Invitálás és utazási ajánlat a Kacsikai búcsúra

2013.06.26. | Keresztszülők
Teodóz atyában kedves Keresztszülők, Érdeklődők!
Évek hosszú során látogatta Jáki Sándor Teodóz  bencés atya Moldvában a csángómagyarokat a magyar nyelvtudásuktól függetlenül, erős szeretettel építve lelkükben az őseik iránti tiszteletet népénekeiket, népdalaikat gyűjtve; erősítve a magyarságuk már-már csak pislákoló lángját. Ö volt az  többek között, aki évről-évre vezette Kacsikában az augusztus 15-én, Nagyboldogasszony ünnepnapján, búcsúnapján a körmenetet és celebrálta a magyar nyelvű szentmisét.

Teodóz atya szolgálatával szívvel lélekkel tartotta a lelket a moldvai magyarságban, mint ezt az egyik klubdélutánon  el is mesélte.Mivel Ő ma már az égi zarándokutat járja, ránk maradt, hogy éltessük tovább ezt a lángot, ne h​agyjuk elveszni a moldvai csángómagyarokat és az évente  egyszer a moldvai csángómagyaroknak engedélyezett kacsikai magyar nyelvű szentmisét. Talán titkos kívánsága is Teodóz atyának, hogy legyen továbbra is minden évben az augusztus 15.-i kacsikai búcsúban magyar nyelvű szentmise magyar pappal moldvai csángóknak, akik katolikusok és katolikusnak neveztetik magukat és természetesen minden magyar embernek, aki eljön erre a nevezetes napra.

Ha teljesíteni tudjuk ezt a kívánságot és elzarándokolunk a magyar pap szentmiséjére Kacsikába, akkor nevezzük az ide vezető utat  Teodóz atya tiszteletére tartott emlékútnak, talán emlék zarándoklatnak is. Egyben csatlakozzunk a soproni bencés öregdiákok  "Jáki Teodóz emléktúrák a Kárpáthaza magyarjaihoz" mozgalomhoz!

Ha a folytatás igénye meglesz, Teodóz atya emlékét őrizve, ezután is szervezünk moldvai és talán még moldáviai utat is a maradék magyar testvéreinkhez.

Már hónapok óta kerestük, hogy ki volna az a magyar pap, aki Teodóz atya elhunyta után vállalná a kacsikai utat és a szentmisét. Mivel az idén Magyarországon nem találunk erre az alkalomra papot, a kacsikai búcsú szentmiséjének celebrálását Erdélyből, Gyimesfelsőlokról Berszán Lajos atya, a „Pap bácsi” lett felkérve. Az atya megkeresése a Csíksomlyót pótló pilisszántói szentmiséje előtt történt, és Ő az első szóra elvállalta a feladatot. Berszán Lajos atya a magyar nyelvű gyimesfelsőloki Római Katolikus Árpádházi Szent Erzsébet Gimnázium és Liceum alapítója és nyugalmazott igazgatója. Előre is köszönjük nagylelkű vállalását.

Az alábbiakban tájékoztatjuk az érdeklődőket a Prestige Transilvania – Budapest  utazásszervező úti programját:

KACSIKAI BÚCSÚ A MOLDVAI BUKOVINÁBAN

6 nap, 5 éjszaka

A mai valóság az egykori nagy Magyarország keleti végein túl a moldvai csángó falvakban, a hétvégi magyar iskolákban, ahol több száz „elcsángált” magyar gyereke tanulja ősei nyelvét, melyet segít sok elszánt anyaországi és erdélyi hivatástudó tanár és keresztszülő. Ezzel a programmal a mindennapi keleti valóságba szeretnénk betekintést nyújtani. Nagyboldogasszony napján, Moldvában a kacsikai búcsúba a csángó falvakból minden évben elzarándokolnak csángó magyarok a Fekete Madonnához, hogy az évente egyszer engedélyezett magyar nyelvű szentmisén szívvel-lélekkel részt vehessenek. Önök is csatlakozhatnak a kacsikai búcsú felemelő eseményeihez.

Utunk során megmutatjuk Erdély néhány nevezetességét, történelmi helyszínét és az ember, természet alkotta csodás tájakat és meglátogatunk néhány moldvai ortodox kolostort, csángó falut. Oda útban Csíksomlyón töltődhetünk fel, hazaúton pedig Válaszúton Kallós Zoltán gazdag örökségével ismerkedünk.  Szabófalván a 102 éve született Lakatos Demeter csángó költőre emlékezünk a sírját meglátogatva.

Lészpeden a magyar oktatásban részvevő moldvai csángó gyerekek öltöznek be nagyszüleik, szüleik által is hordott népviseletbe és kedveskednek Önöknek ünnepi műsorral. Pusztinán, Lészpeden, Klézsén, - ha időnk engedi - Forrófalván, pedig betekintést kínálunk a csángók mindennapi életébe.

Időpont: 2013.08.13. – 08.18.

Utazás: autóbusszal, minimális létszám: 30 fő

Elhelyezés:

· 1 éjszaka Csíksomlyó – Hotel Salvator** kétágyas zuhanyzós/wc-s szobáiban

· 1 éjszaka Sucevita – panzió *** kétágyas zuhanyzós/wc-s szobáiban

· 2 éjszaka Lészped – családi házakban kétágyas, fürdőszobákkal rendelkező szobákban­

· 1 éjszaka Gernyeszeg – Hotel Lion*** kétágyas zuhanyzós/wc-s szobáiban

Ellátás: félpanzió (reggeli, vacsora)

Részvételi díj: 59.900.-Ft/fő, 10% kedvezménnyel 53.900 Ft - 2013.07.15.-ig történő befizetés esetén.  Továbbá minden keresztszülő, aki KEMCSE tag és még nem járt Moldvában 10 ezer forint kedvezményben részesül, amelyet az Egyesület az utazási irodának utal át.

Felár: egyágyas szoba igény esetén: 9.900.-Ft/fő

Fakultatív program: műsoros ebéd Pusztinán 3.000.-Ft/fő, belépők (kb.): 5.000.-Ft/fő

Részletes program:

1. nap: Indulás reggel 6:00-kor Budapest Nagyvárad térről. Határátkelés Ártándon. Városnézés Nagyváradon (Szent László Székesegyház, Kanonoksor, Püspöki Palota, Körös part). A Királyhágón keresztül Kolozsvárt és Marosvásárhelyt elkerülve érkezünk meg Korondra ahol alkudozhatunk a székely fazekasság remekműveire, a kézművesek árúira, megkóstoljuk az áfonyapálinkát, majd ellessük a fazekas mester titkait. Székelyudvarhelyen rövid városnézés, majd a székelyek szent hegyén, a Hargitán, Ábel rengetegén keresztül érkezünk Csíkszeredára és Csíksomlyóra, ahol a vacsora és szállás lesz  (kb.700 km).

2. nap: Reggeli után a híres Csíksomlyói Kegytemplomban a csodatevő Szűz Mária szobrát kereshetjük fel, és lehetőség van a reggeli misén való részvétre. Reggeli után kirándulunk Madéfalvára a habsburgok részéről történt székely tömegmészárlás helyszínére, ahonnan elindult a székelyek tömeges menekülése Moldvába. Az 1000 éves határnál a Gyimesben  megnézzük a Rákóczi várat, a felújított vasúti őrházat. Tovább utazva a Tatros völgyében más történelmi helyszíneket is láthatunk, Pusztina felé indulva. Itt a helyi vezetők segítségével betekintést nyerünk a település életébe, megtekintjük a Magyar Házat és a múzeumot, valamint a templomot. Ebédre megismerhetjük a pusztinai vendéglátást továbbá a pusztinaiak műsorát. Innen tovább utazunk kisebb pihenőkkel Sucevitára, ahol a vacsora és a szállás lesz (kb. 400 km).

3. nap: Korai reggeli után indulás a Kacsikai búcsúba, ahol részt veszünk a reggeli magyar nyelvű szentmisén. Délelőtt szabad program keretében ismerkedünk a helyi nevezetességekkel (lehetőség esetén látogatás a helyi egykori sóbányában). A rendelkezésre álló idő szerint meglátogatunk a világörökség részét képező ortodox kolostorok közül néhányat. Majd Moldvabányán az egykori magyar katolikus püspökség romjajit keressük fel. Szabófalván a magyar emlékek nyomában eredünk, a régi Etelköz történetét kutatjuk, helyi idegenvezetővel. Felkeressük az első csángó költő Lakatos Demeter síremlékét is. Innen Lészpedre utazunk, ahol a vacsora és a szállás lesz fürdőszobás családi házakban  (kb.250 km).

4. nap: Reggeli után indulunk Bákóba, ahol megnézzük a Néprajzi Múzeumban a „Csángók Életét” bemutató állami kiállítást, majd Klézsére kirándulunk, ahol a Szeret Klézse Alapítvány szintén csángó témájú kiállítását tekintjük meg. Vissza felé Forrófalvát és Trunkot látogatjuk meg. Késő délutáni órákban Lészpeden ismerkedünk a magyar oktatás helyszínével és közös táncházas vacsorás estével búcsúzunk Csángóföldtől és Moldvától. Vacsora és szállás Lészpeden. (kb. 200 km).

5. nap: Reggeli után gyönyörű vidéken keresztül utazunk a Békás szorosba és a Gyilkos tóhoz, majd a Nagyhagymás hegységet átszelve érkezünk meg a Gyergyói medencébe. Városnézés Gyergyószentmiklóson. Gyergyószárhegyen a Lázár család reneszánsz kastélyát nézzük meg ahol Bethlen Gábor töltötte gyermek korát. A festői Maros völgyében érkezünk Marosvécsre, ahol lerójuk kegyeletünket Wass Albert író síremléke előtt. A Kemény család volt kastélyának kertjében az „Erdélyi Helikonos” írók, költök asztalát is, megérintjük. Emlékezünk a Trianon utáni erdélyi magyar kitartásra. Zenés vacsora és szállás Gernyeszegen Hotel Grand Lion (kb.400 km).

6. nap: Reggeli után elindulunk Pusztakamarásra, ahol lerójuk kegyeletünket Sütő András író emléke előtt. Bonchidán megtekintjük az egykori „Erdély Versaille”-nek nevezett Bánffy kastélyt. Válaszúton meglátogatjuk a Kallós Zoltán által alapított iskolaközpontot és a múzeumot. Rövid pihenőkkel érkezünk Budapestre az esti órákban (kb. 500 km).

Kérdéseikkel és a befizetés miatt fordulhatnak Prestige Transilvania – Budapest  utazásszervezőhöz szóban közvetlenül a  0630/716-0509 mobil vagy üzenetrögzítős telefonon keresztül a  216-5396 vezetékes számon. Írásban érdeklődni lehet a  prestigetran@gmail.com  címen.

További egyeztetési és befizetési lehetőség a Gyöngyössy Lajosnál (mobilszám: 0630/556-8568).

Bp. 2013.06.19.

 
 Adományozzon telefonja segítségével! Hívja az adományvonalat (13600) előszám nélkül, majd üsse be a 47-es kódszámot! A hívás ára bruttó 250 Ft. Köszönjük támogatását!
Facebook
erdély.ma
Nyitólap | A csángók | Az egyesület | Keresztszülővé válni | Kapcsolat
Hírek, események | Klubdélutánok | Szociális tevékenység | Vallás, hagyományőrzés | Nyaralás, táboroztatás | Oktatás, továbbképzés | Falugazdák | Segítséget kérünk | Utazás Moldvába | Naputánjáró | Könyvek, kisfilmek, videók