IX. Szeret Menti Népdalvetélkedő – Somoska

2012.12.10. | Benke Paulina

2012. november 17-én egy ködös, talán a leghidegebb őszi napon, gyűltek össze a moldvai magyar oktatási programban tanuló gyerekek dalos pacsirtái. A helyi népdalvetélkedők nyertesei, ebben az évben Somoskán mérték össze hangjukat a IX. Szeret menti Népdalvetélkedő keretében. A 26 oktatási helyszínről érkezett több, mint ötven gyerek, három kategóriában próbálta túlénekelni a vele egy korosztályban versenyzőket. A „legerősebb nyakú” leánykocskák és gyermekecskék a legszebb népdalokat hozták el saját falujukból és adták elő a zsűrinek. „Hasszú készülődés és izgulás után megérkezett a november 17. mikor megtartattuk a Szeret-menti Népdalvetélkedőt.

Ahogy a meghívón is mondtuk, sok szeretettel, jó kedvel, örömvel vártuk a gyermekeket, kollégákat és a vendégeket. Itt nálunk a mi házunknál vólt a találkazás, megismerkedés és egy kis falatazás. Nem vólt egy szép idő, nem sütött a nap, nagy köd vólt, hideg, egy kicsit szomorú, de mikor a gyermekek felöltöztek a szép színes népviseletekbe, akkor mindjárt megváltazatt a helyzett, kivilágosadatt a hangulat. Szépen felvanultunk az iskoláig ahol várt az az iskolai igazgató néni, akinek nagy köszönettel járunk, mert mellettünk vólt végig és higgyék el, nálunk Somoskába nem egyszerű dolog egy ilyen magyar programat megszervezni, de ezekről a szamaru dolgakról nem irak.” A Szeret menti Népdalvetélkedőn tiszteletét tette dr. Csige Sándor Zoltán vezető konzul is, Magyarország csíkszeredai főkonzulátusának képviseletében. Köztünk volt a Bákó megyei tanfelügyelőség kisebbségért felelős tanfelügyelője, Anghel Năstase. A somoskai iskola igazgatónője, Cucu Chiriac Irina tanárnő, nem kis feladatot vállalt magára, amikor fölkarolta a rendezvényt. Becsületére legyen mondva, minden nehézség ellenére kitartott és lelkes házigazdája volt a rendezvénynek. „Kezdődött a verseny. A gyermekek ügyesek vóltak. Vólt aki nagyon izgult, de vólt ulyon is, aki úgy énekelt mintha az egész életibe ezt csinálná. Mindegyik szépen énekelt, de egy verseny az verseny, van aki nyer és van aki nem. Én úgy gondalom, hogy itt mindenki nyert valamit, mert egy sereg gyermek, külömböző falvakból együtt töltették a napot, megimerkedtek,  összebarátkaztak és mikor haza mentek, azt mondták, hogy Somoskában jártunk.” A verseny után, és természetesen a finom ebéd elfogyasztása végeztével, kézügyesség műhelyekben fűztek gyöngyöt a csöppségek, sétikálás közben ismerkedtek Somoskával. Hamar elrepült az idő, máris következett a díjkiosztás.

A programot a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSz) szervezte az általa működtetett moldvai magyar oktatási programban tanuló gyerekek számára. Főtámogatója a magyar állam, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetpolitikáért felelős államtitkársága a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-n keresztül. A Moldvai Magyar Oktatásért Alapítvány (AMMOA) és a Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület (KeMCsE) is kivette részét a díjazásból. A hangfelvétel elkészítésében, a zsűrizésben és minden más technikai kérdés megoldásában a Gyepűk Népe Alapítvány támogatását élveztük.

Vannak alkalmak, amikor a moldvai magyarság meghazudtolja a néprajzkutatók szigorú statisztikáit, szemébe kacag az asszimilációnak. Előveszi a ládából a kendezőket, unokák hallgatják anyókáikat, magyarul tanuló nagyobb testvéreiket, magyaroskát dobbantanak a fürge lábak és már nem kérdéses a nemzeti hovatartozás dilemmája.

„A napot tácházval, mulatságal fejeztük bé.”

Benke Paulina, somoskai hagyományápoló oktató

A IX. Szeret menti Népdalvetélkedő nyertesei:

I-IV. osztály
I. helyezés: Maties Carina (Mátyás Karina), Pusztina
II. helyezés: Vrencean Anita, Kóstelek
III. helyezés: Cosferent Bianca-Angela, Frumósza
IV. helyezés: Farkas Anikó, Lészped

V-VIII. osztály
I. helyezés: Pustianu Valeria-Daniela, Pusztina
II. helyezés: Cosferent Iulia-Maria, Frumósza
III. helyezés: Dumitru Ana-Maria, Csikfalu

IX-XII. osztály
I. helyezés: Kasapu Ioana, Pusztina
II. helyezés: Tamas Paulina, Dumbravén
III. helyezés: Chiper Cristina, Lujzikalagor (Osebiti)
IV. helyezés: Tulbure Bianca, Luizikalagor

 

 Adományozzon telefonja segítségével! Hívja az adományvonalat (13600) előszám nélkül, majd üsse be a 47-es kódszámot! A hívás ára bruttó 250 Ft. Köszönjük támogatását!
Facebook
erdély.ma
Nyitólap | A csángók | Az egyesület | Keresztszülővé válni | Kapcsolat
Hírek, események | Klubdélutánok | Szociális tevékenység | Vallás, hagyományőrzés | Nyaralás, táboroztatás | Oktatás, továbbképzés | Falugazdák | Segítséget kérünk | Utazás Moldvába | Naputánjáró | Könyvek, kisfilmek, videók