Készül a Csángómagyar legendárium

2015.10.22. | Keresztszülők

Egy különleges könyv előkészületeiről számoltunk be az októberi klubdélutánunkon, moldvai vendégeinknek és a keresztszülőknek. Elsősorban nekik, és a keresztgyerekeinknek készül a Csángómagyar legendárium, sokak önzetlen munkájával, szeretetből. Komoly néprajzi gyűjteményes kötet lesz, művészi illusztrációkkal. Régóta terveztük, s most nagy örömünkre meg is jelenik a kettős ünnepi alkalomra: jön a Karácsony és tíz éves lett idén a Keresztszülő-mozgalom, amelyet Böjte Csaba atya hirdetett meg. Köszönet mindenkinek, aki ügyeinkért önzetlenül munkálkodik.

A kötetben 100 monda, legenda és tréfás történet lesz, Iancu Laura néprajzkutató összeállításában. A kiadvány értékét növeli, hogy a saját gyűjtései is szerepelnek benne, amelyek most jelennek meg először könyvben. Elsődleges célunk a legendáriummal, hogy a moldvai magyar oktatásban tanuló gyerekek megismerhessék és „visszatanulhassák” őseik nyelvén a régi történeteket, hiteles és szöveghű közlésben, pontos forrásközléssel. Hálásan köszönjük Laurának a gondos, önzetlen munkáját, valamint a kutatók hozzájárulását is, hogy a gyűjtéseiket szerepeltethetjük benne. Ezúton is köszönjük, hogy minden néprajzkutató első szóra, szívesen adta a hozzájárulását: Bosnyák Sándor, Gazda József, Halász Péter, Harangozó Imre, Kallós Zoltán, Kóka Rozália, valamint az elhunyt kutatók örökösei: Domokos Mária és Faragó Erzsébet. Leginkább a 81 éves Bosnyák Sándor néprajzkutató és a felesége, Katalin asszony hatott meg engem, akik barátságosan fogadtak az otthonukban jó szóval és finom pogácsával. Érdekelte őket a keresztszülő-mozgalom és a diákok sorsa is. Örömmel számoltam be nekik mindenről, a továbbtanulóinkról is. Iza sorairól is beszéltem, amit kisdiák korában írt egy iskolai fogalmazásban, ami reménnyel tölt el bennünket ma is:

"Azért szeretem a magyar nyelvet, mert a véremben van, és nem lehet egy más nyelvet jobban szeretni, ahogy nem lehet más asszonyt szeretni anyád helyett. Most nagyon jó, hogy még vannak emberek, melyek gondolkodnak, mint én, és melyek tudnak segíteni, hogy a nyelv át legyen adva. Ezt tudom mondani az anyanyelvemről, és remélem, hogy meddig én is segíthetek a megtartásában, nem fog elpusztulni." (Botezatu Izabella VIII. osztály, Buda, 2007) - Iza most Budapesten az ELTE Anglisztika szakán harmadéves egyetemista (2015)

Búcsúzáskor megmutatta Bosnyák Sándor úr azt a gyönyörű feszületet, amelyet egy klézsei mester faragott neki. Katalin asszony fényképen meg is megörökítette ezt a pillanapot, amelyet ezennel köszönettel és örömmel megosztok mindenkivel.

 

A legendárium hangulalát szeretném bemutatni egy 101. mondával, amely Kósteleken került lejegyzésre. Sajnos ez kimaradt a a végső szerkesztés során a legendáriumból, de érdemesnek tartom  arra, hogy megismerjük:

A Babba Máriáról

Mikor az Áldott Hód úgy fel van jőve, meg van kelve, hogy kerek egészen. Na!

Ha sírt a kicsi gyermek, há uljan vót ni! Mikor feljött a hód szépen, hogy megtőtt,

akkor, ha sírtak kivittük. S nézd meg drágám! Né a Babba Mária, né a Babba Mária!

Akkor örvendett neki, akkor elhallgatott a gyermek.

(Kóstelek)

Forrás: Harangozó Imre: Elmentem a Szent Están templomába. Masszi Kiadó, Budapest, 2001.

(Csurgay-Horváth Dorottya rajza)


Jót tenni jó! Különösen sokakkal együtt! Köszönöm a szerzőkön kívül minden közreműködőnek is a lelkes munkát, amellyel segítették a legendárium megjelenését: László Ildikónak, aki legépelte a mondákat, Legeza Lászlónak, aki a szakszerű nyomdai tördelést végezte, és Csurgai-Horváth Dorottyának, aki a gyönyörű illusztrációkat készítette.

Reméljük, örömmel forgatja majd mindenki a Csángómagyar legendáriumot Moldvában és itthon is: a diákok, a tanárok és a jelképes keresztszülők is, akik tíz éve támogatják hűséggel a csángó-magyar gyerekek magyar-tanulásának az ügyét, valamint a továbbtanulóink is, akik tehetségük és szorgalmuk gyümölcseként gyarapítják a moldvai magyar értelmiség létszámát, és viszik őseik hagyományának hírét a nagyvilágba, valamint mindazok, akik szeretik a moldvai magyarokat. Tegyék továbbra is! Ahogyan Moldvában mondják: Isten fizesse!
 

Albertné Révay Rita,
vallási és hagyományőrzési felelős

 Adományozzon telefonja segítségével! Hívja az adományvonalat (13600) előszám nélkül, majd üsse be a 47-es kódszámot! A hívás ára bruttó 250 Ft. Köszönjük támogatását!
Facebook
erdély.ma
Nyitólap | A csángók | Az egyesület | Keresztszülővé válni | Kapcsolat
Hírek, események | Klubdélutánok | Szociális tevékenység | Vallás, hagyományőrzés | Nyaralás, táboroztatás | Oktatás, továbbképzés | Falugazdák | Segítséget kérünk | Utazás Moldvába | Naputánjáró | Könyvek, kisfilmek, videók