Kosteleki keresztszülő-tanártalálkozó

2013.11.07. | Keresztszülők
Ötödik alkalommal találkoztak október 19-én a kosteleki tanárok és -keresztszülők Terényben. Az előző hasonló összejövetelek többnyire kétnaposak voltak, a második napon környékbeli kirándulásokat tettek résztvevők. Ebben az évben a korán beköszöntött hűvösebb napok miatt „csak” egynaposra szervezték a találkozót.

Kedves Keresztszülő Társak!

A találkozó előzményeiről

A vélemény - nyilvánító megkeresésünkre visszajelzéseitek alapján szerveztük meg az V. kosteleki tanár-keresztszülő találkozót október 19-re, szombatra, ismét Terénybe. Az előző találkozók többnyire kétnaposak voltak, a második napon környékbeli kirándulásokat tettünk. Ebben az évben a korán beköszöntött hűvösebb napok miatt „csak” egynaposra szerveztük a találkozót.

Tavaly a terényi találkozó elmaradt, a Kosteleki Szellő Néptáncegyüttes „Fölszállott a páva” elő-középdöntős szereplései miatt. (És, mint tudjátok, Ferencz András és Vaszi Levente, a keresztgyerekeink magyar tanárai, az Együttesben vezető táncosok.) De azért nem maradtak el a fellépés utáni találkozások – erről az elmúlt ősszel fényképes összeállításban már írtunk.

A találkozó helyszíne az Evangélikus Imaház volt. A tanárok Johannita Segítőszolgálat táborhelyén kaptak szállást. Az ebédet most is terényi keresztszülőtársunk, Dudásné Csordás Orsi készítette.

A meghívó levelünkre válaszolva András kérdezte, hogy ellátogathat-e Melzer Médea is velük Terénybe. (Ő Szitáson, Moldvában tanító magyar tanár, akivel tavasszal, a kosteleki kirándulásunkon és a nyári terényi táborozáson is találkoztunk.) Örömmel vettük, hogy találkozunk vele ismét. Remélve, hogy általa majd a moldvai magyar oktatásba is kaphatunk betekintést.

Mi péntek délelőtt mentünk Terénybe. Délután a helyszínt rendeztük át, 30-35 fő részvételére számítva. Este 7 órakor érkeztek meg Andrásék, éppen az esti harangozás idején. Az utolsó kötélhúzásokat András végezte. Hát, nem úgy zengett a harang, mint Ilonka néninél...

Estére disznótoros vacsorára hívtuk őket a terényi kis házunkba. (Közben Ilonka néni és Fáy Dani is megérkezett.) Vacsora utáni kellemes beszélgetés után búcsúztunk – másnap 10-re hívtuk a keresztszülő társakkal együtt mindnyájukat.

Szombaton 10 óra előtt sorban érkeztek keresztszülők Budapestről, Mogyoródról, Szécsényből, Szandáról; a többség Terényből. Üdvözölték Andrásékat, egymást. Közben alakult a projektoros vetítés is.

       András, Levente – keresztszülők között                             Levente munka közben

Az eddigi találkozásokon is jól bevált menetrend szerint először az előző, majd az új tanév eseményeit vázolta András; majd a csoport részéről mi, mint falugazdák – keresztszülői észrevételekkel tűzdelve.

Az elmúlt tanév záró eseményeinek fényképes felelevenítése előtt Ferencz András üdvözölte a keresztszülők képviselőit, megköszönve azt a segítő támogatást, ami nekik is erőt ad munkájukhoz. (A vetítő berendezést közben Levente kezelte.)

Tolmácsolta és felolvasta Lászlófy Pál István, az RMPSZ tiszteletbeli elnökének, a keresztszülői csoportunknak írt köszönő levelét. Hozzáfűzte, hogy szinte egyedüli kezdeményezés ez a tanár - keresztszülő találkozó, amit már rendszeresen sikerül megszerveznünk. A levelet szkennelve, bemásolva továbbítjuk Részetekre is.

I. Visszatekintés az elmúlt tanévre

1. András-Levente által tolmácsolt események

 • 2013. június vége Kosteleki Kulturális és Kézműves napok a sepsiszentgyörgyi „Guzsalyosok” vezetésével. A gyerekek gyöngyfűző, nemezelő, kézműves foglalkozásokon vettek részt.
 • 2013. július 20-27. 2 nap a terényi táborban, csángó tánctábor-táncház. Majd a hajdúszoboszlói tábor. A Szoboszlói Folkhétvégén és a fürdőben is felléptek a táncosok. A táborban gyermekprogramok is voltak, pl. rendőrségi bemutató is volt.
 • 2013. augusztus 24. Kosteleki búcsús napok. Ezen focimeccset is szerveztek Balánbánya és Kostelek csapatai között.
 • 2013. szeptember 28. a legutolsó őszi rendezvény: a reggeltől estig tartó Szüreti Felvonulás, végig a falun. A záró esemény a Szüreti Bál.
2. Majd pár képpel mi emlékeztünk
 • A „Fölszállott a páva” elődöntője, a Szellő Együttes fellépésével + a kis keresztszülői találkozó utána a szállodában.
 • Karácsonyi ajándékozásra készülünk
 • A „Fölszállott a páva” vetélkedő folytatódik a középdöntővel – természetesen a Szellő jóvoltából ismét a helyszínen szurkolhatunk. Utána ismét találkoztunk a szállodában.
 • 2013. február eleje Budapesten a „nagy” tanár-keresztszülő találkozó és a Csángó bál.
 • Májusban a keresztszülői kirándulásunk Kostelekbe.
 • Június vége: Terényi Nemzetiségi Napok. Ezen a fellépő vendégek Kostelekről az idősebb korosztály táncosaiból voltak. Keresztszülőtársak közül többen is találkozhattunk a keresztgyermekeink szüleivel.
 • Vetítés közben szép emlékekkel gondoltunk vissza a júliusi terényi tábori két napra. Gyermekeket fogadó terényi keresztszülők pár mondattal szóltak, mit jelentett számukra a velük töltött idő.

               a csoportunk egyik része                                        a hallgatóság másik fele
 
II. a 2013/14-es tanév

1. Először a csíkszeredai bentlakókról, részletesebben a kosteleki középiskolásokról hallottuk Ferencz Gabriella sorait András tolmácsolásában. 15 csángó faluból 64 diák lakik a bentlakásban – ebből 20 diák most kezdte tanulmányait magyar középiskolában.

Összességében Kostelekről 9 középiskolás van a bentlakásban – és egy továbbtanuló diák. Mindegyikről, sőt, az elmúlt tanévben végzett négy kosteleki lány sorsának alakulásáról is kaptunk pár szavas híradást.

2. Kosteleki helyi információk

 • A tanév kezdete óta András a délelőttös tanár; Levente a délutáni foglalkozásokon van a gyerekekkel. Félállásban a román iskolában Levente is tanít: földrajzot, történelmet és ének-zenét. És András a délutáni oktatásban, ha szükséges, besegít. De nagyrészt a Szellő Egyesület programszervezésével, rendezvényeivel, vendégfogadással telik a „szabad”ideje. Pl. október végén a tánccsoporttal Borospatakán edzőtáboron vett részt.
 • november első hetében őszi szünet az óvodásoknak és az alsó tagozatos gyerekeknek.
 • december 21-január 5. téli szünet
 • január végén egy hét szünet. Ekkor András és Levente is Magyarországon, Lakitelken tanári továbbképzésen vesz részt. Azon a héten, szombaton, várhatóan ismét megrendezi az AMMOA-KEMCSE Budapesten a tanár-keresztszülő találkozót.
 • áprilisban egyhetes húsvéti szünet.
 • június 25. a tanév vége

Az óvodai létszám: 14 gyermek, az iskolai létszám: 45. Ebből 3 gyermek nulladik osztályos. (Romániában a jelenlegi tanügyi törvény szerint kötelező a nulladik évfolyam a jövendő elsősöknek.) Ketten utolsó évesek; Csíkszeredában, magyar iskolában szeretnének továbbtanulni.

A Hargita Megyei Tanácstól használt, felújított iskolabuszt kaptak, saját használatra, óvodás-iskolás „felszegi-alszegi” gyerekek iskolai-óvodai szállítására. (Mint talán ismeretes, Kostelek egyutcányi falu, 6 km hosszan.)

A csángó földi magyar tanárok az RMPSZ -szel (Romániai Magyar Pedagógus Szövetség) egy éve kötött szerződés értelmében a fizetés mellett 700 lej költségtérítést kapnak havonta, a magyar iskola üzemeltetéséhez, fenntartásához. Ez megnyugtató helyzetet jelent számukra. Kosteleken megfelelően tudják ebből a délutáni oktatáshoz valókat rendezni. Sőt, az iskolaév kezdetére még tatai önkéntesek segítségével felújítást is tettek a Magyar Házban.

Amiben úgy érzik, nagyobb segítségre szorulnak, az a szakmai irányítás. (De ennek hiányát minden csángó földi magyar tanár érzi.) Talán, ha sikerülne Bacau-ban kialakítani egy oktatási központot...

3. Évközi versenyek

 • Szeret-menti énekverseny: november 16. Pusztina. A kosteleki válogató versenyen az alsó tagozatos gyermekek közül Tímár Erika III. osztályos, a felsősök közül Váta Gábor VII. osztályos gyermek a továbbjutó. Ők képviselik majd Pusztinán a kosteleki kisdiákokat. (Gábor Dragos, aki egy éve tanul magyarul, külön díjban részesült.)
 • Magyar tantárgyverseny 2014. februárban
 • Szavaló verseny 2014. áprilisban (tervek szerint)

4. És eljutottunk a karácsonyi ajándékozáshoz. Itt említettük meg, hogy az eddigieknek megfelelően minden gyermeket szeretnénk a keresztszülői csoport segítségével megajándékozni, függetlenül, van-e, ismert-e számunkra keresztszülő vagy sem.

András itt jegyezte meg: október elején „Orvosok határok nélkül” gyermekmentő szolgálat egy fogorvos csoportja Kostelekbe is ellátogatott. A gyerekeknek a megfelelő, rendszeres fogápolás szükségességéről tartottak bemutató előadást, ellátva a kisiskolásokat fogkefével, fogkrémmel. András tervei szerint az óvodások, alsó tagozatos gyerekek minden nap, reggelente az iskolában fognak közösen fogat mosni. Otthoni ellátásra javasolta, hogy a karácsonyi ajándékok közé fogkrém, fogkefe, szappan bekerülhet a már eddig is bevált gyermeknaptár, szaloncukor, csokoládé mellé. Még mindig van elegendő könyv, ruhanemű, amivel az ajándékcsomagjainkat ők majd ki egészítik.

A délutáni csoportos kézműves foglalkozásokhoz Levente temperát, színes papírt kért. Az óvodások részére közös csomagban, nem névre szólóan fogjuk az ajándékokat öss​zeállítani.

Közben volt egy kis kávészünet, majd következett az ebéd: sertéspörkölt nokedlivel, házi savanyúval. És feltálaltuk a saját készítésű keresztszülői süteményeket. Köszönet mindenkinek a finomságokért!                                                                        

                                      Mindannyian megéheztünk. Jólesett a finom ebéd.
III. A találkozó folytatása

Ez a találkozó Terényben már az ötödik. A kosteleki gyimesi csángó oktatásról, a faluról, a helyi közösségről kosteleki látogatásainkról is ismereteket szerzünk. De a Kárpátokon túli területen, az „igazi” moldvai oktatásról csak hallomásaink voltak. Ezért is örültünk, hogy az ottani helyzetről egy igazi ottani pedagógustól, magától, Merzel Médiától, a szitási magyar tanártól hallottunk.

1. Magyar oktatás a moldvai csángóknál

Szitás mintegy 60 km-re Kostelektől, Moldvában, Bacau felé van. Elmondta, hogy abban a faluban 6 éve folyik délutáni magyar oktatás. Ő második éve tanít délutáni oktatásban. Tavaly 40 gyermek járt magyar órára, idén felére csappant a létszám. A gyerekek, szüleik is megfélemlítve vannak azáltal, hogy a román iskolába is be szerette volna vinni a magyart. Pedig mindegyik családban beszélnek magyarul, de a gyerekekkel szüleik románul értekeznek. Sőt, egymás között az iskolában a gyerekek is románul beszélnek. Talán 2-3 szülő áll mellette és így eléggé magányosan, szélmalom harcban folytatta az oktatást. András megerősítette, hogy a román iskola ellenkezése mellett az ottani egyház is elutasító a magyar oktatás iránt. (Említést tett a www.csangoradio.ro előadásairól, a csíkfalusi Lőrinc Celesztin vezetésével.)

2. Keresztszülői kirándulás tervezetünk 2014-ben Időpont: augusztus 21-26.

Megdöbbenéssel hallgattuk szavait. Megemlítettük a 2014-es keresztszülői kirándulásunk tervét, hogy egy rövid látogatáson majd akkor fel szeretnénk őt Szitáson keresni. És, hogy mikorra tervezzük? Azt jövőre a kosteleki augusztusi búcsú időpontját tűztük ki, ami Levente tájékoztatása alapján augusztus 23. Mint talán ismert, 2014-ben a katolikus és az ortodox húsvét időpontja egybeesik, április 20-ra. A kettős húsvét és az elég korai tavaszi időpont miatt - akkor még havazás is lehetséges – ezért gondoltunk a nyári kirándulásra. Csütörtök reggeli indulás, odaútban szárhegyi vagy csíkszeredai megalvás. Szombat esti búcsú bál Kosteleken. Hétfőn át Szitásba/Moldvába. Esetleg Aknavásáron fűrdőzés. Délután az Ojtozi szoroson át Kézdivásárhely, gelencei szállással? Másnap Kézdivásárhelyt, Brassót, Segesvárt érintve jönnénk haza. Tavasszal írunk, de előzetes jelentkezéseket szívesen veszünk.

3. A kosteleki gyerekek 2014-es nyári táborozásáról

Még nincs döntés, bár jövőre is meghívásuk lehet Hajdúszoboszlóra.

András szerint táborhelynek, 2-3 napi fürdőzésnek jó, de környékbeli programokat szeretne beiktatni. Erre javaslatokat szívesen venne – akár csillagtúra szerűen is. Lehetne erdélyi táborozás is – a 2010-es torockói tábort szép emlékként tároljuk Marthiné Erzsikével egyetemben. Ami akkor leginkább hiányzott a gyerekeknek, a labdajáték. De a sóbánya látogatás, a Székelykő megmászása, a torockószentgyörgyi vártúra, a Tordai hasadékban a túra még él a gyerekek emlékezetében. (A mostani hetedikesek akkor végezték a harmadik osztályt.) Fáy Dani keresztszülő társunk egy 2-3 napos terényi tábor lehetőségét is megemlítette. Innen is lehetne kirándulást tenni, főleg, ha András egy jó pályázatot meg tudna csípni. Június 25-től augusztus 31-ig beleférhet egy tábor, jó csapatépítési lehetőség. Most csak az általános iskolások jönnének, felnőtt/ifjú táncosok nem. Esetleges javaslatokat táborozásra szívesen veszünk, december végéig.

4. Kéréseink

a.) Ahhoz, hogy az idei karácsonyon is az angyalok örömöt adjanak keresztgyerekeiknek, kérjük, segítsétek keresztszülői munkánkat anyagilag. A karácsonyi ajándékokat: édesség, mosó – tisztálkodó szerek bevásárlás után egyénre szortírozva, egységcsomagba összeállítva juttatjuk az APC-hez december elején. Így időben megkapják Kosteleken és Csíkszeredában, hogy a karácsonyfa alatt ott lehessenek a keresztszülői csomagjaink. (Természetesen idén is juthat ajándék a kosteleki magyar tanároknak, az óvónéninek, Salamon Atyának és a csíkszeredai nevelőknek is. És a csíkszeredai közösbe zsákos mosószert, több kilogramm kristálycukrot és több doboz teát is szeretnénk küldeni.)

b.) Továbbra is kérjük, hogy a keresztgyermekek magyar oktatásához az éves összeget – ez 40 ezer általános iskolás, 150 ezer Ft középiskolás esetén – az AMMOA számlaszámára csekken befizetni, vagy utalással intézni. Ez továbbra is történhet egy összegben, félévente vagy havi bontással. (Ha szükséges, csekket tudunk küldeni, csak írjátok meg, kell-e.) Így lehetséges a további délutáni magyar oktatás illetve a csíkszeredai bentlakóknak az ottani ellátás biztosítása.

c.) Új keresztszülők megkeresése

Andrással egyeztettük a keresztszülő-keresztgyermek kapcsolatokat: a 45 kisgyermek közül 14 gyermeknek még nincs bejegyzett keresztszülője. Jó lenne, ha minél több ismerős/rokon/barát/esetleg közösség vállalna gyermeket, támogató keresztszülőként. Így lehetne továbbra is tudni azt, hogy mintegy 800 km-re tőlünk továbbra is beszélik, tanulják a magyart, olvasnak magyarul.

5. Újra felröppen a páva Kostelekből

Előző levelünkben említést tettünk, hogy Levente tanár bácsi ének kategóriában indul a 2014-es „Fölszállott a páva” népzene-néptánc vetélkedőn. A válaszúti előselejtezőn maximális pontszámmal végzett, mely elégnek bizonyulhat az összes előselejtező indulója között. Így a tavaszi elődöntőn talán újra szervezhetjük a Duna TV-be a kosteleki keresztszülői nézői/szurkolói tábort. Levente, szurkolunk Neked!

Felkértük, énekelje el azokat a dalokat, melyekkel indult az előselejtezőn. Egy keservest és egy lassú magyarost hallottunk előadásában. Az Imaház előtt készült csoportkép is:

Átadtuk Andrásnak, Leventének az ajándékainkat és az Évának küldendő keresztszülői csomagot is. Nem feledkeztünk meg Salamon Atyáról és az óvó néniről sem. (És voltak még keresztszülői csomagok, keresztgyerekeknek is.) Majd búcsút vettünk egymástól. Örülünk, hogy megint hasznos, új ismeretekhez jutottunk a kosteleki (és a moldvai/szitási) oktatásról. Azon a szombati napon talán mélyebben átéreztük a magyar oktatás szükségességét.

Utána egyik keresztszülőnk meghívta Andrásékat a balassagyarmati Gösser Vendéglőbe. Mi is csatlakoztunk hozzájuk, köszönjük a közös estét. Terénybe tíz óra tájékában értünk vissza. Elbúcsúztunk Méditől, Andrástól és Leventétől, kívánva jó utat nekik hazafelé. Élve Levente szavaival:

- Legalább olyan messze van Kostelek Terénytől, mint Terény Kostelektől.

A találkozó végig békés, baráti légkörben, az adott témához való keresztszülői hozzászólásokkal, észrevételekkel volt tarkítva. A továbbiakban is hasonlóképpen várjuk leveleinkre a reagálásokat, véleményeiteket. Hiszen csak közösen, együtt, csoportban tudunk – úgy gondoljuk – a kosteleki magyar oktatásért, és így a csángó magyar oktatásért tenni.

Köszönjük minden keresztszülőnek, aki eljött a találkozóra, hozta a finomságokat, segített a tálalásban, majd az ebéd utáni rendrakásban. Köszönet Andráséknak, hogy vállalták a hosszú utat. Köszönet Fáy Daninak, a Johannita táborhelyi szállásért, köszönet Orsinak a finom ebédért és köszönet, hogy most is lehetőséget kaptunk a találkozó helyszínéhez az Evangélikus Imaházban.

Keresztszülői/falugazdai üdvözlettel:

                                    Vermes Miklós és Vermesné Zsuzsa

Hatvan, 2013. november 5.

___________________________________________________________________________________
 
Az alábbiakban közöljük a kosteleki tanárok és a csíkszeredai bentlakás vezetőjének új elérhetőségét:
Ferencz András e-mail címe változatlan: ferenczbandi@yahoo.com
            lakásának telefonszáma megváltozott: 0040 234 899 487
Vaszi Levente e-mail címe: vaszi.levi@yahoo.com
Ferencz Gabriellának, a csíkszeredai bentlakás vezetőjének e-mail címe változott: ferenczgabriella18@gmail.com
 Adományozzon telefonja segítségével! Hívja az adományvonalat (13600) előszám nélkül, majd üsse be a 47-es kódszámot! A hívás ára bruttó 250 Ft. Köszönjük támogatását!
Facebook
erdély.ma
Nyitólap | A csángók | Az egyesület | Keresztszülővé válni | Kapcsolat
Hírek, események | Klubdélutánok | Szociális tevékenység | Vallás, hagyományőrzés | Nyaralás, táboroztatás | Oktatás, továbbképzés | Falugazdák | Segítséget kérünk | Utazás Moldvába | Naputánjáró | Könyvek, kisfilmek, videók