Korfballosok a csángó gyerekekért

2013.02.11. | Keresztszülők
A Magyar Korfball Szövetség 2013. január 16-19 között a Hegyvidéken, a Sportmax Sportcsarnokban rendezte meg a Korfball Európa Kupa döntőjét, amelyen Európa 12 bajnokcsapata vett részt. Az eseményhez kapcsolódóan a Szövetség arra kérte a szurkolókat, hogy a döntő mérkőzés kezdő sípszavakor hajítsanak a pályára egy-egy plüss állatot a csángó gyerekek részére. A korfballosok már nem először nyilvánítják ki támogatási szándékukat. Az elmúlt évben Willemse Jolanda, a KEMCSE szociális felelősének közvetítésével minden moldvai oktatási helyszínre eljuttatunk egy-egy elsősegély dobozt, korábban pedig tanszereket gyűjtöttünk részükre.

A kezdeményezés nyitott fülekre és szívekre talált a nemzetközi korfballos közösségben. Az akció eredményeként 342 plüssállatot gyűjtöttünk össze, amelyet szeretettel átadtunk a Keresztszülők a Moldvai Csángó magyarokért Egyesületnek. Az ötletgazdával, Delles Annával együtt mind abban bízunk, hogy az adomány örömet szerez a gyerekeknek.

A korfball Európa-kupa döntő Facebook oldalán:
http://www.facebook.com/IkfEuropaCup2013
igyekszünk nyomon követni az állatok útját, a sportesemény
összefoglalója, benne a maci dobálással, pedig itt tekinthető meg:
http://vimeo.com/58255666

 

Mi az a Korfball ?
A világ egyetlen koedukált csapatjátéka

A korfballt 100 éve találta ki egy amszterdami testnevelő tanár. Oktatási tapasztalatait felhasználva olyan csapatsportot kívánt megalkotni, amelyben a különböző testi adottságú játékosok egyenlő eséllyel küzdhetnek meg egymással. A korfball olyan önálló labdajáték, amelyet a világon egyedülálló módon azonos szabályok szerint és egy csapatban játszanak fiúk és lányok, férfiak és nők. Minden csapatban azonos számú férfi és női játékos van, mindenkinek személyes, azonos nemű védője van, többek között így kerülhető el, hogy a nagyobb testi erő előnyhöz juttassa valamelyik csapatot.

Mi a játék lényege?

A korfballt téglalap alakú pályán játszák, amely két, egyenlő nagyságú (20*20 méteres), négyzet alakú térfélre oszlik. Mindkét térfélen egy-egy kosár található, amely a 3,5 m magas korfball-rúd tetején nyugszik. Pontot (korfot) szerezni úgy lehet, hogy bedobod a labdát az ellenfél kosarába. Minden csapat 8 emberből (4 fiú, 4 lány) áll. A játékosok fele támad, a többiek védekeznek. A pálya két térfelét egy csapat szemszögéből támadási ill. védekezési zónának is nevezik. Két korf után a csapatok zónát cserélnek, azaz aki eddig támadott, most védekezik, aki védő volt, most támadni fog. Félidőben a csapatok térfelet cserélnek. Dióhéjban ez a játék lényege.

Természetesen sok egyéb szabály létezik, amelyek azonban természetesnek tűnnek majd, ha megismerted a játék filozófiáját.

A korfball filozófiája

Első és legfontosabb, hogy a korfball CSAPATJÁTÉK. Az egyénieskedés, önző játék kizárt. Nem lehet a labdát vezetni, vagy futni vele. Ha megkapod a labdát, a lehető leggyorsabban passzold tovább csapattársadnak!

A második alapelv szerint a korfball VEGYES JÁTÉK. A fiúk és lányok létszáma nem csak a csapatokban, hanem az egyes zónákban is azonos. Fiú fiú ellen, lány csak lány ellen védekezhet. Ez az alapelv nagyban elősegíti az egyenlő feltételeket és bevezeti a harmadik alapelvet:

A korfball TAKTIKAI JÁTÉK. Célja, hogy a csapat több korfot szerezzen a másiknál, taktikai képességei használatával. A szabályok is ehhez igazodnak, így kizárják a testi erő dominanciáját a játékból. Tilos a durva játék és a szándékos fizikai érintkezés!

 Adományozzon telefonja segítségével! Hívja az adományvonalat (13600) előszám nélkül, majd üsse be a 47-es kódszámot! A hívás ára bruttó 250 Ft. Köszönjük támogatását!
Facebook
erdély.ma
Nyitólap | A csángók | Az egyesület | Keresztszülővé válni | Kapcsolat
Hírek, események | Klubdélutánok | Szociális tevékenység | Vallás, hagyományőrzés | Nyaralás, táboroztatás | Oktatás, továbbképzés | Falugazdák | Segítséget kérünk | Utazás Moldvába | Naputánjáró | Könyvek, kisfilmek, videók