Kostelekiek a tanártalálkozóról és a terveikről

2014.03.17. | Keresztszülők
Február harmadik szombatján a már hagyományos keresztszülő-tanár találkozón mi is részt vettünk. Kostelekről mindkét tanár bácsi: Ferencz András és Vaszi Levente is eljöttek. Keresztszülő csoportunkat 14 fővel képviseltük: 5 általános iskolás és 3 középiskolás diákhoz tartozóan. A bentlakók keresztszülei később csatlakoztak hozzánk, mivel a csíkszeredai bentlakás vezetőjével, a nevelőkkel is találkoztak, természetesen.

A tanárok előző napi programjáról, a találkozó első részéről - így a hivatalos üdvözlésekről -, majd az esti Csángó Bálról részletesen olvashattok a www.keresztszulok.hu (KEMCSE) és a www.csango.rmpsz.ro (RMPSZ Csángó Magyar Oktatás) honlapokon.

A központi program végén, a tanárok bemutatása után, az oktatók a saját falujukhoz tartozó keresztszülőkkel elvonultak az iskola arra kijelölt tantermébe.

Kostelekről mindkét tanár bácsi: Ferencz András és Vaszi Levente is eljöttek. Keresztszülő csoportunkat 14 fővel képviseltük: 5 általános iskolás és 3 középiskolás diákhoz tartozóan. (A bentlakók keresztszülei később csatlakoztak hozzánk, mivel a csíkszeredai bentlakás vezetőjével, a nevelőkkel is találkoztak, természetesen.)

Tanár- keresztszülő találkozó 2014 3 Tanár- keresztszülő találkozó 2014 5

A kosteleki tanárok és a keresztszülőink egy része

Először András köszöntötte a jelenlévőket, majd egyperces néma főhajtással adóztunk a nemrég elhunyt Salamon Atyára. Megtudtuk, hogy az utódja talán augusztus közepén kerül Kostelekre. Addig a vasárnapi szentmiséken Gyímesfelsőlokról Berszán Lajos Atya látja el a feladatokat. A szombati hittan órák megtartását a templomban András és Levente közösen vállalták.

1. Ferencz András beszélt a 2013/14-es tanév oktatási feladatairól, felsorolva az eddigi és a tanév hátralévő részében tervezett eseményeket.

- Októberben Pusztinán volt énekverseny. Tímár Erika az I-IV. osztályosok között első, Váta Gábor az V-VIII. osztályosok között második helyezést ért el.

- December közepén a karácsonyi ünnepségen kapták meg a gyerekek a keresztszülői közös – és esetleges keresztszülői egyéni – ajándékokat. A közös küldeményeinket Andrásék még kiegészítették könyvvel, ruhaneművel – ezek más adományozóktól kerültek korábban Kostelekbe.

- A téli szünet január 5-én ért véget. Január 30-ig tartott az első félév, majd kétnapos hószünet és egy hetes évközi szünet után február 10-től kezdődött a második félév.

- Február 22-én Bacauban, a Mikes Kelemen Magyar Nyelv és Irodalom Tantárgyverseny indulói Kostelekről Gercuj Boglárka az alsótagozatosok, míg Gercuj Szilamér az V-VI. és Köne Arnold a VII-VIII. osztályosok közül. (Itt említette meg András, hogy mindkét nyolcadikat végző kosteleki diák: Györgyice Nikoletta és Köne Arnold is Csíkszeredában szeretne magyar iskolában továbbtanulni – ezért is indították Arnoldot a tanulmányi versenyen: legyen kis rálátása a fiúnak a követelményekre.)

Közben már lezajlott a tantárgyverseny. Eredményeik alapján mindhárman az első harmadban végeztek, Szilamér harmadik helyezést ért el.

Tantárgyverseny 2014 Bákó 2 Tantárgyverseny 2041 Bákó 1

A kosteleki versenyzők és a jutalmaik az őket felkészítő tanáraikkal

Ezeket a képeket András küldte. A tanulmányi versenyt részletezve, azt falvakra bontva, Márton Attilától, a csángó magyar oktatási program koordinátorától kaptuk. (Megjegyzésképpen: Kostelek román neve Cosnea.)

Tovább folytatva a II. félévi Kostelekre is vonatkozó eseményeket:

- Március 1. Szülők Bálja a „Csűr”-ben. Jó alkalom, nemcsak szülői értekezleten történő találkozás a kisdiákok tanárai és szülei között, hanem oldottabb formában is mulatni az időt. (Ez az esemény is már múlt idős.)

- A március 15-i hétvégére Szegedről, Hajdúszoboszlóról várnak vendégeket.

- Április 20-21. Húsvét. Vasárnap a Húsvéti Bál. (Bár az elmúlt két évben éppen a bál időpontjára tettük keresztszülői kirándulásunkat, idén a keresztény és az ortodox húsvét időpontjának egyezése miatt a kirándulásunkat augusztus végére tervezzük. Kosteleken akkor van a búcsú; persze, a nyárvégi időjárás is kellemesebb.)

- A húsvéti szünet ideje alatt a tanároknak Lakitelken lesz egyhetes továbbképzésük.

- Májusban esetleg még szavalóverseny, majd

- a tanév vége június 20. Június 10-től a két nyolcadikat végző diáknak felvételi vizsgák Csíkszeredában.

András megemlítette, hogy oktatási és egyéb rendezvényekre az Oktatási Minisztériumok Hargita Megyei Tanácsától – az éves kereten kívül - egy használt Dacia terepjárót kaptak. Ezzel oldják meg a távolabb lakó gyerekek csűrbe, a délutáni oktatásra történő oda, majd onnan történő hazaszállítását. (Az autó üzemeléséhez az üzemanyag költségét az Agas-i tanács, a fenntartását a Szellő Egyesület révén és a 700 lej/hó járandóságból fedezik.)

2. A délutáni oktatásról Vaszi Leventétől kaptunk információkat.

- Az énekversenyre nagyobbrészt a délutáni foglalkozásokon készítette fel a diákokat.

- A karácsonyi ünnepségen előadott pásztorjátékban is a betanítás nagyrészt az ő feladata volt. A katolikus templomban, a Pap Bácsinak is előadták és még Magyarcsügésben is bemutatták.

- Már a húsvéti báli műsort próbálja a gyerekekkel.

- Levente, mint elmondta, a román iskolában (román nyelven tanítja a földrajzot. Hozzáfűzte: a délelőtti, román nyelven leadott anyagot magyarra „fordítva”, azt kiegészítve történelmi/magyar ismeretekkel délután mondja el azt a gyerekeknek.

3. Keresztszülői hozzászólások, megjegyzések

- Mi a nyári tábori terv?

Ezzel kapcsolatban András elmondta, hogy idén nyáron is érvényes meghívásuk van Hajdúszoboszlóra. De most csak az általános iskolásokat szeretnék vinni,de csak azokat, akik tanulmányi eredményükkel, megfelelő magatartással azt kiérdemlik. (És ezt szeretnék, ha a keresztszülők is elfogadnák.) Érdemeljék valóban ki a gyerekek, kapják jutalmul azt a hetet! Idén tehát középiskolások, ifjú felnőttek nem csatlakoznának a csoporthoz – nem igazán volt szerencsés tavaly a két korosztály együtt történő táboroztatása. Mivel a meghívás kb. 40 főre szól, így a fennmaradó helyekre moldvai részről, Pusztinából hoznának általános iskolásokat, nevelőikkel együtt. Az utazási és a szoboszlói tábor költséget az idén is a szoboszlói főjegyző intézi. Tartalmas napi programok költségeihez (debreceni, nyíregyházi, hortobágyi kirándulások stb.) András pályázatok útján szeretne hozzájutni. Természetesen egy-egy szoboszlói fürdőzés is beleférhet a heti program sorozatba. A tábor időpontját a szoboszlói főjegyző még nem tudta megmondani.

Még egyszer megköszönte András a nyári kétnapos terényi tábort. Hozzátette: ez ideig ódzkodott attól, hogy a gyerekek ne tanári felügyelet nélkül töltsenek éjszakát, napokat. De ez a kétnapos, nagyobbrészt terényi keresztszüleiknél/keresztszüleikkel való idő, a gyerekek hónapokig való visszaemlékezései megmásították véleményét erről. Sőt kérte, ha lehetséges, az idén is próbáljunk erre módot találni. Hát, majd meglátjuk, hogy a tavaly vállalkozó keresztszülők idén segítenek-e benne.

- Megemlítettük, hogy újból megkeresett bennünket a Vetőmag Zrt vezetője: sikeres volt-e a vetőmag Kostelekbe és kedvezményesen újra tudnának egységcsomagokat összeállítani. András válasza alapján elindítottuk az újbóli akciót. Az egységcsomagokat futár révén, utánvéttel már meg is kaptuk. Közben a 45 iskolás és 14 óvodás gyermeknek húsvéti csoki csomagot vásároltunk. Gondoltunk Marcikára is Sőt, a három kisdiákra, akik képviselték a kostelekieket a tanulmányi versenyen: egy-egy könyvet és egy-egy tábla csokit csomagoltunk össze részükre. (Mindezeket a keresztszülői közös folyószámláról és a kézipénztárból fizettük.)

Vetőmag egységcsomagok ajándék könyvek a versenyzőknek húsvéti csomagok

- Levente csak kérdésünkre válaszolva mondta el, hogy a „Fölszállott a páva” népzene-néptánc versenyen a harmadik elődöntőben szerepel március 22-én. A Duna TV 18 óra 35-től egyenes adásban közvetíti. Idén talán a nagy érdeklődés miatt belépőjegyeket nem sikerült eddig intéznünk.

Szurkoljunk együtt a TV előtt Leventének!

Ígérjük, a továbbiakban is megosztjuk Veletek kosteleki információinkat.

Keresztszülői üdvözlettel,

Zsuzsa és Miklós

Szép ünnepi napot holnapra! További kellemes tavaszt kívánunk!

2014. március 14.

 

 

 Adományozzon telefonja segítségével! Hívja az adományvonalat (13600) előszám nélkül, majd üsse be a 47-es kódszámot! A hívás ára bruttó 250 Ft. Köszönjük támogatását!
Facebook
erdély.ma
Nyitólap | A csángók | Az egyesület | Keresztszülővé válni | Kapcsolat
Hírek, események | Klubdélutánok | Szociális tevékenység | Vallás, hagyományőrzés | Nyaralás, táboroztatás | Oktatás, továbbképzés | Falugazdák | Segítséget kérünk | Utazás Moldvába | Naputánjáró | Könyvek, kisfilmek, videók