Ferdinándújfalu

2014.06.13. | Keresztszülők
Román neve: Nicolae Bálcescu
A községet 1923-ban 70 bogdánfalvi lakos alapította, 1945-ig a neve a román király után Ferdinánd lett, 1945-től Nicolae Bálcescu, aki 1848-as forradalmár volt.

Lakossága kb. 3500 fő, döntő többségükben katolikusok 60 %-uk magyarul beszél.

A községhez tartozó falvak: Nicolae Bálcescu, Buchila, Galbeni, Lárguta, Valea Seacá

Első temploma 1924-ben, a második 1978-ban épült Jézus Szent Szívének szentelve. 1957-től önálló katolikus plébánia.

Állami iskola: I-VIII. osztályos általános iskola, kb. 400 gyerekkel, de magyar oktatás nincs

Iskolán kívüli magyar oktatás 2010 januárjától működik, bérelt házban.

 

 

Iskolán kívüli magyar oktatásban résztvevők

2011-2012 évben 21 gyermek
2012 -2013évben 29 gyermek
2013- 2014 évben 42 gyermek

Tanárok

Rosu (Száros) Anna (2010 - 2011)

Vígh-Tarsonyi László (2011- jelenleg is)

Falugazda

ideiglenes jelleggel: Nagy Erzsébet

Keresztszülők száma 5

A jelenlegi tanár bemutatkozása

Vígh-Tarsonyi László

1949. április 27-én születtem Gyorokon, Arad megyében. Történelem-földrajz szakot végeztem Nagyváradon, illetve Debrecenben, és szakoktatói képzést és sakk oktatói képzést is kaptam. 1970 és 1990 között Bihar megyében tanítottam. 1979-82 között iskolaigazgató is voltam, amíg meg nem szüntették az iskolát Csokolyban, ahol tanítottam.

1990-től Magyarországon élek, 2011-ig Galgahévízen dolgoztam, és Galgahévízen fakultatív tantárgyként sakkot is tanítottam. Azóta itt Ferdinándújfaluban tanítok. Beszélek románul, ami megkönnyíti a dolgomat. Szabad időmben teljesítménytúrákat vezetek Erdélyben, és Csángóföldön.

                      Tanár és tanítványa                                              Teljesítménytúrán

Az iskola és a falu eseményei

A 2014 évi futballbajnokság

A ferdinándújfalui csapat 2. lett az idei futballbajnokságon. A hagyományoknak megfelelően 2014 májusában összegyűltek a sportos moldvai gyerekek, hogy összemérjék futballtudásukat és egy örömteli napot tölthessenek együtt tanárok, diákok. Idén Bogdánfalva rendezte a versenyt. Öt faluból (Ferdinándújfalu, Bogdánfalva, Lujzikalagor, Diószén, Dumbravén) érkeztek nagy lelkesedéssel a vegyes csapatok. A mérkőzések 10-kor kezdődtek és kb. 2-ig tartottak. Körmérkőzések voltak, ahol nagy erővel és biztatással küzdöttek a csapatok. Összesen 10 mérkőzés volt, amit szakértelemmel egy ferdinándújfalui, X.-es diák vezetett. Az eredményeket táblán rögzítették.

                                              A 2014-es focibajnokság résztvevői

Szoros küzdelemben az idén a rendező Bogdánfalva nyerte el a kupát, második Ferdinándújfalu lett, harmadik Diószén, negyedik Dumbravén, az ötödik Lujzikalagor.   Mindenki kapott egy szép oklevelet, jégkrémet, Sport-csokit. A ferdinándi Cojocaru Leonard,nyolcadikos. tanuló lett a gólkirály. .A csapatok FIFA minősítésű Adidas labdákat kaptak a KEMCSE és a Lion'a Sport bolt ajándékaként. A versenyzők igazi sportemberekhez méltóan a meccsek végén összeszedték a szemetet és tisztán hagyták el a helyszínt.

                                                  Díjkiosztás

Várjuk a jövő évi folytatást és még több csapat részvételét.

                                                    Piros fölsőben a gólkirály

Lejegyezte:

Nagy Erzsébeti keresztszülő, a keresztszülő utasok fényképeivel

 Adományozzon telefonja segítségével! Hívja az adományvonalat (13600) előszám nélkül, majd üsse be a 47-es kódszámot! A hívás ára bruttó 250 Ft. Köszönjük támogatását!
Facebook
erdély.ma
Nyitólap | A csángók | Az egyesület | Keresztszülővé válni | Kapcsolat
Hírek, események | Klubdélutánok | Szociális tevékenység | Vallás, hagyományőrzés | Nyaralás, táboroztatás | Oktatás, továbbképzés | Falugazdák | Segítséget kérünk | Utazás Moldvába | Naputánjáró | Könyvek, kisfilmek, videók