Közös Keresztút 2016

2016.03.21. | Keresztszülők

Hagyományaink alapján, 2008 óta minden évben, a nagyböjti szent időben, Közös Keresztutat járunk moldvai magyar testvéreinkkel, keresztszülőkkel és a rákosligeti hívekkel együtt, a KEMCSE Vallási csoportja szervezésében, a Magyarok Nagyasszonya római katolikus templomban, a lujzikalagori születésű Tampu-Ababei József plébános atya vezetésével, a magyar nemzetért, a szomszédos népekért és a békéért. Idén, a keresztszülő-mozgalom tizedik évében, 2016. március 19-én, pénteken történt. Ebből az alkalomból új keresztúti szövegre váltottunk. Báthory László plébános atya Magyar Kálvária (Pécs, 1996. március 15.) című munkáját vettük alapul, amelynek mélyen megindító sorait picit átdolgoztuk és kiegészítettük csángómagyar testvéreink sorsával.

Közös Keresztutunk szövege ide kattintva elolvasható, hogy akik nem lehettek jelen, részesülhessenek a közös élményben. (A rákosligeti templom oltáráról és stációiról készült fényképek illusztrálják a szöveget, amely idén ünnepeli a megáldásának századik évfordulóját. Riport is készült erről, amely a Rákosmente TV-ben volt látható.)

Az összetartozás érzésével a szívünkben mondtuk el az egyes állomások elmélkedéseit:

I.: Berhidi Lászlóné Dr. Holdos Piroska (Rákosliget), II.: Tarnai Mária Emerica nővér (KEMCSE), III.: Kis Károlyné Ani (Rákosliget), IV.: Felföldi Elek (KEMCSE), V.: Szentes László (KEMCSE), VI.: Benéné Farkas Éva (Rákosliget), VII.: Dr.Kiss-Tampu Tatiana (Diószén-Budapest), VIII.: Albertné Révay Rita (KEMCSE), IX.: Dr. Bagyinszki Jánosné Ani (KEMCSE), X.: Gál Emília (Magyarfalu-Budapest), XI.: Pogár Noémi (Csíkszereda-Magyarfalu-Budapest), XII.: Albert Zoltán (KEMCSE), XIII.: Pákozdi Judit (a KEMCSE elnöke), XIV.: Tulbure Bianka (Lujzikalagor-Budapest).

A helyi hívőkkel és több keresztszülővel (Héjj Csaba és Marika is jelen volt) megtelt templomban énekkel kapcsolódtunk mindannyian a keresztút mélyen elgondolkodtató mondanivalójához. Többen távolról, imádsággal voltak velünk. Különleges, bensőséges, lelki feltöltődésben volt részünk most is.

Nagy örömünkre idén öten képviselték a moldvai magyarokat: József atya, Tatiana, aki diószéni születésű doktornő, az AMMOA kurátora és a Virággyöngy Együttes tagja, valamint három továbbtanuló egyetemista diákunk: Emília, Noémi és Bianka. A végén a sekrestyében áldást kaptunk József atyától, és fényképen is megörökítettük az összetartozásunk pillanatait.

Bogdán Tibor, Magyarfalu szülötte ezúttal nem személyesen, hanem távolról kapcsolódott be, különleges módon az imádságba. A Petőfi-program keretében most Nagybányán dolgozik. Levélben értesített arról, hogy a keresztutunk szövegét olyan jónak tartják Nagybányán, hogy Nagypénteken fogják felolvasni a Szentháromság templomban, a székesegyházban. Velünk egy időben pedig, március 18-án az esperes atya irányításával a közös szándékunkra ajánlották fel a keresztútjukat: „... Román János esperes atya elmondta, hogy milyen kezdeményezés van Budapesten, és ehhez kapcsolódik a plébániájuk is...” Utána felkérte az esperes atya Tibort, hogy indítsa el a keresztutat pár szóval és gondolattal. Kitérhetett a szórványban élők gondjaira és a moldvai magyarok hitéleti problémáira. Tibor megkért minden jelenlévőt, hogy ezen a szertartáson gondoljanak a sorstársaikra. Szép felvételeket is készített az eseményről.

„... Bensőséges hangulatú keresztút, szinte telt házzal... szóval jó volt újra egy téglát odatenni a csángó magyaroknak épülő, Isten által megáldott jövőjéhez.” - írta Tibor a levelében. Nagy örömmel továbbítjuk a hírt mindenkinek, és reméljük, hogy jövőre több templom is bekapcsolódik majd a közös imádságba.

Hálásan köszönjük József atyának, hogy lehetőséget ad nekünk minden évben a Közös Keresztútra. Ha Isten is úgy akarja, akkor a következő évben már többen leszünk együtt imádságban, talán szerte a világon is. Imádkozzunk együtt, egymásért, a moldvai magyarokért, a segítőikért, a környezetünkben élőkért, az ellenünk vétkezőkért is, a békéért és közös ügyeinkért! Istennek legyen hála mindenért!

Lejegyezte:

Albertné Révay Rita, vallási felelős

Fotók: Tampu-Ababei-József és Bodán Tibor

A rákosligeti templom fotójának forrása:

http://www.rakosliget.hu/kepgaleriak/indexkat.html )

 

 Adományozzon telefonja segítségével! Hívja az adományvonalat (13600) előszám nélkül, majd üsse be a 47-es kódszámot! A hívás ára bruttó 250 Ft. Köszönjük támogatását!
Facebook
erdély.ma
Nyitólap | A csángók | Az egyesület | Keresztszülővé válni | Kapcsolat
Hírek, események | Klubdélutánok | Szociális tevékenység | Vallás, hagyományőrzés | Nyaralás, táboroztatás | Oktatás, továbbképzés | Falugazdák | Segítséget kérünk | Utazás Moldvába | Naputánjáró | Könyvek, kisfilmek, videók