Ismét Gödöllőn a moldvai tanári kar!

2013.02.14. | Büttner Sarolta
Egy év kihagyás után, február elején a Moldvai Magyar Oktatási Alapítvány támogatásával a Kemcse szervezésében újból sikerült elhozni az moldvai oktatási program tanárait - majdnem az egész tantestületet- egy rövid szakmai továbbképzésre, csapatépítő együttlétre a gödöllői Damjanich János általános iskolába.

A tágas, kellemes környezetet biztosító iskola, no és a forró tea, kávé és a gödöllői tanárok által sütött sütemények rögtön oldották a 17 órás út fáradalmait. Szűcs Zsóka igazgatónő és csapata nem lepődött meg a 3 órás késéstől, rugalmasan átszervezte az óralátogatások rendjét. A megnézett angol, földrajz és magyar órák meglepetéssel töltötték el a tanárokat, milyen nagy anyagot sikerült átvenni 45 perc alatt, mivel a tanulók fegyelmezetten és lelkesen dolgoztak. A gyönyörű színházteremben megtartott néptáncóra különösen nagy élmény volt a vendégek számára. Az elsőtől az utolsó percig tudatosan felépített óra rengeteg nevelési és oktatási helyzetet teremtett, amelyeket Benedek Krisztina tanárnő határozottan tartott kézben. A bemelegítő és légző gyakorlatokkal kezdett óra, a somogyi kanásztánccal folytatódott. Az egész félév során ezt a táncot gyakorolják, a tanárnő szerint nincs olyan ügyetlen gyermek, aki ne sajátítaná el. Moldvai dalok is felcsendültek az óra folyamán. Sok ötletet kaptak a tanárok egy táncot tanító óra változatos felépítéséhez.

Farkaséhesen ültünk le az ebédhez. Itt is sok mindent megfigyelhettek a messziről jött pedagógusok: a román iskolákban nincs közétkeztetés, itt nagyon fegyelmezetten vonultak fel negyedóránként az osztályok, hogy ebédeljenek. Sajnos a legtöbb gyerek nagyon keveset fogyasztott a finom ételekből. A gyerekek közül többen örömmel üdvözölték az elmúlt évekből ismerős tanárokat.

Ebéd után a tanárok elfoglalták szállásukat és pihentek egy rövidet a Mater Szalvatoris Lelkigyakorlatos házban. Felfrissülve jöttek vissza a dráma pedagógiai foglalkozásra. Ezek a gyakorlatok igazi csapatépítő helyzeteteket teremtenek. Rengeteg információt tudtak meg egymásról a tanárok, amikre lehet, hogy évekig sem került volna sor. Az egyik játék során 3 percig kellett egymást kérdezgetni, majd beszámolni a megtudott információkról.

A finom vacsora, a kellemes meleg szobák és a minden szobához tartozó zuhanyozó szintén nagy élmény volt a tanárok számára: rendelkezésükre állt a teljes komfort, anélkül, hogy tenniük kellett volna érte.

A másnap a minisztériumban kezdődött, Répás Zsuzsanna a KIM államtitkára hívta meg egy tájékozódásra és egy finom ebédre a tanárokat. A téma az egy évvel ezelőtti átalakítás utáni helyzet értékelése volt.

Az iskolába érkezés után színjátszás órára ültünk be, aminek akkora sikere volt, hogy nem akaródzott befejezni. Először az iskola jelenlegi, és volt diákjai adtak elő jeleneteket a TV-ben megismert „beugró” mintájára. Annyira élvezetes volt, hogy a tanárok közül többen is vállalkoztak a szereplésre: Gál Zsófia és Márton Attila igazi színészi képességekről tett tanúságot megnevettetve kollégáikat. Úgy gondolom, hogy ez a játék jó ötletet adott a gyerekek, de a tanárok számára is a későbbi közös együttlétek vidám eltöltéséhez.

Fehér asztalnál folytatódott az este, zsíros kenyér és forralt bor mellett. Előkerült a furulya és a dob is, és a két tanári kar táncra perdült. Ezzel hangolódtak a tanárok a másnapi Csángó Bálra.

Úgy érzem, annak ellenére, hogy a 1,5 nap nagyon rövid volt az elmélyült munkára, de a szeretetteljes, felszabadult környezet megmutatta a Moldvából érkezett vendégeinknek a tanári pálya szépségeit. Nagyon örülök, hogy a gödöllői pedagógusokban megfogalmazódott, hogy most már ők is szeretnék megnézni, hogy hol, és milyen körülmények között dolgoznak kollégáik csángóföldön. Itt a feladat számunkra, hogy ezt megszervezzük.

Néhány keresztszülő is meglátogatta a tanárokat: Kéménczi Mara, Toroczkay Katalin és Gyöngyössy Lajos találkozott velük, aminek a tanárok nagyon örültek.

Köszönjük az egész iskola gárdájának, ahogy fogadják a tanárokat már negyedik alkalommal. Az igazgatónő, Szűcsné Zsóka határozottan tartja kezében az egész szervezést, és a tanárok titkos gondolatát is kitalálja.

Néhány pedagógust külön is megemlítenék, akik magas színvonalú munkájukkal sok élményt adtak a vendég tanároknak: Kármán Katalin, földrajz, Zomborné Festő Boglárka angol, Némethné Seres Zsuzsanna magyar, Szántai Krisztina kézműves órái tanulságosak voltak. Mészáros Beáta és Bene Zsuzsa dráma és színház pedagógiai órái sok használható ötlettel gazdagították a tanárok ismereteit. Kotlán Eleonóra könyvtáros barátságos, kávé illatú zuggal várta az órákról élményekkel érkező tanárokat. Lőscher Melinda, titkárságvezető, fáradhatatlanul készítette a teát és kávét, kedvesen állt mindig a tanárok rendelkezésére.

Összességében az egész iskolai közösség egy nagy családként vette körül a vendégeket.

Elmondhatjuk, hogy eredményes volt a gödöllői rövid továbbképzés, ami összekovácsolta a tantestületet. Jó lenne, ha a következő évben is tudná az AMMOA és KEMCSE biztosítani ezt a kellemes továbbfejlődési lehetőséget a tanároknak.

Büttner Sarolta
KEMCSE vezetőségi tag
Gödöllő, 2013. február

 

 Adományozzon telefonja segítségével! Hívja az adományvonalat (13600) előszám nélkül, majd üsse be a 47-es kódszámot! A hívás ára bruttó 250 Ft. Köszönjük támogatását!
Facebook
erdély.ma
Nyitólap | A csángók | Az egyesület | Keresztszülővé válni | Kapcsolat
Hírek, események | Klubdélutánok | Szociális tevékenység | Vallás, hagyományőrzés | Nyaralás, táboroztatás | Oktatás, továbbképzés | Falugazdák | Segítséget kérünk | Utazás Moldvába | Naputánjáró | Könyvek, kisfilmek, videók