Hatodik alkalommal Gödöllőn!

2012.11.12. | Büttner Sarolta

A Gödöllői Értékvédő Közhasznú Egyesület és a Keresztszülők a Moldvai Csángó magyarokért Egyesület immár 6.alkalommal szervezte meg 24 lészpedi kisdiák és tanítójuk Márton Attila magyarországi nyaralását. Az idén nem lehetett panaszunk az időjárásra: itt tartózkodásuk alatt végig kánikula volt. A balatoni programoknak ez különösen kedvezett, nemcsak a fürdés volt kellemes, hanem az elmaradhatatlan csoki múzeum látogatás, vízibiciklizés, vidámparkozás is hatalmas sikert aratott.

A gödöllői programok között szerepelt a tavaly már bevált szárítópusztai kalandpark megrohamozása, a moldvai táncház megrendezése a Berka együttes zenéjére a Damjanich iskolában. Örömünkre nem ütközött komolyabb ellenállásba Dobos doktor úr fogászati vizsgálata. Megjegyezte: nem javult a gyerekek foga tavaly óta.

Budapest panorámájában a dunai kishajóról gyönyörködtünk. A Margitsziget látványosságait sem hagytuk ki: az állatkert, a szökőkút és a játszótér is újabb élményeket adott a gyerekeknek. A veresegyházi tóban való lubickolás is pótolta a gödöllői strand élményét.

Kellemes szombati estében élveztük a Szabadság Napi műsort és a tűzijátékot. Vasárnap a Kárpátmedencei búcsúban vettünk részt, ahol néhány énekkel vendégeink is hozzájárultak a mise ünnepélyességéhez. A délután a családoké volt: a vendéglátó családok mindent megtettek, hogy kis vendégeik kívánságait teljesítsék: voltak az Aqua Word-ben, vaddisznó lesen, 3D moziban, grill partiban.

A hétfő a kultúráé volt: a gödöllői könyvtár lelkes fiatal dolgozói játékos, magyar nyelvet gyakorló feladatokkal ismertették meg a gyerekeket. A kézműves foglakozásnak is mindig sikere van: kis ajándéktárgyaikat hazaviszik megmutatni az otthoniaknak.

Ahhoz, hogy ez a változatos program megvalósult, nagyon sokan segítettek. Mindenek előtt a vendéglátó családoknak tartozok köszönettel, akik nagy izgalommal várták a gyerekeket, és mindenre kiterjedő figyelemmel szervezték programjaikat. Néhányan már több alkalommal vállalkoztak erre az izgalmas feladatra: Kolta Dóra, Füle Kornélia, Vass Éva, Simon Angéla és Horvátné Márti rutinosan kezelték a gyerekeket. Ha reggelre sült krumplit kértek, akkor azt kaptak. Az újabb családok is sok szeretetet és élményt kaptak a gyerekektől: Varjú Attila, Gál Éva, Bibere Ildikó és Farkas Margit is megismerkedett és megszeretett egy vagy két tőlünk nagyon távol élő gyermeket. Volt olyan gyermek aki négy napig alig evett és alig beszélt, de a búcsúzáskor átadott vendéglátójának egy csángó szőttest: „ezt Kendnek adom”! Két gyermek mellé tolmács kellett a könyvtárban játszott nyelvi játékhoz. Ők otthon szépen dolgoztak a magyar órákon, de a gyakorlatba való átültetés még nem sikerült. Ez fontos figyelmeztetés a magyar tanár számára! Ki kell emelnem Méder Ákosnét, aki már többször volt vendéglátó, de az idén kiváló logisztikai munkájának volt köszönhető több program sikere. Dr. Bea János keresztszülő Vácról hordta fáradhatatlanul keresztlányát és két barátnőjét a programokra.

Az anyagiak előteremtése mindig nagy izgalommal jár. Sikeresen pályáztunk a Bethlen Gábor Alaphoz. A gödöllői hívek az idén is felekezetre való tekintet nélkül támogatták adományaikkal a csángó gyerekeket. Hálásan köszönjük! Köszönet az önkormányzatnak, és Polgármester úrnak hogy az idén is támogatta a lészpedi gyerekek magyarországi nyaralását!

Reméljük jövőre is sikerül mindenki együttműködésével megszervezni a lészpedi gyerekek nyaralását!

 

Büttner Sarolta
programszervező 

 Adományozzon telefonja segítségével! Hívja az adományvonalat (13600) előszám nélkül, majd üsse be a 47-es kódszámot! A hívás ára bruttó 250 Ft. Köszönjük támogatását!
Facebook
erdély.ma
Nyitólap | A csángók | Az egyesület | Keresztszülővé válni | Kapcsolat
Hírek, események | Klubdélutánok | Szociális tevékenység | Vallás, hagyományőrzés | Nyaralás, táboroztatás | Oktatás, továbbképzés | Falugazdák | Segítséget kérünk | Utazás Moldvába | Naputánjáró | Könyvek, kisfilmek, videók