Kosteleki gyerekek Terényben és Hajdúszoboszlón

2014.09.10. | Keresztszülők
A kosteleki gyerekek közül július 18-án este indult az a 23 tanuló, aki kiérdemelte a magyarországi táborozást, Három nevelőjük: Ferencz András, Vaszi Levente és Melzer Medea kísérete el őket. Mind a gyerekek, mind mi, fogadó keresztszüleik is nagyon vártuk a napot a találkozásra.

A kosteleki iskolások nyári táborával július 19-21-ig Terényben, majd 21-27-ig Hajdúszoboszlón volt. A terényi önkormányzat, Brozsó Andrásné polgármester asszony vezetésével július 20-ra, vasárnapra szervezte a Terényi Falunapot. Így a falu lakosainak és a kosteleki csoportnak is még emlékezetesebbé sikerült tenni az ott töltött hétvégét. (Csak emlékeztetőül: idén is a szoboszlói meghíváshoz kapcsolódva kezdték a napokat terényi/környéki keresztszülőknél, 2-3-4 gyermek befogadásával.)

(Miklóssal mi hamarabb ölelhettük magunkhoz őket, hiszen már Hatvanban találkoztunk a csoporttal.)

Hatvanon átutazóban szombaton délelőtt a Széchényi Zsigmond Vadászati Múzeumban, majd a Kalandparkban szerezték első táborozási élményeiket Szabó Zsolt államtitkár úr jóvoltából. Persze, hogy a hosszú út után kellemesen teljen a következő pár óra, előzőleg meleg lángossal fogadtuk a csapatot.

a könyvtár lépcsőjén; egy-egy lángossal a kézben    Szabó Zsolt a Múzeum díszparkjában üdvözli a csapatot

két fotó a múzeumi látogatásról

„a vadászok – megszólalásig – mintha élnének”; „ez a medve mintha Kostelekről jött volna ide”

és két fotó a kalandparkból

„vajon mennyit lövök?”; „és a tanár bácsi?”

A csoport köszönetképpen kis műsorral: tánccal, énekkel és Vaszi Levente tanár bácsi gyimesi, kosteleki énekeivel viszonozta a lehetőséget, a múzeum dísztermében.

a közönségdíjas tanár bácsi és a tanítványa; és a kosteleki „Szellőcske” tánccsoport

A látogatás, fellépés után egy közeli fagyizóban előre megrendelve, jutalom fagylaltot kaptak a gyerekek. Terényig, a buszozás alatt elmajszoltak egy-két szendvicset - ezt itthon előzőleg készítettük részükre.

A Hatvan TV a következő héten a hétfő esti Híradó műsorában kétpercnyi rövidített összeállításban számolt be a csoport hatvani látogatásáról. (Bár már elküldtük Részetekre, de ezúton ismét csatoljuk az alábbi linkben. Gondoljuk, szívesen megnézitek ismét.)

http://hatvanonline.hu/hir/A_magyar_hagyomanyokat_hoztak_el_a_muzeumba/0/6/6293

Terényben, a hatvani program ideje alatt keresztszülői segédlettel – helyi és pesti keresztszülők, Dudásné Csordás Orsi vezetésével – már készült a virslis pityóka tokány. Az alapanyagot hozzá (a másnapi ebédhez is) most is keresztszülői – vállalkozói – falu lakossági segítséggel sikerült biztosítani. Ezúton is köszönet mindenkinek érte. Közben a fogadó keresztszülőket értesítettük, hogy hamarosan Terénybe érkezünk. A terényi evangélikus közösségi házban rövid üdvözlés, szerelésigazítás után jól esett az estebéd.

a fáradtságos péntek éjszakai utazás és a szombati program után jól esik a csoportnak a meleg étel

Záró édességként túró rudi került az asztalra, amit kissé furcsállva ízlelgettek a gyerekek:

– ”Csokis túró, vagy mi a csoda?” – hát igen, kis hazánkon kívül nemigen gyártanak máshol ilyen édességet.

A kísérő tanárok és a sofőr a közösségi ház emeleti szobáiban pihentek le. A gyerekeket pedig az előzőleg vállalt csoportokban fogadta a kilenc keresztszülői család, töltve a szombat és a vasárnap estét is ottani családokkal, gyermekeikkel, unokáikkal.

Vasárnap a fogadó családos reggeli után közös programmal indult: délelőtt az Edvi-Illés házban fagyizás.

Utána a falu Katolikus Templomában közösen vettünk részt a Szentmisén.

„Ez a szentmise a csángó vendégekért, csángó testvéreinkért szól” – mondta Vagyóczky József plébános.

Levente tanár bácsi a szentírásból olvas fel

Közben az óvodai konyhán elkészült az ebéd: zöldborsó leves betűtésztával, sült csirkecomb, rántott sertés szelet rizzsel, zöldbab raguval, házi savanyúsággal. És a keresztszülők saját készítésű süteménnyel tetézték a remek ebédet. Még gyümölcs is került az asztalokra.

Ebéd után a romeltakarításban segédkezett a keresztszülői csoport egy része, míg a másik fele a gyerekeket kísérte el a falunapi kezdő programokra. Utána pedig csángó viseletükbe segítettünk beöltöztetni őket, habár mindegyik gyermek ügyes, nagyon önállóak; csak egy-egy ruha – frizura igazítást kellett intéztünk.

A falunapi programhoz kapcsolódva a kostelekiek részprogramjához kapcsolódó képeket vágtunk be a beszámolónkba.

Terény
2014. július 20. vasárnap

Falunapi program

15:00 órától: Boróka Bábszínház „Mesevár” – zenés interaktív játék
16:00 órától: Kalácska Népdalkör – katonadalok
Terényi óvodások – iskolások műsora
Szellőcske – Kosteleki csángó gyerekek fellépése
Vaszi Levente – „Fölszállott a páva 2014”  közönségdíjasa

Halápi lakodalmas

Kalácska Népdalkör – ráadás műsora
17:00 órától: Magyar dalok – Tóth Tibor és családja
18:00 órától: Nadirah Csillagai – Balassagyarmati Hastánccsoport
18:30 órától: zenél az Alternatíva – “kellemes hangzású alternatív,
folk, rock zenekar egy kis hegedűvel megspékelve, így elérve az egyedi hangzást.“
19:30 órától: Nagy Vilmos – Orsósmagnó Múzeum zenei szolgáltatása

A délutáni program ideje alatt a gyermekeknek: arcfestés, Joker népi és ügyességi fajátékok, trambulin
A programok helyszíne: Faluház

Miklós ügyeskedik. (Nemhiába: két lányunk 2 zenészfiút fogadtunk házacskánkban és 5 lányunokánk van – a két fiúunoka mellett.) Őket és két táncos lánykát öltöztettünk viseletükbe.
a kosteleki zenészek játékukkal, Levente énekével kápráztat és a táncos lábú „Szellőcske” táncegyüttes

A délutáni műsorfolyam közben elkészült a vacsorára szánt babgulyás, mellyel minden jelenlevő vendéget megkínáltak a szervezők. Közben visszaöltöztek a gyerekek és folytatódtak a gyerekprogramok: arcfestés, trambulinozás stb. Mi pedig a tanárokkal beszélgettünk a további kosteleki magyar oktatásról, terveikről és az augusztusi keresztszülői kirándulásról. De ezekről majd a következő levelünkben…

Aztán, besötétedve, nyugovóra tértünk.

Másnap, hétfő reggel 9-re mondta András az indulást Hajdúszoboszlóra. Így reggeli után, kis útravalóval a gyerekeket, csomagjaikat a fogadó keresztszülők a buszukhoz kísérték, a Közösségi Házhoz. Mindannyian, szép emlékekkel gazdagodva vettünk búcsút a csoporttól. Köszönjük nevelőiknek és köszönet a terényi/környéki keresztszülőknek, hogy segítettek emlékezetessé tenni a gyerekeknek nyaralásukat, családi körben.

akiktől búcsúztunk; és akik búcsúztattunk

Délután egy óra tájékában érkeztek meg Hajdúszoboszlóra. Ott, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Táborban voltak vendégül látva, szervezett programokkal – természetesen fürdéssel tarkítva. Szerdán Budapestre utazott a csoport, a Parlamentet is megnézték. Erre a programra, az utazásra nyert pályázaton András, a Pillangó Alapítványtól. A kosteleki tánccsoport és Levente a július 26-i hétvégén a Szoboszlói Folkhétvégén is fellépett, a Szabadtéri Színpadon.

És hogy 2015-ben hogyan lesz? Reméljük, időben megtudjuk és tudathatjuk minden érdekelttel.

Addig is minden jót kívánunk,

Vermes Miklós és Vermesné Zsuzsa
keresztszülők, kosteleki falugazdák

Hatvan, 2014. szeptember 1.

 Adományozzon telefonja segítségével! Hívja az adományvonalat (13600) előszám nélkül, majd üsse be a 47-es kódszámot! A hívás ára bruttó 250 Ft. Köszönjük támogatását!
Facebook
erdély.ma
Nyitólap | A csángók | Az egyesület | Keresztszülővé válni | Kapcsolat
Hírek, események | Klubdélutánok | Szociális tevékenység | Vallás, hagyományőrzés | Nyaralás, táboroztatás | Oktatás, továbbképzés | Falugazdák | Segítséget kérünk | Utazás Moldvába | Naputánjáró | Könyvek, kisfilmek, videók