Hírek, képek Budapesttől Magyarfaluig

2015.05.19. | Büttner Sarolta

Ezúttal friss képes beszámolót kaptunk a magyarfalusi mesemondó versenyről. Elnökünk, Pákozdi Judit aktuális kérdések ismertetésével kezdte a klubot. Egyik régi, lelkes keresztszülő társunk rosszallását fejezte ki a moldvai oktatás vezetőivel szemben, érthetetlennek találja, hogy idén sok pedagógus jelezte távozását tanév végén. Moldvából kapott információink szerint árnyaltuk ezt a hírt: van, aki nyugdíjba vonul, van, aki hosszú éveket töltött el a programban és belefáradt, más tevékenységet szeretne folytatni. Mások eleve egy évre írták alá a munkaszerződést, megint mások munkáját a szakfelügyelők nem találták megfelelőnek. Reméljük, a moldvai oktatás vezetői kellő körültekintéssel kezelik a problémát, és szeptemberben ismét minden helyszínen a szokott módon kezdődhet a tanítás!

Elkészült és kiküldésre került a Keresztszülő Program Hírlevele. Ez után minden hónap végén elküldjük a levelező listánkra, hogy ebből első kézből értesülhessenek a Keresztszülők az aktuális eseményekről, tevékenységünkről. Az első számban olvashatunk többek között Kovács Krisztián diplomakoncertjéről, a Csángópalánta program indításáról, a II. Csángó pakaleáról, az V. Magyar Világtalálkozó Világfalu rendezvényéről.

A Csángópalánta program szeretné a magyar oktatásban résztvevő gyerekek magyar nyelvtudását erősíteni.. Ennek érdekében nyaranta két hétre befogadó családokhoz hoznánk el olyan gyerekeket, akik magyar középiskolákban szeretnének tovább tanulni. Ez nem nyaralás lenne, hanem nyelv tanulás. Bekapcsolódva az itteni családok életébe magyar nyelvtudásukat a gyakorlatban fejleszthetnék. Reméljük, sikerül megtalálni azokat a családokat és támogatókat, akik lehetővé teszik ennek a nagyon fontos programnak a megvalósítását.

Az V. Magyar Világtalálkozó Világfalu rendezvénye a Syma csarnokban lesz május utolsó hétvégéjén. A KEMCSE és az AMMOA közös standjánál a világ minden szögletéből érkező magyaroknak lehetőségük lesz megismerkedni oktatási programunkkal.

A II.Csángó pakaleála április 25-én Magyarfaluban volt. A pakaleála vicces történeteket fed, eredetileg román szó, de ez a kifejezés terjedt el a csángók körében a mi mesemondó szavunk helyett. Második alkalommal történt, hogy egy moldvai verseny zsűrije Magyarországról érkezett. (Először a kosteleki népdalvetélkedőn vettek részt neves magyar népzenészek Sebestyén Márta, Hamar Dániel.) Ezzel is szeretnénk a verseny, az értékek mentésének fontosságát, az anyaország odafigyelését hangsúlyozni.

A zsűri tagjai, akik ezúttal a KEMCSE és az AMMOA képviseletében és támogatásával utaztak Magyarfaluba: Kóka Rozália, a Népművészet Mestere, bukovinai székely művész, Puskás Antal, csángószármazású egyházaskozári mesemondó előadóművész, Esztergályos Jenő, a Magyar Örökség-díjas Apáczai Kiadó volt igazgatója, Kelemen Gábor fotográfus, médiaszakértő, Kecskés Karina színésznő, meseterapeuta és Tátrai Vanda meseterapeuta voltak.

A helyi szervezők Puskás Annamária és Kiss Csaba magyarfalusi tanárok hatalmas munkát végeztek. Így a csaknem valamennyi faluból érkezett vendég gyerek és felkészítő tanáraik zökkenőmentesen tudták összemérni tudásukat. A helyi polgármester jóváhagyásával ennek a távoli kis falunak a gyönyörű kultúrotthonában tartották meg a versenyt. Az eseményről Kelemen Gábor tartott vetített képes élménybeszámolót. Jó volt látni a gyönyörű viseletbe öltözött gyerekeket, hallani az ízes csángó nyelvjárásban előadott hosszú meséket. Az egyik kislány 8 perces darabot tanult meg. Egyértelműen azok a gyerekek tudtak legjobban szerepelni, akik olyan faluból érkeztek, ahol jó a magyar nyelvállapot. A csillogó gyerekszemek láttán egyértelmű volt, hogy az előadók értik és élvezik a mesemondást. Sebők Iván videója és Koren Pál keresztszülőtársunk, művészi képei kiegészítették a beszámolót.

Ezúttal is bebizonyosodott, hogy a továbbiakban is támogatni kell ezeket a rendezvényeket, mert ez igazi értékmentés. Ha nem lenne a magyar oktatási program, nem lenne mesemondó verseny, nem lenne népdalvetélkedő, amelynek folytatásaként 30 gyerek jutott be a Duna televízió által meghirdetett Fölszállott a páva verseny területi selejtezőjére, amelyet a gyimesi Borospatakán rendeznek meg. Nagy örömünkre szolgál, hogy vannak olyan lelkes, a nehézségeket leküzdő tanáraink, mint Annamária és Csaba. Persze nekik „könnyű”, mert ők együtt nagy erőt képviselnek. Ezúttal is gratulálunk egybekelésükhöz!

A jó hangulatú beszámolók kitöltötték a klub egész idejét, így a második programként meghirdetett, Moys Zoltán által írt és rendezett Hazajáró című sorozat Moldva 1. részét egy következő alkalommal vetítjük le.

 

 

2015. május

Lejegyezte:

Büttner Sarolta, programkoordinátor

Prekrit Judit és a keresztszülők képeivel

 

 Adományozzon telefonja segítségével! Hívja az adományvonalat (13600) előszám nélkül, majd üsse be a 47-es kódszámot! A hívás ára bruttó 250 Ft. Köszönjük támogatását!
Facebook
erdély.ma
Nyitólap | A csángók | Az egyesület | Keresztszülővé válni | Kapcsolat
Hírek, események | Klubdélutánok | Szociális tevékenység | Vallás, hagyományőrzés | Nyaralás, táboroztatás | Oktatás, továbbképzés | Falugazdák | Segítséget kérünk | Utazás Moldvába | Naputánjáró | Könyvek, kisfilmek, videók