Érdemes volt küzdeni a „csángócskákkal”

2014.10.16. | Keresztszülők
Beszámoló a 2014. októberi klubdélutánról
Klubunkra ez alkalommal szívünknek kedves vendégek érkeztek: Borbáth Erzsébet, a Romániai Magyar Pedagógus Szövetség oktatási szakértője Csíkszeredából, Márton Attila, a moldvai magyar oktatási program koordinátora, valamint Bilibók Jenő és Ferencz András tanfelügyelők Moldvából.. A zsúfolásig megtelt klubtermünk igazolta, hogy a Keresztszülők nagy érdeklődéssel várták vendégeink beszámolóját.

Sok-sok szervezés, egyeztetés után péntek délután érkeztek meg vendégeink a XI. kerületi Griff szállóba, ahol Pákozdi Judit elnöknő és Adamikné Kovács Katalin vezetőségi tag fogadta őket. A hosszú, fárasztó út után jól esett vendégeinknek a jó hangulatú beszélgetés.

A szombati program múzeum látogatással kezdődött: a budai várnegyedben a nemrég felújított Honvéd Főparancsnokság épületében megrendezett „Zsolnay-egy zseniális család” című kiállítást csodáltuk meg.

A klubdélután hangulatát László Ildikó előadásában két gyönyörű pusztinai dal alapozta meg: a „Kerek a szőlő levele” és a „Gerlicét láttam bánatban.”

Először Borbáth Erzsébet tartotta meg előadását. Meghatódva köszönte meg az AMMOA által alapított Petrás Incze János díjat, amelyet februárban a Csángó Bálon kapott, de távolléte miatt csak levélben köszönhette meg azt. Beszámolóját a csángókkal való első találkozásával kezdte:1990 februárjában moldvai csángó szülők küldöttsége kereste fel, hogy vállalja el gyermekeik tanítását magyar nyelvre. A hozzá bizalommal forduló szülőknek igent mondott, és ezzel kezdetét vette egy küzdelmes, de sok örömet adó pedagógusi életszakasz. A csángó gyermekek úgy szívták magukba az ismereteket, mint a szivacs a vizet. Szemléltetésül felolvasott a gyermekek fogalmazásaiból, amelyek bizonyítják, hogy érdemes volt küzdeni a „csángócskákkal”. Ennek az időszaknak az eredménye a sok-sok kiváló értelmiségi fiatal, akik ma részben Budapesten, részben Moldvában kamatoztatják azokat az ismereteket, amit sok szeretettel, odafigyeléssel Erzsike nénitől kaptak. De nem is tehetett másként, mert a csángó szülők arra kérték őt, hogy „apjuk helyett apjuk, anyjuk helyett anyjuk” legyenek a pedagógusok az iskolában. A csángókkal folytatott több éves oktatási tapasztalata alapján javasolja, hogy Csíkszeredában indítsanak tehetséggondozó 7. osztályt a középiskolákban továbbtanuló gyermekek részére. Ezzel nagyon sok fájdalmas tapasztalástól kímélnék meg a gyermekeket.

Nagy elismeréssel szólt a két éve megújult moldvai magyar oktatási programról, amelynek felügyelő bizottsági tagja. Felhívta a figyelmet, hogy a minőségi oktatás legyen a pedagógusok célja. Szerinte nagyon fontos, hogy a moldvai Csángó Tanács munkáját minden moldvai témával foglalkozó civil szervezet támogassa, hogy megerősödve képviselhesse a csángó embereket.

A nagy átéléssel megtartott előadás utáni szünetben tudtunk kérdezni a vendégektől.

A közös ének tanulás és dalolás most sem maradt el szünet után egy szitási éneket tanított Ildikó a keresztszülőknek, akik néhány taktus után már együtt fújták a dalt. „Szeretném, szeretném patak martján lakni”, majd Márton Attila kordinátor ismertette az oktatási program jelenlegi helyzetét vetített képes előadással. Bemutatta az egyes helyszíneket, és az ott tanító tanárokat. Külön kitért az új kollégákra. Nagy eredmény, hogy a nyáron elkészült a rácsilai Oktatási Központ, ahol magyar tanítás is folyik, de egyben itt találkozhatnak a távoli falvakból érkezett tanárok ügyes-bajos dolgaikat megbeszélni. Itt rendezte be irodáját Márton Attila, itt lakik Ferencz András, ha az oktatást ellenőrző körútra indul a falvakba. A nyáron diószegi gyerekek szállásául is szolgált. Ez a sokoldalú intézmény azonban nem helyettesíti egy Bákóban, a csángóföld központjában megvalósítandó nagy oktatási központ létrehozását, amelynek egyelőre anyagi akadálya van.

Ferenc András és Bilibók Jenő, mint oktatási felügyelők elmondták, hogy legfőbb céljuk, hogy segítsék a tanár társaikat, átadják pedagógiai és módszertani tapasztalataikat.

A hosszúra nyúlt megbeszéléssel még nem ért végett vendégeink napja Egy látványos színházi program várt rájuk az Erkel színházban: Lehár Ferenc gyönyörű zenéjére komponált Víg özvegy balett előadást nézték meg.

Nagyon köszönjük vendégeinknek, hogy átfogóan tájékoztattak bennünket a moldvai magyar oktatás helyzetéről. Mindannyian megnyugodva tértünk haza, hogy most már a következő nagy feladatra koncentráljunk, a karácsonyi csomaggyűjtésre.

Keresztszülő társunk, Tündik Tamás jelezte, hogy van még hely a mikrobuszában a XI. Szeretmenti népdalvetélkedő megtekintésére, ami november 15-én lesz Kosteleken. Bővebb információ kapható:06-30-260-9467-es telefonszámon.

Lejegyezte:

Büttner Sarolta
program szervező
KEMCSE

 

 Adományozzon telefonja segítségével! Hívja az adományvonalat (13600) előszám nélkül, majd üsse be a 47-es kódszámot! A hívás ára bruttó 250 Ft. Köszönjük támogatását!
Facebook
erdély.ma
Nyitólap | A csángók | Az egyesület | Keresztszülővé válni | Kapcsolat
Hírek, események | Klubdélutánok | Szociális tevékenység | Vallás, hagyományőrzés | Nyaralás, táboroztatás | Oktatás, továbbképzés | Falugazdák | Segítséget kérünk | Utazás Moldvába | Naputánjáró | Könyvek, kisfilmek, videók