idén is nagy sikert aratott a fóka show, a papagájok bemutatója, a jegesmedve látványetetése. A cápákra rácsodálkoztunk az akvárium alagútjában sétálva.  Hajókáztunk a Tiszán, 3D moziban gyönyörködtünk a Tisza-tó szépségeiben. Reggelente a biciklizésé volt a főszerep. Bár gyermekeink többsége a 9-13 éves korosztályból került ki, könnyen vették az akadályokat és akár 20-24 kim-t is letekertek reggel a tanár nénikkel, bácsikkal.

Nagyon szerencsés időt kaptunk a természettől, mivel végig kánikula volt. Naponta jártunk a strandra, amelyet idén is ingyenesen látogathattak a gyermekek a városi önkormányzat felajánlásából. Ezúton is nagyon köszönjük. Ebben az évben is meglátogattak bennünket a barantások, akik íjazni, botozni tanították a gyermekeket. Délután hat fordulós játék várta a csapatot a strandon. Attila tanító bácsi fantasztikusan felcsigázta a gyermekeket, akik nagy lendülettel vetették bele magukat a versenyzésbe.

Nagyon sokan segítettek bennünket ebben az évben is, ezért Mindenkinek egyöntetűen nagyon szépen köszönjük a segítségét.

Lassan elérkezett a tábor vége, amelyet szombaton a gyermekek záró műsora, majd Ica szervezőtársunk jóvoltából nagyon finom gulyásleves és palacsinta vacsora és tábortűz koronázott meg. Szerencsére sokan meglátogattak bennünket ebből az alkalomból és így megköszönhettük mindenkinek a támogatást. Icának a nagyon finom vacsorát külön köszönjük! Itt jegyezzük meg, hogy a faluból sokan segítettek, hogy a 250 db palacsinta időre elkészüljön. Isten fizesse meg Nekik, főleg, hogy a nagy melegben is vállalták a tűzhely melletti munkát!

Kicsit el is szomorodtunk, hogy ilyen hamar véget ért a tábor, ám lelkesen készülünk már a jövő évire. Örömmel indítottuk el a kis csapatot Moldvába, miután láttuk naptól lebarnult arcukat, csillogó szemeiket és az örömöt, hogy jól érezték magukat nálunk.  Reméljük jövőre hasonlóan sikeres tábort zárhatunk majd!

Üdvözlettel:

Szervezők

Makkai Attiláné, Ilona
Erős Ildikó
Felföldi Elek

Tábor Berekfürdőn!

Egy hétig újra élhettem felhőtlen gyermekkoromat, s legalább olyan izgatottan készültem a berekfürdői táborba, mint a csángó gyerekek. Elképzeltem, hogy egy hétig játszhatok, fürödhetek, versenyezhetek a gyerekekkel, s nem kell felelőséget vállalnom értük. Végre vendég vagyok egy táborban, amit más szervezett s pluszként találkozhatok a keresztgyermekemmel, s eltölthetek hét napot úgy, hogy semmiért nem kell izgulnom. Talán négy év próbálkozás után megnyílik a keresztlányom is felém, s beszélgethetünk egymással.

Tehát komoly elvárásaim voltak, de minden megadatott hozzá ezen a remek helyen. Amikor megérkeztem, szó szerint elakadt a lélegzetem, amikor megláttam a "Megbékélés Házát" Berekfürdőn. Gyönyörű zöld környezet ,szép kulturált tiszta szobák. Nem sok ilyen táborhelyet találunk mostanában. A holland férjem azt mondta „Jolanda ez nem szép tábor, ez luxus tábor”, s valóban az volt. Hét dráma-pedagógus, szarvasi és berekfürdői gyerekek, ingyen strand, szervezett kirándulások, nyíregyházi állatkert, fagyi és dinnye-evés, vetélkedők, sport, minden megvolt ahhoz, hogy a csángó gyerekek jól érezzék magukat, tanulják a magyar nyelvet s élvezzék a nyári vakációt.

Ami igazán megfogott engem ebben a nyolc napban az az, hogy végre lehetőségem volt közelebb kerülni a gyerekekhez. Az esti römizések csak egyszerű időtöltésnek indultak, de a harmadik napon azon vettem észre magamat, hogy bár tört magyarsággal, de mindennapi problémákról
diskuráltunk. Az anyukám nem szereti a zenét, amit hallgatok, sokszor nem ért meg stb. Rájöttem, hogy nekik is pontosan ugyanolyan gondjaik vannak, mint az én fiamnak voltak tini korában. Beszélgettünk néha éjfélig. Barátságokat kötöttek a különböző helyekről jött csángó fiatalok a helyiekkel.

Mindig azt hallottam, hogy mi igazán sosem értjük meg a csángókat. Nem állítom, hogy valaha nekem sikerülne, de talán sosem lesz ilyen lehetőségem arra, hogy legalább megpróbáljam. Ez az együtt töltött egy hét segített abban is, hogy közelebb kerüljek a csángó tanárokhoz. Nem úgy diskuráltam velük, mint a KEMCSE alelnöke, hanem mint Jolanda, az anyuka, a feleség, a nő, s ebben sem különböztünk nagyon. Talán arra jó volt, hogy a jövőben könnyebben tudjunk kommunikálni s ezzel talán jobban tudjuk a kinti munkájukat segíteni. Hiszen azt mindenki tudja, hogy erre mekkora szükség van.

Minden perce ennek a tábornak arra utalt, hogy Erős Ildikó, Makkai Ica és Felföldi Elek mekkora figyelmet, energiát s főleg szeretetet invesztáltak ennek a tábornak a szervezésébe. Köszönöm nektek, s hálás vagyok, hogy olyan szervezetben dolgozhatok, ahol ilyen keresztszülők vannak. Nélkületek ez nem valósulhatott volna meg, s természetesen az anyagi támogatók nélkül sem. Köszönöm azt is, hogy létezik ebben az anyagias világban még olyan hely, mint Berekfürdő, ahol ekkora szeretettel fogadják a gyerekeket, ahol az egész falu sütötte a palacsintát a nagy hőségben. Ez mindenféleképpen példa értékű. Ica néni gulyás levesét sem fogjuk elfelejteni.

Óriási büszkeség fogott el, amikor láttam a gyerekeket a „Naputánjáró”-társasjátékkal játszani, hiszen ebben a csángó gyerekek jobbak voltak, mint a helyiek, s szomorúan bevallom, hogy mindig megvertek bennünket. Ebben én is bele tartoztam.  A siker élménye csodálatos dolog. A magyarországi drámapedagógusok is csak maximális elismeréssel beszéltek a társasjátékról. Mindez megerősített abban, hogy milyen fontos a magyar nyelv oktatása Moldvában, s milyen értékesek ezek a táborok. Folytatni kell bármilyen nehéz is. Lehet hogy nem tudunk nagy dolgokat csinálni, de tudunk kis dolgokat nagy szívvel. Nem mindig sikerül a tábor ilyen tökéletesre, s sokszor a pénz hiánya miatt, de az akarat s a szeretet néha pótolja az anyagiakat.

Kedves Ildikó, Ica és Elek köszönöm ezt a hetet. Sokat tanultam, pihentem, sok-sok kis barátot szereztem. Remélem máskor is meghívtok. Néha olyan jó egy kicsit újra gyereknek lenni!

Köszönettel,

Jolanda Willemse
a Kemcse alelnöke,
táborozó

 Adományozzon telefonja segítségével! Hívja az adományvonalat (13600) előszám nélkül, majd üsse be a 47-es kódszámot! A hívás ára bruttó 250 Ft. Köszönjük támogatását!
Facebook
erdély.ma
Nyitólap | A csángók | Az egyesület | Keresztszülővé válni | Kapcsolat
Hírek, események | Klubdélutánok | Szociális tevékenység | Vallás, hagyományőrzés | Nyaralás, táboroztatás | Oktatás, továbbképzés | Falugazdák | Segítséget kérünk | Utazás Moldvába | Naputánjáró | Könyvek, kisfilmek, videók