Kovács Krisztián ecuadori élménybeszámolója

2014.05.27. | Keresztszülők
Tudósítás a 2014. májusi klubról
Igazi örömünnep volt a májusi klubdélutánunk, amelyen a moldvai magyar oktatási program egyik tehetséges diákja számolt be arról a dél-amerikai tanulmányútról, amelyen tanáraival és évfolyamtársaival vett részt. A vetített képes előadást nagy érdeklődés követte, az előadótermet zsúfolásig megtöltötték a kíváncsi keresztszülők.

A klubdélután ezúttal Willemse Jolanda alelnök nyitotta meg. Néhány aktuális hírt osztott meg résztvevőkkel: például, hogy a KEMCSE vezetőségi tagjai és az AMMOA elnöke meglátogatta Lakitelken, Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnökének meghívására továbbképzésen részt vevő moldvai pedagógusokat. Legeza László, az AMMOA elnöke, is tartott nekik előadást az etikáról és a keresztény erkölcsről. A tanárok láthatóan jól érezték magukat a minden komforttal felszerelt épületben. A csodálatos idő számunkra is élmény volt.

Nyárra több tábor szervezése is folyik. Ezekről a júniusi klubon számolunk be részletesebben. Jolanda ismertette a pedagógusok kérését, hogy a keresztszülők tájékozódjanak a tanároknál a látogatási időpontokról, ez minden táborban egy napra korlátozódik, hogy a többi programon minden gyerek zavartalanul részt vehessen.

Klubdélutánunkat hagyományainknak megfelelően László Ildikó éneke indította, akihez most Krisztián is csatlakozott. Természetesen ez alkalommal is tanultak a keresztszülők egy új moldvai népdalt.

Ezt követte Kovács Krisztián vetített képes beszámolója. Krisztián Pusztinán született, egy háromgyerekes, szerény körülmények között élő csángó családban. Hamar megmutatkozó zenei érzéke, szép hangja, szorgalma, tanárainak kitartó támogatása lehetővé tették, hogy ma már a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, népzene-furulya szakon tanuljon. Most másodévesen lehetősége nyílt arra, hogy három hetes ecuadori gyűjtőúton vegyen részt tanáraival valamint két furulyás, egy dudás, egy klarinétos és két hegedűs évfolyamtársával. Utazásuk célja az volt, hogy közelebbről megismerjék a dél-amerikai népzenében használatos hangszereket és dallamokat. Ebben segítségükre volt a jó helyi ismerettel rendelkező a zenekar vezetője, aki 25 éve rendszeresen jár Ecuadorba gyűjteni. A helyi zenészekkel való találkozásról, az andoki pentaton zenékről az ott használatos fúvós, húros és ritmushangszerekről és magáról az izgalmas gyűjtőútról számolt be élvezetesen Krisztián.

Fárasztó, 18 órás, több átszállással járó repülőút után leszállva Ecuador fővárosában, Quitóban, rögtön szembesültek a 4000 m-s magasságnak köszönhető ritka levegővel, amely végig kísérte útjukat. Az ország spanyol neve „Egyenlítőt” jelent. Élénksárga csík jelzi az aszfalton Quitóban, hogy hol halad az egyenlítő. A fővároson kívül több nagyvárosban is adtak koncertet, illetve a helyi zenészek koncertekkel fogadták őket. Tárnok Ákosnak köszönhetően sok érdekes helyre és emberhez is eljutottak. A zenéjükön és a tánc szeretetükön kívül a ruhájuk is nagyon hasonló a moldvai magyarokéhoz: a blúzok hímzése, a katrinca és bernic is megtalálható náluk. Az őslakós indiánokkal kizárólag spanyol nyelven tudtak érintkezni. Krisztián hamar ráérzett a spanyol nyelvre román nyelvtudása alapján.

Az ecuadori indiánok alacsony termetűek, Krisztián válláig sem értek. Nagyon barátságosak voltak hozzájuk. Megmutatták nekik a pánsíp készítését, melyet a legkülönbözőbb méretekben állítanak elő a cukornád szárából. Megnézhették a hagyományos házukat, ahol el van választva a férfi és 2-3 nő és a gyerekek lakrésze. A többnejűség még megtalálható az őslakos indiánok között. Rövid időre bemerészkedtek az Amazonas őserdejébe. Gyönyörű növényeket láttak, de veszélyes állattal nem találkoztak. Kiderült számukra, hogy a helyiek a fahéj cserje levelét használják ízesítésre, mivel az sokkal intenzívebb ízű, mint a kérge. A kéreg viszont könnyebben szállítható, ezért az jut el hozzánk. Étkezésük nagyon izgalmas volt, a banánt sokféleképpen fogyasztják, sütve, főzve, levesbe gombócnak. A sült tengeri malac és a nyárson sült majom volt a legnagyobb ínyencség, amit ettek. Minden reggelre rántottát kaptak, mely a vége felé már unalmas volt.

A termet megtöltő hallgatóság számára ezúttal is kiderült, hogy milyen fontos missziós tevékenységet folytatunk keresztgyermekeink támogatása révén. Krisztián tehetsége sem tudott volna kiteljesedni a keresztszülő mozgalom nélkül. Az előadása végén egy szép csokor virággal megköszönte Keresztanyjának, Kiss Melittának a hosszú éveken keresztül való kitartó ösztönzést és támogatást! Mi pedig Krisztiánnak további szorgalmas tanulást, és szép eredményeket kívántunk.

A vizsgák letétele után utaznak Floridába és New Yorkba moldvai zenét tanítani a magyar közösségeknek. Majd a következő állomás egy újabb népzenei gyűjtés Ecuadorban.

Az élvezetes és hosszúra nyúlt előadás után már nem vetítettük le a csíksomlyói zarándoklat eredetéről szóló filmet. A következő, júniusi klubon így azok is láthatják, akik most nem tudtak eljönni.

Lejegyezte:
Büttner Sarolta
programfelelős
Kemcse

 Adományozzon telefonja segítségével! Hívja az adományvonalat (13600) előszám nélkül, majd üsse be a 47-es kódszámot! A hívás ára bruttó 250 Ft. Köszönjük támogatását!
Facebook
erdély.ma
Nyitólap | A csángók | Az egyesület | Keresztszülővé válni | Kapcsolat
Hírek, események | Klubdélutánok | Szociális tevékenység | Vallás, hagyományőrzés | Nyaralás, táboroztatás | Oktatás, továbbképzés | Falugazdák | Segítséget kérünk | Utazás Moldvába | Naputánjáró | Könyvek, kisfilmek, videók