Kosteleki falugazdák beszámolója

2016.01.20. | Keresztszülők

Kosteleki falugazdáink, Vermes Miklós és Zsuzsa rendszeresen tájékoztatják a kosteleki gyerekek keresztszüleit az újabb eseményekről. Megosztjuk most mindenkivel az idei első levelüket, és szeretettel gratulálunk Anitának. További sok sikert kívánunk neki, és jó munkát minden tanárnak, diáknak, keresztszülőnek és támogatónak az új évben is!

 

Kedves Keresztszülő Társak! Kedves Támogatók!

Új év, új levélsorozat!

December derekán (14-én) küldtük utolsó információs blokkunkat. Közben elteltek a Karácsonyi Ünnepek, köszöntöttük az Új Évet. Egy évvel idősebbek is lettünk – legalábbis, ami a dátumozást illeti.

Az utolsó levelünkben a december 18-i „Fölszállott a páva” döntőjére fókuszálva kértük a támogató SMS-eket a kosteleki dalos pacsirtánkra, Vrencsán Anitára. Biztosan, velünk együtt, sokan izgultatok a képernyők előtt. Anita most is remekül helytállt: a Lakiteleki Népfőiskola különdíját nyerte el, melyet Lezsák Sándor, az Országgyűlés elnöke adott át a kislánynak.

A döntő utáni napon, hazafelé – útban Hajdúszoboszlóra – kisbuszukkal megálltak Hatvan mellett, egy kerekharaszti telephelyen. Két keresztszülőtársunk kiegészítve a decemberi, személyesen vitt élelmiszer adományt a rászoruló gyerekek étkeztetésére, újabb adományokkal egészítetté ki azt. Miklós a keresztszülői csoportunk nevében kis ajándékkal gratulált Anitának és az őt felkészítő tanárának, Vaszi Leventének.

Pár infó a „pávás vetélkedő” utóéletéről:

2016. január 6-án a Művészetek Palotájában újévköszöntő Páva Gála műsor volt - Karácsonytól vízkeresztig - a harmadik évad ifjú tehetségeinek fellépésével. A kosteleki Anitánk is fellépett. Ezt a műsort a Duna TV felvételről január 21-én 20 óra 30 perckor műsorra tűzi. (A Duna World csatornán két nap múlva, 23-án 13 óra 20-as kezdéssel megismétlik.)

Február 14. Művészetek Palotája. A három adásból álló Páva Matiné utolsó bemutatójában majd fellépnek a Szellő Néptáncegyüttes ifjú táncosai a „Kostelekiek a bodegában” műsorral és Gyimes-völgyi dallamokkal Vrencsán Anita és Vaszi Levente.  

Vissza a kosteleki iskolásokhoz. Hogyan teltek az utolsó napok a téli szünet előtt? Ezt Bardócz Noémi tanárnőjük leveleiből tudtuk meg, melyből továbbítjuk az információkat.

December 15. A két tanáruk, Bardócz Noémi és Vaszi Levente, verses-zenés előadást tanítottak be a gyerekeknek. Azt románul és magyarul is előadták az iskolában, a többi nevelőnek bemutatva. Tudunk képeket is mellékelni az előadásról és az ünnep-szünetváró magyar teremről. 

Egy kisfilm Anitáról: http://csipcsirip.com/2188-2/               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A következő sorok Noémitól idézve:

Az iskolai szereplés után felhívtuk a gyermekeket és aki akart szülőket is a csűrhöz, úgyanis megérkezett az angyal. Az általatok küldött ajándékokat kiosztottuk és a névreszoló csomagokat is. Akkora öröm volt a gyermekekben, bárcsak ti is láthatnátok mindig ezt az örömöt az arcukon, hiszen nektek köszönhetően kapják.

Noémi még hozzáfűzte, hogy az általunk összeállított „egyen csomagokat” kiegészítették keksszel, ropogtatnivalóval, némi édességgel.        

December 16. Az utolsó tanítási nap. Elkészültek tanári segítséggel a keresztszülői üdvözlő lapok, melyeket december utolsó napjaiban kaptunk meg keresztgyermekeinktől.

Szenteste, december 24. A templomban Pásztorjátékot adtak elő az I-VIII. osztályosok. És egy Andersen mesét: A kis Gyufaárus Lányt. Mindkettőt Vaszi Médea és Levente tanították be a gyerekeknek. A felnőttek is előadtak Pásztorjátékot.                                                            

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kosteleki szilveszteri mulatság a fiatalok körében most is a Közösségi Házban (csűrben) zajlott. Az óév búcsúztatásra Noémi is visszatért Kostelekbe.

2016. január 11. A hosszú téli szünet után az első tanítási nap. Noémi leveléből idézünk:

Ma volt Kostelekbe az első iskolai nap, máris az első dolgunk az volt, hogy nekifogjunk a keresztszülős levelek válaszolgatására és a köszönő levelek írogatásához.

(Reméljük, az érintett keresztszülőink azt mihamarabb megkapják; bár a postai kézbesítés kissé döcögős. És most a romániai időjárási viszonyok is kedvezőtlenek.)

Érintőlegesen már szóltunk olyan eseményről, ami majd a közeljövőben zajlik. Az alábbiakban tételesen felsoroljuk a tanév hátralévő hathónapnyi, a kosteleki magyar oktatással is összefüggő eseményeket - kiegészítve a falu közösségét is érintő rendezvényekkel (ezeket részben Noémitől, részben Ferencz Andrástól kaptuk).

Január 30. szombat A KEMCSE és az AMMOA idén is megszervezi a keresztszülők és a csángó magyar tanárok találkozóját Budapesten. Annak időpontját mindig a csángó magyarok budapesti fesztiváljához, a Csángó Bálhoz igazítják.

(Idén ez a XX. rendezvény lesz; Új helyszínen, a Syma Rendezvény és Kongresszusi Központ „C” csarnokában, 19 órai kezdéssel.)

Visszatérve a tanár – keresztszülő találkozóhoz. Most is szervezetten érkeznek közös busszal a nevelők, lehetővé téve a személyes találkozást. Közvetlenül, a legérdekeltebbektől kaphatunk friss ismereteket a helyi oktatásról, a „saját” keresztgyermekeinkről – baráti beszélgetés közben. A találkozóról a KEMCSE meghívót a mellékletben csatoljuk.

Február 5.      Szülők Kosaras Bálja Kosteleken

Február 6-14. az első félévet lezáró évközbeli szünet

Március 5.     Magyar tantárgyverseny Bacau-ban

Április 21-26. Lakiteleken csapatépítő képzés a tanárok részére

Április 18-22. Ismét lesz Iskola Másként Program. Folytatása egyhetes tavaszi szünet.

Május 14-15. Csíksomlyói Búcsú. Kostelek sok átutazót, zarándokot lát vendégül.

Május 28.      Szavaló verseny Magyarfalun.

Június 24.      A tanév vége

(A nyolcadikos diákok számára a tanév június 16-án zárul.
Utána egyhetes tudásfelmérő időszak következik részükre.)

Az új tanév valamikor majd szeptember közepén kezdődik. Addig a tanárok, diákok készülhetnek a nyári táborozásra; újra lesz meghívásuk Hajdúszoboszlóra. És augusztus végén Kosteleken ismét megrendezésre kerül a hagyományos Falunapi Búcsú.

A közben még felmerülő témákat akár a már jelzett január végi tanár-keresztszülő találkozón megbeszélhetjük. Reméljük, minél többen majd találkozunk!

Addig is keresztszülői üdvözlettel,

Zsuzsa és Miklós

Hatvan, 2016. január 17.

 Adományozzon telefonja segítségével! Hívja az adományvonalat (13600) előszám nélkül, majd üsse be a 47-es kódszámot! A hívás ára bruttó 250 Ft. Köszönjük támogatását!
Facebook
erdély.ma
Nyitólap | A csángók | Az egyesület | Keresztszülővé válni | Kapcsolat
Hírek, események | Klubdélutánok | Szociális tevékenység | Vallás, hagyományőrzés | Nyaralás, táboroztatás | Oktatás, továbbképzés | Falugazdák | Segítséget kérünk | Utazás Moldvába | Naputánjáró | Könyvek, kisfilmek, videók