Keresztszülő-tanár találkozó 2015

2015.02.13. | Keresztszülők
Jubileumi hangulatban, rekordot döntő nagy számban jöttünk össze a hagyományosan megrendezett idei tanár-keresztszülő találkozón február 7-én, szombaton délelőtt, majd este a Csángó Bálon is. Mindenki számára megnyugtató híreket kaptunk, melyek megerősítenek minket abban a törekvésünkben, hogy továbbra is minden erőnkkel segítsük keresztgyerekeink magyar-oktatásának ügyét.

Ünnepek és a hagyományok szellemében nyitotta meg a találkozót Pákozdi Judit elnök-asszonyunk. Idén tíz éves lett a Petrás Mária és Petrás Róbert által alapított A MOLDVAI MAGYAR OKTATÁSÉRT ALAPÍTVÁNY, és a tőle elválaszthatatlan keresztszülő-mozgalom, amely Csaba testvér felhívására jött létre. Botezatu Viktori és kis tanítványai szép viseletükben énekkel köszöntötték az alapítvány és keresztszülő mozgalom minden részvevőjét és a találkozón megjelenteket.

Talán világviszonylatban is egyedülálló és kitartó ez a civil mozgalom, amely az állam jelentős anyagi és erkölcsi támogatását is élvezi a moldvai magyar oktatás érdekében. Dr. Legeza László, az AMMOA elnökének és Lászlófy Pál, az Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének tiszteletbeli elnökének szavai is megerősítettek bennünket ebben. Felemelő érzés az egység megélése egy jó cél érdekében. Mi keresztszülők kortól, nemtől, vallástól függetlenül, önzetlenül, hűséggel, éveken, évtizedeken keresztül, a nehézségek vállalásával mindvégig megtettünk és a jövőben is megteszünk minden tőlünk telhetőt a keresztgyerekeink érdekében. Hálásak vagyunk a tanároknak és minden támogatónak, aki segítik őket és a családjaikat. A közel ezer kilométeres távolság nem akadály, összetartozunk mindannyian.

Dohány András, a Németvölgyi Általános Iskola igazgatója házigazdaként meleg szavakkal köszöntötte  résztvevőket a XII. kerületi Önkormányzat nevében is. Örömét fejezte ki, hogy ismét helyet adhatott ennek e jelentős eseménynek a „Mackós iskola”, ahogyan széles körben nevezik az oktatási intézményüket. Ezúttal több projektort is a rendelkezésünkre bocsátottak, hogy a tanárok ezek segítségével is bemutathassák az oktatás eredményeit, életük eseményeit. Ezúton is hálásan köszönjük.

Ezután Márton Attila, a moldvai csángómagyar oktatási program megbízott koordinátora kapta meg a szót. „Dicsértessék a Jézuskának szent neve!” – köszöntött bennünket a Moldvában szokásos szavakkal, majd beszámolt a jelenlegi helyzetről: 29 helyszínen 2070 gyereket 47 tanár tanít. Közülük 10 új, akiket kiszólított és egyenként be is mutatott.

Elmondta, kiemelt célnak tekintik, hogy a román állami iskola keretei közé kerüljön minden helyszínen a magyar-oktatás, lehetőleg emelt óraszámban. A délutáni foglalkozások kiegészítik és megerősítik a tananyagot. Öt módszertani körzetbe osztották a falvakat. A központja Rácsila, ahol a tanárok megoszttatják a tapasztalataikat, a csomagok is oda érkeznek és  onnan kerülnek szétosztásra. A tanárok vállalják, hogy legalább egy teljes tanévig tanítanak a helyszíneken, sokszor nagyon nehéz körülmények között. Köszönjük nekik, és különösen azoknak a tanároknak, akik évek óta hűséggel tanítják a gyerekeket. Reméljük, hogy idén is lesznek lakodalmak és gyermekáldás a tanáraink körében. Örömteli hír, hogy az idei Fölszállott a páva versenyre több gyerekkel is beneveznek. Ezek után Lázárné Borika falugazda-felelős ismertette a terembeosztást, mert a hagyományokhoz híven  most is külön  tantermekben  találkozhattak a  moldvai iskolák tanárai és keresztszülői, amolyan kihelyezett szülői értekezleten.

Mód volt arra is, hogy mi keresztszülők, vendégek, régi jó ismerősök egymással is beszélgessünk, csángó témájú könyvekből válogassunk. Erőst örvendtünk, hogy Duma András klézsei költő is megtisztelt bennünket a jelenlétével. Reméljük, hogy jövőre ismét találkozhatunk erőben-egészségben!

Lejegyezte:

Albertné Révay Rita, a KEMCSE vallási felelőse

A fotókat készítette:

Prekrit Judit és Szőts László

https://picasaweb.google.com/114746921428655860204/2015CsangoBal?authuser=0&authkey=Gv1sRgCJWitY-PkIebgAE&feat=directlink

 Adományozzon telefonja segítségével! Hívja az adományvonalat (13600) előszám nélkül, majd üsse be a 47-es kódszámot! A hívás ára bruttó 250 Ft. Köszönjük támogatását!
Facebook
erdély.ma
Nyitólap | A csángók | Az egyesület | Keresztszülővé válni | Kapcsolat
Hírek, események | Klubdélutánok | Szociális tevékenység | Vallás, hagyományőrzés | Nyaralás, táboroztatás | Oktatás, továbbképzés | Falugazdák | Segítséget kérünk | Utazás Moldvába | Naputánjáró | Könyvek, kisfilmek, videók