ELNÖKSÉG

2010.02.22.

 

A Keresztszülők a Moldvai Csángó Magyarokért Egyesület elnöksége

Elnök Gazdasági felelős Titkár
Pákozdi Judit Adamikné Kovács Katalin Wagner Nóra

 

elnok@keresztszulok.hu

 

 

gazdasagi@keresztszulok.hu

 

info@keresztszulok.hu

Alelnökök
Willemse Jolanda Gyöngyössy Lajos

 

alelnok1@keresztszulok.hu

Elnökségi tagok
Lázárné Sereg Borbála faluklub-felelős Büttner Sarolta továbbtanulási felelős

 

alelnok3@keresztszulok.hu

 

alelnok4@keresztszulo.hu

Vajda Éva oktatási felelős Vékony Márta egyetemisták és honlapfelelős

 

martavekony@gmail.com

Pákozdi Judit elnök

Újságíróként lapszerkesztőként több évtized óta a magyar hagyományok, szokások, többek között konyhánk megőrzéséért, értékeinek elismeréséért, családösszetartó, nemzetmegtartó erejének tudatosításáért dolgozom. Csángókkal először 20 éve találkoztam a Baranya megyei Egyházaskozáron, ott és akkor érintett meg a csángómagyar lét karizmája, s a felismerés, hogy e népcsoport fogyása, elvándorlása, asszimilációja felgyorsult. Kötelességemnek éreztem, hogy a magam szerény eszközeivel, megmaradásukat, hagyományaik megőrzését segítsem. Azóta bejártam Gyímes és Moldva falvait, alkotó társammal a pusztinai Nyisztor Tinkával összegyűjtöttem a még fellelhető étkezési hagyományokat és recepteket. Ezeket Csángó galuska címmel ez évben könyv alakban meg is jelentette az a kis kiadó, amelyet magánvállalkozásban működtetek.

Több évtizedig a Magyar Konyha, Közép- Európa első gasztronómia magazinjának munkatársa , majd főszerkesztője voltam, és az utóbbi három évben részt vettem „A rák ellen, az emberért ,a holnapért!” kiemelkedően közhasznú Társadalmi Alapítvány munkájában, ahol módom volt megismerkedni a civil szervezetek működésével. Okleveles üzemgazdász és újságíró vagyok, tözsgyökeres budapesti. és katolikus. Két diplomás gyermekem van, egy leány és egy fiú, akik eddig már három szép fiúunokával ajándékoztak meg. A civil mozgalomban és a médiában szerzett tapasztalataimmal, kapcsolataimmal, munkával és szívvel-lélekkel szeretném a keresztszülőket és csángó magyar oktatás ügyét szolgálni.


Willemse Jolanda alelnök, szociális felelős

Miután megtiszteltek a bizalmukkal, s engem választottak alelnöknek és szociális felelősnek szeretnék bemutatkozni azoknak, akikkel még nem találkoztam. Jolanda Willemse vagyok. Tudom nem hangzik magyarnak, de holland férjem van s attól kaptam ezt a nehezen megjegyezhető nevet, bár a környezetemben egyszerűen mindenki csak Jolandának hív. Egészségügyi Főiskolát végeztem, majd intenzív koraszülött osztályon dolgoztam.

1975 végén mentem el Libiába dolgozni, az ottani magyar kórházba. Ott ismertem meg a férjemet, s a gyermekem is ott született. Soha nem gondoltam volna, hogy minden fontos dolog az életemben Afrikában és Ázsiában fog történni. 30 évet töltöttem külföldön miután a férjemet a Siemens cég vezetőjeként 3 évente más országba helyezték. Mellette megengedhettem magamnak, hogy a fizetésem nagyrészét karitatív munkára költsem. Szinte a megszállottságig elköteleztem magam a szegény afrikai és ázsiai gyerekek megsegítéséért. Sok szenvedést és szomorúságot láttam, de ez még jobban ösztönzött, hogy többet és jobban dolgozzak.

Tagja voltam s vagyok több karitatív szervezetnek. Szerveztem bazárokat a Vöröskereszt Kenyai kirendeltségén, s az általunk elkészített termékeket az Angol Követségen adtuk el. Az így megszerzett pénzt szintén a rászorult és éhező gyermekekre fordítottuk. Ugandában és Nairobiban úszóbajnokságokat rendeztünk iskoláknak, lehetőséget adva a kevésbé tehetséges gyerekek számára is. Ezzel a munkámmal elnyertem a Brisbane trófeát, amely annak jár, aki a legtöbbet tesz a fiatalok sportéletéért. Mauritiuson az angol Corona Society karitatív szervezetén belül gyermekeiket egyedül nevelő anyáknak nyújtottunk segítséget. Nyolc évet töltöttem Kuwaitban, s még az ilyen gazdag országban is vannak rászorultak. Kitört a háború, s menekülni kellett a családommal. Ez a szomorú tapasztalat arra is jó volt, hogy jobban értékeljem a békét és szeretetet. Az utolsó állomás Bangladesh volt, ahol nagyon nehéz az élet. Sok szegény ember él a világ ezen részén, s nagyon nehéz támogatókat találni. A vándorló élet lehetőséget adott arra ,hogy elsajátítsam a több évszázados múltra visszatekintő angolszász civil karitatív munkát. Beszélek tökéletesen angolul, felsőfokon németül s arabul, és hollandul is megértetem magam.

Négy éve költöztünk vissza Magyarországra, s a felnőtt fiam is itt él. Bár ő sohasem járt magyar iskolába, mégis tökéletesen beszél magyarul. Hazatérésem után szerettem volna itthon is folytatni ezt a munkát, s így kerültem kapcsolatban fogyatékos és speciális nevelési igényű gyerekekkel Jászberényben. Külföldi adományokból sikerült belülről az egész iskolát felújítani. Látogatóba elvittem ide a Diószéni gyerekeket is. Elindítottam Magyarországon az Esélyteremtő Születésnap Programot is, amely segítette a csángó gyerekek táboroztatását.

Három éve vagyok keresztszülő, s két keresztgyermekem van Diószénben. Többször jártam Moldvában, s próbáltam megismeri az ottani kultúrát, az emberek gondolkodását. Láttam a Salus Ortopédtechnika Kft. ortopédszűrését, s Tóth Marianna dentálhigiénikus előadásait. Köszönet Király Lajos, s az egész csapat munkájának, amit a csángó gyerekek egészségéért tettek. Szerveztem táborokat a Balatonnál, Nyíregyházán, s a Dunakanyarban, Csángó Advent estét Szentendrén. Nálam laktak a gyerekek végig, s volt lehetőségem jól megismerni őket. A Katalin bál tombolájára Petrás Mária kerámikustól kaptunk egy gyönyörű szobrot. 250 tombolát adtunk el, s a pénzt táborozásra költöttük.

Szociális felelősként szeretném ezt a munkát tovább folytatni, hiszen az előttem lévők nagyon magasra szabták a mércét. Köszönjük az áldozatos munkájukat. Azért, hogy továbbra is ilyen jól működjön ez a csapat, szeretném a segítségüket kérni. Kérem, jelezzék felém ötleteiket, vagy ha valakinek segítségre lenne szüksége, ha ötleteivel hozzá tudnának járulni ehhez a nemes ügyhöz. Azt is szeretném tudni ki, mit, hogyan és hol tett a csángó gyerekekért, hogy egyetlen jótett se maradjon köszönet nélkül. Kedves Keresztszülők! Bármikor bárki rendelkezésére állok, s erőm és tehetségemtől telhetően megpróbálok segíteni. Jó lenne szorosabb kapcsolatot kialakítani az itteni diákokkal is, s talán a tanulásban is segíthetnénk nekik. Tervek vannak, s együtt csodákra lehetünk képesek. Köszönöm a bizalmukat, s munkámmal próbálom önöknek meghálálni. Elérhetőségem : 2000 Szentendre Margaréta utca 4 telefon: 06302792688 , vagy 0626303477


Gyöngyössy Lajos alelnök, vallási felelős

“…mi is magyarok vagyunk, Még Ázsiából szakadtunk, Úristen, sorsunkon segíts, csángó magyart el ne veszítsd!” (részlet a Csángó Himnuszból)

- Isten kezében, mint eszköz teszem a dolgomat a csángó magyarokért; 61 évesen nyugdíjas tervezomérnökként. Budapesti vagyok, itt élek feleségemmel és leányommal, de a vidék és a vidéki emberek is közel állnak hozzám. Az Egyesületben irányítom és ellenorzöm az elnökség muködését, beleértve a gazdasági területet is. Ellátom a közgyuléssel kapcsolatos teendoket. Felügyelem az Egyesület elnökségének és a tagjainak az Alapszabály eloírásainak betartására vonatkozó kötelezettségét, valamint a törvényben az Egyesületre eloírt rendtartást. A csángó magyarokhoz Böjte Csaba atya felhívásán keresztül kerültem közel, olyannyira, hogy néhány napos gondolkodás és tájékozódás után jeleztem szándékomat a Moldvai csángó magyarok Szövetségénél a “Keresztapa program”-ban való részvételre. Keresztfiamat, Rétye Ferencet keresztszüloi jelentkezésemre a Szövetség választotta ki. A második keresztgyerekemet Simon Ankucát úgy is mondhatom a Sors hozta nekem. Mindkettojükkel a 2005 februári Csángó Bálon ismerkedtem meg. Azóta többször találkoztunk részben Magyarországon, részben náluk Lészpeden. Szeretném, ha mindkét keresztgyerekem tovább tanulna szakiskolában vagy középiskolában. Mindkét családot csomagküldéssel illetve anyagilag is segítem. Csángóföldi utazások szervezésével és lebonyolításával is foglalkozom, ezzel más keresztszülonek is lehetové teszem keresztgyerekük meglátogatását. 2006-ban két ilyen látogatást is lebonyolítottam. A további utak szervezése is folyamatosan történik. A keresztgyerekek nyári magyarországi nyaraltatásában is segítséget kívánok nyújtani az Egyesület keretében. További feladatomnak tekintem a keresztszülok egymással és az Egyesülettel való személyes kapcsolatának létrehozását és fenntartását többek között a keresztszülo klubnapokon. Szeretném a vidéki területi egységek megszervezését is megvalósítani. Ezzel az elnökségnek könnyebb lenne a kapcsolattartás és az operatív munka az internettel nem rendelkezo vidéki keresztszülokkel.


Adamikné Kovács Katalin gazdasági felelős

Székely nagymamámtól mindig azt hallottam, hogy „tedd magad hasznossá fiam.”

Igen hosszú ideig- több mint 20 évig- voltam önkéntese és kurátora a Rák Ellen az Emberért Holnapért Alapítványnak, számviteli, pénzügyi és szervezői tudásommal segítettem munkájukat. Ez idő alatt ott kineveltünk egy igen jó képességű csapatot, akik ma már nagyon jó minőségben dolgoznak. Ott most befejeződött a feladatom, de nagyon szeretném a meglévő tudásomat és gyakorlatomat jó cél érdekében továbbra is hasznosítani. Azt gondolom, hogy az Egyesület céljainál jobbat nem kell keresni, ezért igen nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy részt vehetek e munkában. Magamról: egyedül élek, két leányom és őt unokám van, közülük három már felnőtt és kettő kisebb. Negyven-kétéves szakmai múlt van mögöttem, számviteli főiskolai végezetem, és bejegyzett mérlegképes könyvelő vagyok. Nyugdíjba vonulásom előtt 20 évig főkönyvelőként dolgoztam egy tervező vállalatnál.


Wagner Nóra titkár

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem magyar-esztétika szakos, végzős hallgatója vagyok. Jelenleg tanítási gyakorlatomat végzem a gödi Piarista Szakiskolában. Szabadidős programok szervezésével foglalkozom. Az ifjúsági önkéntes munkában sok tapasztalatot szereztem, több külföldi képzésen, tanulmányúton vettem részt, fél évet Finnországban töltöttem ifjúságsegítőként. Közel egy éve vagyok A Moldvai Magyar Oktatásért Alapítvány titkára. A Moldvában töltött napjaim alatt szerzett tapasztalataim mély benyomást tettek rám. El is határoztam, hogy a szakdolgozatomat a Csángóföldön beindított oktatási programról mint tudatos nyelvfejlesztésről fogom írni. Most lehetőségem nyílik, hogy újabb feladatkörömben még többet tegyek ezért a nemes ügyért, a csángómagyarok segítéséért. Itt olyan emberekkel lehet találkozni, akik képesek a mai világban is önzetlenül segíteni.


Lázárné Sereg Borbála faluklub felelős

“Egy lángot adok, ápold, add tovább ….” /Reményik Sándor/

Lázárné Sereg Borbála vagyok, Borsod megyében, Mezőkövesden élek. Férjemmel nyolc éve családi vállalkozást működtetünk, s mellette mérlegképes könyvelőként vállalkozások könyvelését végzem. Lányunk 27 éves, férjével Budapesten él, s októberben megajándékoztak bennünket egy kislány unokával. Fiunk 17 éves, bencés diák Pannonhalmán. A “Keresztapa program”-ról Böjte Csaba atyától rádióból értesültem, három évvel ezelőtt. Akkor egy kisfiút fogadtunk, aki már elvégezte az általános iskolát, majd két éve Csurály Alinának, egy 10 éves külsőrekecsini “cinkának” vagyunk keresztszülei. Alina szorgalmas, jól tanul, szépen beszél magyarul, melyhez családjától is sok biztatást kap.

2005. decemberében Mezőkövesden iskolás gyerekekkel és szüleikkel több mint 500 cipős dobozt töltöttünk meg ajándékkal, 2007. Pünkösdjén pedig egy autóbusszal meglátogattuk őket Külsőrekecsinben. 2007. augusztusában 15 mezőkövesdi keresztszülővel, s a város lakóival és vállalkozóival közösen 29 külsőrekecsini gyermeket városunkban egy hétig táboroztattunk. Tizennyolc gyerek még nem járt Magyarországon, többségük először volt strandon, Állatkertben, meglátogattuk a Parlamentet, Eger, Mezőkövesd nevezetességeit. Próbáltuk őket kényeztetni, szeretgettük őket, figyeltük kívánságaikat. Sokat próbáltunk adni nekik, de biztos vagyok benne, hogy többet kaptunk tőlük, mint amennyit adtunk. Az egyesületben szeretném átadni tapasztalataimat, észrevételeimet. Szeretném, ha a falu-klubok keretében ötleteink gazdát cserélnének, egyre több keresztszülő és gyerek találkozhatna, hogy mi felnőttek minél többen átérezhessük, hogy adni jobb, mint kapni.


Büttner Sarolta továbbtanulási felelős

Kémia –biológia szakos középiskolai tanár vagyok, férjem geofizikus. Két fiunk és egy lány unokánk van. Gödöllőn, családi házban élünk immár húsz éve. A moldvai csángók nehéz helyzetéről a szégyenletes dec 5.-ei népszavazás után hallottunk Böjte Csaba és Hegyeli Attila gödöllői látogatása alkalmával. Férjemmel rögtön elhatároztuk, hogy megpróbálunk tenni valamit a teljesen elhagyatott csángókért a magunk erejéből. Barátok, rokonok segítségével összegyűjtöttünk könyveket, számítógépeket, oktatási segédanyagokat, és kisebbik fiunkkal elindultunk Lészpedre, ahol Márton Attila vendégszeretetében részesültünk. Megismerkedtünk Puskás Anna nénivel, élveztük szép énekét. Sajnos ezt már soha többé nem tehetjük.

Hazatérve, biztosak voltunk abban, hogy ezt a munkát folytatni kell, de szervezettebb körülmények között. Felkerestem Szűcs Józsefné, Zsókát, a Damjanich Általános iskola igazgatóját, és ő felajánlotta, hogy az éppen alakuló Gödöllői Értékvédő Közhasznú Egyesület keretén belül végezzük ezt a valóban értékvédő és -mentő munkát, a moldvai csángók magyar oktatásának támogatását. Zsóka kapcsolatrendszerének segítségével sikerült egy nyári jutalomtábort szervezni 18 gyereknek és 2 felnőtt kísérőjüknek. Ez a jól sikerült egy hetes magyarországi tartózkodás megerősítette bennünk, hogy tovább kell haladnunk ezen az úton, és meg kell találnunk azokat a személyeket és anyagi forrásokat, amelyek segítségével további támogatást nyújthatunk a csángó gyerekek magyar tanulásához. Ekkor keresett meg Hegedűs Dóra, hogy nem vállalnék-e alelnöki funkciót az egyesületben. Nagy megtiszteltetésnek érzem ezt a felkérést, és remélem, hogy meg tudok felelni az elvárásoknak.


Vajda Éva oktatási felelős

Két évig Moldvában, Pusztinán, tanítottam a férjemmel együtt, aki gyöngyösi születésű, festőművész. A rendszerváltás után egyetemistákkal voltam kint először Moldvában, két hétig voltunk Lujzikalagorban, gyerekekkel foglalkoztunk. Én abban az időben, tíz évig szülőhelyemen, Sepsiszentgyörgyön és a környező falvakban tanítottam. 2001-ben telepedtünk át a fiammal Magyarországra, ő jelenleg Szegeden egyetemista.

A két év moldvai tapasztalat számunkra meghatározó volt, ezért gondoltam arra, hogy szívesen részt vennék a KEMCSE áldozatos munkájában, tapasztalatommal szívesen segíteném továbbra is a moldvai magyar oktatás ügyét. Hosszasan tudnék mesélni erről a két évről, de megpróbálom mégis röviden összefoglalni a tapasztalataimat. Mivel nem vagyok a téma kutatója, csak a személyes, szubjektív tapasztalataimról tudok beszélni.

Az oktatási programot, minél inkább megismertem, annál nagyobb dolognak tartottam. A tanárok befogadtak az első perctől, segítettek beilleszkedni, nagyon jó és pozitív hangulat uralkodott. A Salamon Adrián és Hegyeli Attila közös vezetési módszerével teljesen egyetértettem, azóta is egyetértek. A problémákat meg lehetett vitatni, s örvendtem annak, hogy mindig igyekeztek előremozdítani a dolgot. Természetesen mindez nem működhetne a magyar állam, civil szervezetek, illetve a keresztszülők hathatós segítsége nélkül. Úgy a KEMCSE, mint a pusztinai keresztszülők nagyon sokat segítettek a munkánkban, figyelemmel kísérték az eseményeinket, mindig visszajeleztek, bátorítva és bíztatva minket. Ezért ma is hálás vagyok. Tudom, hogy a többi faluban is így van ez. Ezt megint egy igazi csodának tartottam. Több mint 1500 ember hoz áldozatot egy jó ügy érdekében. Úgy gondolom, hogy ez nem kevés. Ezért ajánlottam fel a segítségemet a KEMCSE-nek, mint oktatási felelős és kapcsolattartó a Moldvában tanító tanárokkal.


Vékony Márta honlap felelős

Nevem Vékony Márta, és igen, Máriára is lettem keresztelve alaphangon. 1951.09.10-én születtem Baján. Édesapám Temesvárról származott. Az idősebb generációk talán megértik annak a ténynek a humorát, hogy (tudomásom szerint) ő volt Magyarország egyetlen pártonkívüli diplomatája a régi világban (agrárvonalon, de mégis….)

Párizsban voltam középiskolás, Rómában végeztem az egyetemet, úgyhogy, ha ezeken a nyelveken beszélek is, semmi érdemem benne. Angolul iskolában tanultam meg. Nyugdíjazásomig összesen két munkahelyem volt, Gödöllő, Gépész Kar, majd Országos Műemlékvédelmi Hivatal. A számítógépet és a netet erős felhasználói szinten ismerem, és nyitott vagyok bármi megtanulására.

Elkötelezett katolikus vagyok. A csángókkal a keresztszülő-programban találkoztam, melyről túl sokat eddig nem tudtam, de boldogan ajánlom fel hátralévő életemet a magyarság, és köztük a Szeret-menti falvak segítése érdekében.

 Adományozzon telefonja segítségével! Hívja az adományvonalat (13600) előszám nélkül, majd üsse be a 47-es kódszámot! A hívás ára bruttó 250 Ft. Köszönjük támogatását!
Facebook
erdély.ma
Nyitólap | A csángók | Az egyesület | Keresztszülővé válni | Kapcsolat
Hírek, események | Klubdélutánok | Szociális tevékenység | Vallás, hagyományőrzés | Nyaralás, táboroztatás | Oktatás, továbbképzés | Falugazdák | Segítséget kérünk | Utazás Moldvába | Naputánjáró | Könyvek, kisfilmek, videók