Jelentkezni lehet a kosteleki kirándulásra

2013.04.15. | Keresztszülők

Kosteleki keresztszülő csoportunk ebben az évben is az ortodox húsvét idejére tervezi keresztszülői kirándulását Kostelekre, ebbe a kedves gyimesi csángó faluba, ahol szinte mindenki magyarul beszél. A katolikus templomban magyar nyelven misézik Salamon Atya, és a falu a 2012-es „Fölszállott a páva” tehetségkutató versenyen a Szellő Néptáncegyüttes jóvoltából országos hírnevet szerzett. Keresztgyermekeink meglátogatása mellett aktív résztvevői lehetünk a helyi Húsvéti Bálnak. (És a május eleji időszakban az időjárás is talán megengedi, hogy a falu közeli Szellő hegybe tegyünk gyalogos vagy szekerező kirándulást.) Van még pár szabad helyünk az utazásra. Ehhez várunk jelentkezőket.

Vermes Miklós és felesége, Zsuzsa kosteleki falugazdák

KOSTELEKI KIRÁNDULÁS TERVEZET

Időpontja: 2013. május 3-7. (péntek-kedd).

Indulás/érkezés: Terény. Az utazás egy 18 fős utánfutós busszal történik. A sofőr már két alkalommal vitte keresztszülős csoportunkat Kostelekre.
Útvonal: Terény – Szanda - Budapest (Hősök tere), majd Ártánd/Borsnál lépünk Románia területére. Az utazás részletesen:

Május 3. péntek – úticél Gyergyószárhegy

Indulás Terényből hajnali 4-kor.
Szandán utas felvétel: 4 óra 15. Budapesten – Hősök tere: kb. 5 óra 30.
Kisebb-nagyobb megállásokkal/igény szerint utazás Ártánd/Bors – Királyhágó – Kolozsvár – Szászrégen - Gyergyószárhegy útvonalon.
Gyergyószárhegyen Csaba testvér Kájoni János Gyermekotthonában szállunk meg. (Ebédnek megfelelő vacsora, reggeli + szállás 4500 Ft/fő.)

Május 4. szombat – úticél Kostelek

Reggeli után a gyergyószárhegyi nevezetességeket Ferencz András édesapja idegenvezetésével nézzük meg. Utána kitérőt teszünk: Gyilkos tóhoz és Békás szorosba. Majd Gyimesfelsőlokon – ha lehetőség lesz rá – Berszán Atya által vezetett Árpádházi Szent Erzsébet Líceumot keressük fel. Utána Gyimesbükkön, jó idő esetén felmegyünk a Kontumáci kápolnához. Majd rövid séta a Gyimes völgyben az Ezer éves határnál, a Rákóczi vár tövénél, a 30-as vasúti őrháznál.
Utána már „csak” 35 km lesz hátra, a Tatros folyó völgyében tovább Kostelekre. Az utolsó 20 km-es gidres-gödrös úton érkezünk a faluba – remélhetően még világosban. Itt a magyar tanárok: Imre Éva, Ferencz András és Vaszi Levente a vendéglátó házigazdákkal fogadnak bennünket.

Az estét a keresztgyerek/vendéglátó házigazdákkal töltjük – akár az esti ortodox húsvéti körmenet résztvevőjeként.

Május 5. vasárnap. Ezt a napot Kosteleken töltjük.

Terveink szerint délelőtt tisztelgő látogatást teszünk Salamon Antal atyánál. (1. kép) Utána a katolikus templomban szentmisén vennénk részt. Délután a gyerekekkel találkozunk a „csűrben”, az udvarán és átadjuk az ajándékokat. (2. kép) Este a húsvéti bálon részvétel a Szellő Néptánccsoporttal és a Zerkula Együttessel - kivilágos virradatig. (3.kép)

Május 6. hétfő – szintén Kosteleken

Ezen a napon kirándulást tehetünk a Szellő hegyek közé – megpróbálunk esetlegesen közös szekerezést. Főképpen, ha jó idő lesz. Természetesen egyeztetünk majd a szombati megérkezésünkkor Andrásékkal, vendéglátóinkkal a programok konkrét időpontjáról.

Május 7. kedd – utazás vissza, Magyarországra

Hajnali indulás Kostelekről. Csíksomlyón, a Kegytemplomnál megállunk. Majd Csíkszereda, Székelyudvarhely, Székelykeresztúr, Fehéregyháza, Segesvár lehetnek a főbb megállóhelyek. Hosszabb utazás után Körösfő, majd Bánffyhunyad. A további útvonal: Nagylak – Szolnok – Budapest – Szanda – Terény.

Az utazás várható költsége a jelentkezett 11 fővel számolva 26.000 Ft/fő. (Ebből fizetjük a sofőr gyergyószárhegyi ellátásának költségét is.)

Az ajándékokat a közös keresztszülői számláról már megvettük a gyerekeknek, tanároknak, Atyáknak. Gondoltunk a bákói magyar tanulmányi versenyen résztvevő 3 kisdiákra is: könyvet, csokoládét kapnak a szép eredményükért.

A gyergyószárhegyi szállás+étkezés költséget (4500 Ft/fő) mindenki majd a helyszínen fizeti.

Nem „kosteleki keresztszülős” utastársaknak a kosteleki szállás és a napi háromszori étkezésre napi 4000 Ft-ot kell még számolni.

További információ, jelentkezés: 06 20 342 4179-es telefonon, vagy e-mailban: vermes.miklosne@gmail.com lehetséges

Vermes Miklósné

 Adományozzon telefonja segítségével! Hívja az adományvonalat (13600) előszám nélkül, majd üsse be a 47-es kódszámot! A hívás ára bruttó 250 Ft. Köszönjük támogatását!
Facebook
erdély.ma
Nyitólap | A csángók | Az egyesület | Keresztszülővé válni | Kapcsolat
Hírek, események | Klubdélutánok | Szociális tevékenység | Vallás, hagyományőrzés | Nyaralás, táboroztatás | Oktatás, továbbképzés | Falugazdák | Segítséget kérünk | Utazás Moldvába | Naputánjáró | Könyvek, kisfilmek, videók