Farsang, mely több volt, mint egy mulatság!

2016.02.21. | Keresztszülők
Katolikus farsangon, a KAFA 2016 rendezvényen vettem részt Rákosligeten, mely sokkal több volt, mint egy mulatság, hiszen egy nemes ügyet is képviselt: a moldvai csángómagyar gyermekek magyar nyelvű oktatásának segítését. Tampu-Ababei József atya, aki maga is lujzikalagori csángómagyar, és sok–sok rákosligeti fiatal, közös szervezésben 600.000 forint adományt gyűjtöttek össze a gyerekek oktatása számára, amelynek közvetítésére a Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesületet kérték fel.
 
Több száz felnőtt és gyermek jelmezbe öltözve népesítették be 2016 február 6-án a Gregor József Általános Iskola termét. Gyönyörűen feldíszített asztalok és lampionok tették a helyiséget hangulatossá.
 
Az est fényét a Virággyöngy Együttes és László Ildikó szép csángó dalai színesítették.
 
Mint az egyesületünk alelnöke, én is beszéltem a tíz éves munkánkról, az eredményeinkről, és hogy hogyan lehet a moldvai csángómagyar oktatási programhoz és a keresztszülő-mozgalomhoz kapcsolódni. Majd táncház és tombola következett. A színes moldvai blokkban a lábalávalót Benke Grátzy és zenekara szolgáltatta. Senki sem maradt ülve s pillanatok alatt megtanulták a tánclépéseket.
 
A gyerekek sem maradtak jutalom nélkül, hiszen a jelmezverseny eredményhirdetése után Kóka Rozália mesemondó szép ízes meséit körben ülve hallgathatták. Jó volt látni a mosolygós arcokat, hallani a kedves érdeklődő szavakat, ami azt éreztette velem, hogy mindenki milyen alázattal és tisztelettel állt e nemes ügy mellé. Ezúton is köszönöm a művészek önzetlen fellépését.
 
oOo
 
Egy héttel később a pénz hivatalos átadásánál újra találkozhattunk László Ildikóval együtt a rákosligeti fiatalokkal és József atyával. Az atya szeretettel beszélt a csapat munkájáról, és arról, hogy milyen jó volt együtt dolgozni egy olyan ügyért, ami az ősi nyelvünk és kultúránk megmaradásáért küzd. A fiatalok érdeklődtek a keresztszülő-mozgalom iránt, a csángók történetéről, és figyelemmel hallgatták László Ildikót, aki még Gábor Felicia csángó írónő most megjelent könyvéből is felolvasott. (A könyv legutóbbi bemutatójáról ide kattintva láthatunk egy felvételt, ahol az írónő maga vall a kötetéről, a gyerekkoráról, a viseletükről.) Kérték a fiatalok, hogy szívesen hallgatnának még egy előadást is, hogy jobban megismerjék, még többet tudjanak a tőlünk ilyen távol élő moldvai magyar testvéreinkről. Jó érzés volt hallani, hogy ismerik és használják a csángó Naputánjáró-társasjátékot és a Csángómagyar Legendák című könyvünket is. Reméljük, találkozhatunk majd velük a klubdálutánjainkon, amelyekre szeretettel várjuk őket is.

Megnéztük a bálról készült filmjüket, és beszélgettünk a finomságokkal teli terített asztal mellett. Éreztem, hogy milyen szeretettel veszik körül József atyát, hogy szeretnek együtt lenni ezek a fiatalok, itt ebben a szépen felújított közösségi házban. Olyan, mintha egy kis különálló szép faluban lennénk a fővárosban. Azt hiszem, őszintén mondhatom, hogy ezeket a fiatalokat megérintette a csángó kultúra, s amíg ők vannak, addig van jövője a programnak.
 
Ha néha elfogy az erőm és a kedvem, hiszen tíz év az hosszú idő, akkor az ilyen estéktől is feltöltődve tudom folytatni új energiával a munkát. Köszönjük József atyának és a rákosmenti fiataloknak a minden reményünket felülmúló adományt. Ígérjük, hogy hasznos és fontos dolgokra fogjuk felhasználni, ami azt szolgálja, hogy jobbá és hatékonyabbá tehessük a moldvai csángómagyar gyermekek tanulását. Arról is majd beszámolunk.
 
A Lelkes Foto Kft., László Ildikó,Ton Willemse fotóival is köszönjük és megosztjuk mindenkivel ezt a nagyszerű élményt.  A csángómagyar gyerekek és a KEMCSE nevében pedig köszönjük a rákosligetieknek az adományukat és a fáradozásukat. Ahogyan a csángók mondanák: Isten fizesse!
 
Hálás szeretettel,
 
Jolanda Willemse
KEMCSE-alelnök


 Adományozzon telefonja segítségével! Hívja az adományvonalat (13600) előszám nélkül, majd üsse be a 47-es kódszámot! A hívás ára bruttó 250 Ft. Köszönjük támogatását!
Facebook
erdély.ma
Nyitólap | A csángók | Az egyesület | Keresztszülővé válni | Kapcsolat
Hírek, események | Klubdélutánok | Szociális tevékenység | Vallás, hagyományőrzés | Nyaralás, táboroztatás | Oktatás, továbbképzés | Falugazdák | Segítséget kérünk | Utazás Moldvába | Naputánjáró | Könyvek, kisfilmek, videók